Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skydliaukės ligos slepiasi, kol išsekina organizmą: kaip atpažinti?

Net išmiegojus visą naktį sunku keltis, mieguisti būnate visą dieną? Jaučiatės pervargę, nuotaika depresyvi, auga svoris? O gal sunku susikaupti, dingsta apetitas, esate dirglūs, net vakare, kai laikas gulti, būnate lyg „užsivedę“? Be to, labiau prakaituojate, kažkas vyksta su širdimi, sutrinka virškinimas? Pasak pranešimo žiniasklaidai, dėl to gali būti kalta ne įtampa darbe, metų laikas (žiemą visada trūksta energijos) ar amžius (natūralu, kad senstant mažėja jėgų ir silpsta širdis), o skydliaukė.
Skydliaukės echoskopija
Skydliaukės echoskopija / 123RF.com nuotr.

Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje skydliaukės ligomis serga 51 žmogus iš tūkstančio, arba apie 28 proc. gyventojų, tarp jų vis daugiau jaunimo. Ši mažytė liauka, kurios gaminami hormonai reguliuoja organizmo medžiagų apykaitą ir suvalgytą maistą verčia energija, svarbi daugelio organizmo sistemų ir organų veiklai. Tačiau sutrikus jos funkcijoms galima ilgą laiką nieko nepastebėti, tai ypač būdinga jauniems žmonėms, kurie nelinkę ieškoti ligų.

Vyresniame amžiuje atsiradę nespecifiniai simptomai dažniausiai priskiriami širdies ir kraujagyslių, virškinimo, neurologinėms, odos, psichikos ir kitoms ligoms. Tokie pacientai, ieškodami prastos savijautos priežasties, apsilanko pas daugybę specialistų, atlieka įvairiausius tyrimus, o šie dažniausiai jokių nukrypimų nuo normų neparodo. Kol galiausiai patys sugalvoja ar kitų sričių gydytojai pataria pasikonsultuoti ir su gydytoju endokrinologu.

Dažniausios skydliaukės patologijos

Labiausiai paplitusios skydliaukės patologijos, kurias gali nustatyti tik gydytojas endokrinologas, atlikęs tyrimus, – suaktyvėjusi arba sulėtėjusi jos veikla. „Pirmuoju atveju pasireiškia šie požymiai: širdis plaka dažniau, padidėja prakaitavimas, krinta svoris. Žmogus tampa jautrus, dirglus, jam sunku susikoncentruoti, sutrinka miegas. Skydliaukės funkcijai sulėtėjus būdingas vangumas, mieguistumas, lėtas širdies ritmas, antsvoris. Išsausėja sausa oda, slenka plaukai“ – teigia Šiaulių Senojo bokšto klinikos gydytoja endokrinologė Danguolė Jankuvienė.

Dar viena dažna skydliaukės liga – lėtinis autoimuninis tiroiditas. Ji nustatoma, kai pats organizmas pradeda sau kenkti, dideliais kiekiais gamindamas antikūnius, kurie veikia skydliaukės ląsteles. Pradžioje antikūnių padaugėja, bet skydliaukės veikla dar būna nesutrikusi. Ligai progresuojant ji silpnėja. Laikotarpis nuo antikūnių atsiradimo iki skydliaukės veiklos susilpnėjimo gali tęstis keletą metų, bet pacientas nieko nejaučia.

„Didžioji dalis skydliaukės patologijų yra visam gyvenimui, tačiau laikydamsis rekomendacijų ir naudodamas vaistus pacientas gali ne tik grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, bet ir iš viso užmiršti, kad serga. Pasitaiko, kad sutrikusi skydliaukės veikla po kurio laiko atsistato. Nustačius skydliaukės mazgus, kitą skydliaukės patologiją, kai kuriems pacientams nereikia jokio gydymo. Didžioji jų dalis nepiktybiniai, todėl nereikia bijoti kreiptis į gydytoją endokrinologą“ – sako D.Jankuvienė.

Profilaktiškai skydliaukės tyrimai turėtų būti daromi tiems, kurių artimi giminaičiai serga skydliaukės ligomis, kurie buvo gydomi vaistais, galinčiais sutrikdyti jos veiklą (kordaronu, ličio preparatais, kai kuriais vėžiui gydyti skirtais vaistais), kuriems buvo taikytas spindulinis gydymas kaklo srityje ar turėjo sąlytį su jonizuojančia spinduliuote. Svarbu ištirti skydliaukės hormonus visoms nėščiosioms, nes tai turi įtakos normaliam vaisiaus vystymuisi.

Kodėl verta pasitikrinti persirgus COVID-19

COVID-19 infekcija, kaip ir kitos infekcinės ligos, gali pabloginti skydliaukės ligų eigą, sukelti paūmėjimą. Virusas gali išprovokuoti visų autoimuninių, tame tarpe ir skydliaukės autoimuninių susirgimų, pradžią. Tokią tendenciją gydytojai endokrinologai stebi savo klinikinėje praktikoje jau dabar.

„Todėl, jeigu persirgote koronavirusu, ir vis tiek jaučiatės prastai net praėjus keliems mėnesiams, patartina pasikonsultuoti ir su gydytoju endokrinologu“, – pataria medikė.

Nustatant skydliaukės ligas pagrindiniai yra skydliaukės hormonų ir ultragarsinis tyrimai. Gali prireikti ir aspiracinės skydliaukės mazgų punkcijos onkologinei diagnozei atmesti, skydliaukės scintigrafijos ar kompiuterinės tomografijos. Lietuvoje atliekami ir kai kurie genetiniai tyrimai, kurie leidžia diagnozuoti paveldimus piktybinius skydliaukės susirgimus. Įvertinęs individualius rizikos faktorius, tyrimus skiria gydytojas endokrinologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas