Siekdami mažinti nutukimo mastą, ne pelno siekianti organizacija EAT su viena farmacijos kompanija skelbia „Sveiko maisto iššūkį“ ir skirs solidžias premijas už geriausias idėjas kuriant sveiką ir tvarią maisto aplinką pažeidžiamiems žmonėms.
Projektas „Sveiko maisto iššūkis“ kviečia viso pasaulio bendruomenes, eilinius piliečius vienijančias organizacijas, jaunimo grupes, tikinčiųjų bendruomenes, viešąsias institucijas ir privačias organizacijas bendradarbiauti tarpusavyje ieškant naujoviškų sprendimų nutukimo prevencijai užtikrinti.
Trys pažangiausios idėjos bus apdovanotos iki 100 000 JAV dolerių vertės siekiančiais prizais (arba lygiaverte suma vietine valiuta), kad jas būtų galima įgyvendinti.
Nuo 1980 m. nutukusių gyventojų dalis daugelyje Europos valstybių išaugo net tris kartus.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto duomenimis, nuo 1980 m. nutukusių gyventojų dalis daugelyje Europos valstybių išaugo net tris kartus. Antsvoris ir nutukimas ypač sparčiai plinta tarp socialiai pažeidžiamų gyventojų grupių, tokiu būdu dar labiau didindamas socialinius sveikatos netolygumus. Panašios antsvorio ir nutukimo paplitimo tendencijos stebimos ir Lietuvoje.
Kad žmonės pradėtų keisti savo mitybos įpročius, pirmiausia turi pakeisti savo požiūrį į maisto produktus, patį valgymą. Tam padėti gali ir tokie netradiciniai sprendimai, kaip dizainas, įvairios meno formos.
„Norime pažvelgti į mitybą kaip į socialinių verčių kupiną procesą, tad pasitelkdami vienokius ar kitokius dizaino bei meno įrankius siekiame skatinti žmones keistis: tiek individualiai, tiek visuomenės lygmens prasme. Siekiame įgalinti sergančiuosius diabetu rinktis sveikesnės gyvensenos scenarijus, juos aktyviai skleisti kitokiomis priemonėmis tam, kad visi kartu galėtume „treniruotis“ sveiką gyvenseną“, – teigė Performatyvaus dizaino asociacijos atstovės Dovilė Gaižauskienė ir Olesė Kekienė.
Tik sistemiškai sprendžiant maisto problemas galima prisidėti prie nutukimo prevencijos užtikrinimo. Siekiant sukurti sveikesnę ir tvaresnę maisto aplinką, pasaulio valstybės turi veikti kartu. „Tai, ką mes dabar valgome, kenkia ne tik mūsų sveikatai, bet ir planetai“, – tvirtino ne pelno siekiančios organizacijos EAT įkūrėja ir vadovė dr. Gunhild A.Stordalen.
Anot jos, šalims reikia naujų sprendimų ir partnerystės, kurie padėtų keisti žmonių elgseną, įpročius ir maisto sistemą, kuri sustiprintų sveiką ir tvarią mitybą.
Projektas „Sveiko maisto iššūkis“ susideda iš dviejų atrankos etapų, kurie vyks nuo šių metų vasario iki rugsėjo. Spalio mėnesį bus išrinkti trys nugalėtojai. Daugiau informacijos rasite paspaudę šias nuorodas: čia ir čia.