Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Specialistai atsakė, dėl kokių gėrimų gali augti svoris

Gali atrodyti, kad gėrimai yra ne tokia reikšminga mitybos dalis – juos renkamės atsigaivinti ir numalšinti troškulį, nesitikėdami sotumo jausmo. Tačiau tiesa gali jus nustebinti – su tam tikrais gėrimais galite gauti pakankamai daug kilokalorijų ir cukraus.
Limonadas
Limonadas / 123RF nuotr.

Tad tai, ką geriate ir kaip dažnai, gali rimtai paveikti jūsų sveikatą įvairiais būdais, o kai kurie gėrimo įpročiai gali lemti svorio augimą, rašoma eatthis.com.

Pavyzdžiui, 2021 m. tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „Nutrients“, nustatyta, kad geriant daugiau nesveikų gėrimų arba renkantis cukrumi bei dirbtiniais saldikliais saldintus gėrimus, ilgainiui gali padidėti 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ir mirtingumo dėl visų priežasčių rizika. Be to, CDC teigimu, papildomi tyrimai susiejo saldžių gėrimų vartojimą su inkstų ligomis, nealkoholine kepenų suriebėjimo liga, podagra ir burnos sveikatos problemomis, taip pat nutukimu ir svorio padidėjimu.

USDA Maisto duomenų centras teigia, kad saldūs gėrimai gali turėti nuo 5 iki 13 arbatinių šaukštelių cukraus! Apie tai eatthis.com kalba trys dietologės, kurios pasakoja, kokie mūsų gėrimo įpročiai gali turėti įtakos svorio augimui.

Saldi arbata

Saldi šalta arba karšta arbata su dideliu cukraus kiekiu gali padaryti daugiau žalos nei naudos. „Geriant saldintus gėrimus, pavyzdžiui, arbatą su cukrumi, gali padidėti svoris, nes gėrimas yra kaloringas, bet nesuteikia sotumo jausmo, tačiau kartu yra skanus, – sako gydytoja dietologė Johna Burdeos, – be to, vienu kartu galima išgerti per daug.“

Catherine Gervacio, gydytoja dietologė ir Living.Fit rašytoja sako, kad „dėl cukraus greitai padidėja cukraus kiekis kraujyje, todėl išsiskiria kortizolis ir adrenalinas, kurie valdo organizmo reakciją į stresą. Be to, lėtinis ir perteklinis cukraus vartojimas gali sukelti atsparumą leptinui – hormonui, reguliuojančiam riebalų kaupimąsi ir apetitą.“

Saldi kava su įvairiais skoniais

Kava su cukrumi ir įvairiais sirupais tampa tikru desertu, kitaip – cukraus bomba. Žinoma, vienas kitas kartas nesukels žalos, bet nuolat gerdami tokią kavą gausite ne tik nemažai cukraus, bet ir galite priaugti svorio, teigia dietologai.

Kaip prideda C.Gervacio, cukrus yra „tuščios kalorijos“, t. y. be kalorijų jis neturi jokių kitų svarbių maistinių medžiagų. Kavoje esantis kofeinas taip pat turi nevienareikšmišką poveikį, kai kalbama apie svorio metimą – jis gali skatinti medžiagų apykaitą ir padėti numesti svorio, bet, kita vertus, jis gali sutrikdyti normalų miego režimą, o tai paveiks medžiagų apykaitą ir gali lemti svorio augimą.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Specialistė sako, kad svarbu neviršyti leistino kofeino kiekio per dieną, kuris yra apytiksliai 400 mg. O tie, kuriems gresia hipertenzija ir (arba) širdies ir kraujagyslių ligos, pirmiausia turėtų pasikonsultuoti su gydytoju, kad sužinotų savo kofeino ribas.

Sultys

Galbūt manote, kad vaisių sultys yra sveikas pasirinkimas lieknėjant, tačiau J.Burdeos sako, kad „saldūs gėrimai gali padidinti apetitą“. Ji aiškina: „Reguliarus saldžių maisto produktų, įskaitant gėrimus, vartojimas gali sukelti cukraus kiekio kraujyje šuolius ir kritimus, o dėl šios priežasties galite jaustis alkani.“

„Geriau valgyti šviežius ar šaldytus vaisius nei gerti vaisių sultis“, – pabrėžia dietologė Nicole Chenard. Ji taip pat pažymi: „Vaisių sultyse nėra skaidulinių medžiagų, todėl cukraus atžvilgiu tai tas pats, kas gerti limonadą. Jei stebite savo svorį, valgykite vaisius, negerkite sulčių.“

C.Gervacio pabrėžia, jog „jei organizmas nesugeba viso cukraus panaudoti energijai, organizmas šiuos nesudegintus degalus paprastai kaupia kaip riebalus pilve, dar vadinamus pilvo riebalais.“

Per mažai baltymų trintuose kokteiliuose

Tikinama, kad jei pasirinksite tinkamus ingredientus, kokteiliai gali būti naudingi jūsų sveikatai. Bet, pasak N.Chenard „mažai baltymų turintys kokteiliai gali būti pavojingi, nes galiausiai vienu metu išgeriame kokteilį su per daug cukraus, be sveikų riebalų ir baltymų pusiausvyros, kurių mūsų organizmas nesugeba ir (arba) negali efektyviai įsisavinti.“ Ji aiškina, kad cukraus perteklius ir nepakankamas vandens kiekis taip pat yra problema.

„Saikingas baltymų kiekis yra būtinas, kad augtų liesi raumenys ir ilgėtų sotumo jausmas, o kartu mažėtų riebalų“, – sako C.Gervacio. Ji prideda, kad baltymų galima gauti ir iš kitų patiekalų, tačiau vartojant jų nepakankamai, dėl padidėjusio apetito gali padidėti svoris.

Saldūs gazuoti gėrimai

Dietologės aiškina, kad tokiuose gėrimuose nėra baltymų ir skaidulų, tačiau yra itin daug cukraus.

„Reguliarus saldžių gėrimų gėrimas gali sukelti atsparumą insulinui, – sako J.Burdeos. – Taip atsitikus, organizmas gali pradėti kaupti daugiau riebalų, todėl didėja svoris.“ Be to, saldžiuose gėrimuose yra daug fruktozės. Vartojant daug fruktozės gali kauptis riebalai aplink kepenis ir pilvą.

Reguliariai vartojate pernelyg daug alkoholio

„Kaip ir kiti minėti gėrimai, alkoholis gali turėti daug kilokalorijų“, – sako J.Burdeos. Ji aiškina, kad „reguliariai gerdami alkoholį galite jaustis vangūs ir mažiau linkę užsiimti fizine veikla“, gali „sutrikti medžiagų apykaita ir miegas“, kartu pažymėdama, kad „miego trūkumas arba prasta miego kokybė yra susijusi su svorio didėjimu“. Ji taip pat pažymi: „Alkoholis slopina – per daug išgėrę galite nesugebėti tinkamai įvertinti, ką ir kiek valgote“.

N.Chenard prideda, kad viename grame alkoholio yra 7 kalorijos, todėl jis greičiau kaupiasi kaip riebalai ir yra beveik dvigubai kaloringesnis už angliavandenius ir baltymus.

123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

Geriate per mažai vandens

„Kai geriate mažiau vandens, galite jausti troškulį, – sako J.Burdeos. – Tačiau neretai troškulį supainiojame su alkiu, todėl, užuot numalšinę troškulį, galime persivalgyti“.

Be to, vandens poreikis taip pat gali paskatinti rinktis nesveikus produktus. N.Chenard sako: „Dažnai pagalvojame, kad norisi gerti, ir griebiamės saldžių, pavyzdžiui, gazuotų gėrimų, saldžios arbatos ar vaisių sulčių, tačiau mums reikia tik vandens. Saldūs gėrimai apgauna mūsų smegenis ir verčia manyti, kad numalšinome troškulį, tačiau dėl juose esančio cukraus ir kitų sudedamųjų dalių mūsų organizmas turi daugiau darbo, todėl jam reikia daugiau vandens!“

C.Gervacio aiškina, kad dėl nepakankamo vandens kiekio gali būti nepasiekta gera medžiagų apykaita ir neefektyviai deginami riebalai. Taip pat yra tikimybė, kad dėl vandens trūkumo organizme jausite didesnį potraukį maistui.

Vanduo yra pats geriausias pasirinkimas iš visų gėrimų, kadangi neturi kalorijų, apsaugo nuo dehidratacijos ir net nuo vidurių užkietėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas