Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skiepai nuo meningokoko: skirtingose poliklinikose kainos skiriasi dešimtimis eurų

„Esu trijų vaikų mama. Pradėjus domėtis šia vakcina, labai nusivyliau mūsų gydymo įstaigose esančiomis skirtingomis kainomis“, – 15min teigia Egidija, panorusi savo atžalas paskiepyti nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Vilniaus miesto poliklinikose, anot jos, skiepų nuo šios ligos kaina skiriasi nuo 91 iki 139 eurų. Kodėl taip yra ir ką daryti pacientui, bandančiam taupyti?
Skiepai
Skiepai / 123RF.com nuotr.

Pasirinkusi tinkamą polikliniką sutaupytų 336 eurų

Apie skirtingas vakcinos nuo meningokoko infekcijos kainas Egidija pasakoja sužinojusi netikėtai.

„Vilniaus mieste kainų svyravimai yra nuo 91 iki 139 eurų. Man, kaip trijų vaikų mamai, paskiepyti savo vaikučius kainuotų nuo 637 iki 973 eurų (2 vaikams po 2 vakcinas ir mažiausiam 3 vakcinos). Ir tai tarsi loterija, kokią gi gydymo įstaigą esame pasirinkę. Jei aš esu prisiregistravus vienoje poliklinikoje, moku vieną sumą, o šalia mikrorajone – kitą sumą. Mūsų atveju, jei norime paskiepyti 3 vaikus, nuo pigiausios iki brangiausios vakcinos yra apie 336 eurų skirtumas“, – pažymi Egidija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Poliklinika
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Poliklinika

Ji stebisi tokiu kainų skirtumu, klausia, kur teisingumas ir logika.

„Keisti polikliniką? Kodėl turėčiau, jei nuo gimimo lankomės pas tą pačią gydytoją ir artimiausioje pagal gyvenamą vietą? – rašo mama. – Gydytoja gali išrašyti ir siuntimą, galiojantį tą pačią dieną, bet kai kurios įstaigos aptarnauja tik savo pacientus. Bet, kita vertus, kodėl turėtume trankytis (atsiprašau už išsireiškimą) po gydymo įstaigas mieste su kūdikiu ir dar dviem vaikais, kad galėtume įsigyti pigesnę vakciną?“

15min pasidomėjo, kiek keliose skirtingose Vilniaus poliklinikose kainuoja skiepijimasis nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Rezultatai tokie:

15min nuotr./Skiepijimosi nuo B tipo meningokokinės infekcijos kaina
15min nuotr./Skiepijimosi nuo B tipo meningokokinės infekcijos kaina

Kainos Kaune turėtų susilyginti

Nors kainų ribos nėra tokios didelės, kokias nurodė Egidija, tačiau ji buvo teisi – vienose poliklinikose vakcinacijos mokestis 100 eurų nesiekia, kitur – viršija. Žemiausia skiepijimosi kaina – Vilniaus Centro poliklinikoje. Tiesa, tikėtina, kad į ją neįskaičiuotas kelių eurų skiepijimo paslaugos mokestis.

Visos poliklinikos vakcinas nurodė įsigyjančios viešųjų pirkimų būdu renkantis mažiausią kainą siūlantį tiekėją.

Beje, vakcinų kainos skiriasi ir Kaune. Skirtinguose Kauno miesto poliklinikų padaliniuose jos siekia 79,32–105,63 eurus. Atskirai priskaičiuojamas ir 2,30 eurų skiepijimo paslaugos mokestis.

„Kainos skiriasi dėl iki reorganizacijos sudarytų skirtingų sutarčių“, – atsakyme 15min nurodė Kauno miesto poliklinika. Organizuojant paskesnius konkursus vakcinacijos kainos padaliniuose turėtų susilyginti.

123RF.com nuotr./Skiepai
123RF.com nuotr./Skiepai

„B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos šiuo metu dar nėra finansuojamos valstybės lėšomis, todėl viešosios ir privačios gydymo įstaigos šias vakcinas perka vykdydamos viešuosius pirkimus ir atsižvelgdamos į vakcinos poreikį konkrečioje įstaigoje. Skiepijimo nuo B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos kainai konkrečioje gydymo įstaigoje gali turėti įtakos perkami vakcinos kiekiai, didmeninių vaistų platinimo įmonių siūlomos kainos, taikomi įkainiai ir panašiai“, – apie tai, kodėl to paties miesto poliklinikose skiepų kainos skiriasi, pasakoja Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Nerija Kuprevičienė.

Jos teigimu, centralizuotai Lietuvoje perkamos tik tos vakcinos, kurios įtrauktos į Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir finansuojamos valstybės lėšomis.

Nemokami skiepai tik kūdikiams

SAM visai neseniai pranešė, kad nuo liepos į minėtą kalendorių pateks ir skiepai nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

„Vaikai nemokamai bus pradėti skiepyti [...] pagal tokią skiepijimo schemą: pirmoji dozė B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos skiepijama 2 mėn. amžiaus kūdikiams, antroji – 4 mėn., trečioji – 12–15 mėn. amžiaus vaikams. Visavertį imuninį atsaką užtikrina tik pagal skiepijimų schemas atlikti skiepijimai, todėl nuo 2018-ųjų liepos 1 d. skiepijami 2 mėn. kūdikiai, kuriems pagal šią schemą bus įskiepytos 3 vakcinos dozės“, – dėsto N.Kuprevičienė ir remdamasi ankstesne praktika priduria, kad vyresni vaikai nemokamai vakcinuojami nebus.

Gydymo įstaigoms vakciną nuo infekcijos paskirstys Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, įsigys Valstybinė ligonių kasa prie SAM.

„Kitų amžiaus grupių valstybės nefinansuojamiems skiepijimams vakcinas įsigys pačios gydymo įstaigos kaip ir iki šiol“, – teigia ministerijos atstovė. Taigi Lietuvos poliklinikos ir toliau vakcinas įsigis necentralizuotai ir siūlys skirtingas kainas.

Į klausimą, kaip patartų elgtis besiskiepijančiam asmeniui, siekiančiam sutaupyti – apskambinti visas poliklinikas, persiregistruoti iš vienos į kitą vien dėl skiepų, – N.Kuprevičienė neatsakė.

VIDEO: Meningokokas: kaip atpažinti šią baisią ligą?

Meningokokinė infekcija ypač pavojinga vaikams iki penkerių metų. Lietuvoje per metus fiksuojama kelios dešimtys meningokokinės infekcijos atvejų, iš jų apie dešimt baigiasi mirtimi.

Šiai infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių ar raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti ar gerti, hemoraginis bėrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas