Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skausmingos mėnesinės – gana dažna jaunų moterų problema

Mėnesinių skausmas gali priversti jaunas moteris atsisakyti ne tik daugybės malonių dalykų, bet ir svarbių planų. Jos galo vengti tokių svarbių veiklų kaip studijų lankymas, ėjimas į darbą, sportinės treniruotės, susitikimai su draugais. Skausmingos mėnesinės gali trukdyti normaliam jaunų moterų socialiniam gyvenimui, o tai, be abejonės, joms labai svarbu. Menstruacijų skausmas gali priversti užsidaryti namuose, atsisakyti ilgai lauktų kelionių ir t.t.
Moteris su menstruacine taurele
Skausmingos mėnesinės – gana dažna jaunų moterų problema / 123RF.com nuotr.

Ar jaunos moterys drovisi apie tai kalbėti?

Nors daug kas drovisi apie tai kalbėti, skausmingos mėnesinės – tai problema, kurią būtina spręsti. Tik yra ir kitų sunkumų, pavyzdžiui, jaunos moterys ne visuomet apie tai prasitaria savo gydytojui ginekologui, nes mano, kad tai visiškai normalu. Dėl šios priežasties būtina jų kiekvieną kartą pasiteirauti, ar mėnesinės nebūna skausmingos, pernelyg gausios ir ar jos netrukdo normaliam gyvenimui. Be to, vertėtų atminti, kad mėnesinių skausmai kai kuriais atvejais praneša apie tam tikras patologijas.

Koks mėnesinių skausmas laikomas normaliu, o koks – jau ne?

Tik labai maža dalis moterų prieš mėnesines ir per jas nejaučia jokių simptomų ir diskomforto. Didžioji dalis vaisingo amžiaus moterų jaučia vienokių ar kitokių nepatogumų ir prieš mėnesines, ir pirmosiomis jų dienomis. Tai gali būti ne tik spazminio pobūdžio pilvo apačios skausmas, bet ir kiti nemalonūs simptomai. Jaunos moterys dažniausiai įvardija varginančius nuotaikos ir apetito pokyčius, pykinimą, šleikštulį, galvos skausmą, silpnumą, viduriavimą, pilvo pūtimą ir kt. Jaunų moterų tarpe dažnesni ypatingai stiprūs mėnesinių skausmai, kurie gali sukelti ir nedarbingumą.

Kiekviena moteris turėtų savimi rūpintis ne tik tomis dienomis, bet ir kiekvieną dieną. Įrodyta, kad sveikos gyvensenos propagavimas, optimalus fizinis aktyvumas, adekvatus poilsio režimas, kokybiškas miegas, pakankamas vandens vartojimas ir žalingų įpročių vengimas gali padėti pagerinti ne tik bendrąją savijautą, bet ir palengvinti priešmenstruacinio sindromo pasireiškimą ir mėnesinių skausmus. Svarbiausia, kad mėnesinių skausmai netrukdytų normaliam gyvenimui. Gana normalu, jei šiek tiek pamaudžia pilvo apačią prieš tas dienas ar per jas, tačiau jei skausmas sukelia net vėmimą ar negalią, tuomet jau reikėtų susirūpinti. Nerimą turėtų kelti dar vienas požymis – skausmo nenumalšina nuskausminamieji, pavyzdžiui, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Tai gali būti tam tikrų ligų, kurias būtina gydyti, ženklas.

Ar skausmingos mėnesinės gali pranešti apie kokias nors ligas?

Jaunas moteris dažniau kamuoja pirminė dismenorėja, kuriai nebūdingos jokios organinės patologijos. Vis dėlto ir joms gali pasitaikyti tam tikrų anatominių patologijų, dėl kurių mėnesinės skausmingesnės nei įprastai. Taip pat gali būti diagnozuojama ir endometriozė. Tai gana klastinga liga, kuri gali būti pastebima jau ultragarsinio tyrimo metu. Endometriozės metu gimdos audinys veši už jam įprastų ribų. Kyla skausmingų uždegiminių procesų, kurie moterį gali labai varginti. Taigi mėnesinių skausmas gali būti vienas iš požymių, kad moteriai būtinas tam tikras gydymas.

Ką jaunos moterys turėtų žinoti apie skausmingas mėnesines?

Jaunos merginos turėtų būti padrąsintos apie tai kalbėti daugiau – jei skausmingos mėnesinės trukdo normaliam jų gyvenimui, jos būtinai turi apie tai pasakyti savo tėvams, globėjams, gydytojams. Itin stiprūs ir varginantys skausmai bei kiti simptomai gali griauti normalų socialinį gyvenimą ir trikdyti emocinę sveikatą. Yra duomenų, kad cikliškai pasikartojantys skausmai gali sukelti nerimą, depresiją ir kitus panašius sutrikimus.

Jau nuo seno žinoma, kad maistas prieš ir per mėnesines turėtų būti lengvesnis ir paprasčiau virškinimas. Tiks liesa mėsa ir žuvis, vaisiai ir daržovės, grūdiniai produktai, valgomosios sėklos. Puikus meniu pavyzdys:

  • avižinė košė ryte,
  • sauja moliūgų sėklų priešpiečiams,
  • jūros lydeka, laukiniai ryžiai ir žaliosios salotos pietums,
  • pora saujų šilauogių pavakariams,
  • javainiai su natūraliu jogurtu vakarienei.

Įrodyta, kad greitasis maistas, sotieji riebalai, energetiniai gėrimai gali tik dar labiau sustiprinti nemalonius pojūčius.

Jaunos moterys neturėtų atsisakyti judėjimo, nes fizinė veikla mažina skausmus. Žinoma, gali atrodyti, kad geriau gulėti lovoje ir iš jos net neišlipti. Vis dėlto įrodyta, kad fizinės veiklos metu pagerėjusi maistinių medžiagų ir deguonies apykaita reikšmingai mažina nemalonius simptomus. Rekomenduojama sportuoti 3-4 kartus per savaitę po 45-60 minučių. Pasivaikščiojimas gryname ore – viena tinkamiausių fizinių veiklų.

Jei skausmas itin stiprus ir nemedikamentinės priemonės neveiksmingos, gali būti siūlomas medikamentinis gydymas. Pirmo pasirinkimo vaistai, skirti trumpalaikiam mėnesinių skausmo malšinimui yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), pavyzdžiui, deksketoprofenas (Dolmen). Geriausia NVNU pavartoti dar prieš stipriausių skausmų pasireiškimą. Tuomet, tikėtina, skausmas nebus toks intensyvus ir nepasieks tokių didelių „aukštumų“. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas