Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistas ragina susiimti, kol nevėlu: dirbdami lovoje pridarome žymiai daugiau žalos nei prie stalo

Susiklosčiusi situacija Lietuvoje ir visame pasaulyje atnešė mums daug permainų darbuose. Žmonės, galintys dirbti nuotoliniu būdu, tą mielai ir daro, stengdamiesi apsaugoti save bei kitus nuo viruso grėsmės. Tačiau ar darbas namuose nedaro mums žalos?
Darbas prie kompiuterio
Darbas prie kompiuterio / 123RF.com nuotr.

Dažnai žmonės kreipiasi dėl nugaros skausmų, kurių pagrindinė priežastis slypi kasdieniniame darbe. Viskas priklauso nuo to, kaip teisingai jūs sėdite prie kompiuterio. O gal visgi dirbate gulėdami lovoje ir galvojate, jog nedarote žalos?

Deja, dirbdami lovoje mes pridarome kur kas daugiau žalos nei būdami prie stalo. Sėdėdami lovoje mes apkrauname nugaros apačią bei kaklo slankstelius, nes kartu su žemiau padėtu kompiuteriu, žemyn lenkiasi ir kaklas. Be to, sėdint lovoje nugara būna nepatogioje pozicijoje, nes nėra atspirties taško.

Tačiau darbas sėdint prie stalo taip pat nėra sveikas nugarai, jei nežinome kelių svarbių taisyklių.

  1. Ekranas nuo akių turi būti nutolęs per ištiestą ranką, o matomas vaizdas turi būti akių lygmenyje.
  2. Sėdint rankų dilbiai turi būti ant stalo, klaviatūra ir pelytė turi būti ergonomiškoje padėtyje.
  3. Kad kaklas negautų maksimalios apkrovos ir nepavargtų, jis privalo būti tiesioje padėtyje.
  4. Labai svarbų vaidmenį atlieka tinkama kojų padėtis. Jei kojos nebus sudėtos gerai, sutriks kraujotaka, kojos pradės tirpti. Sėdint tinkamai keliai turi būti sulenkti 90–100 laipsnių kampu.
  5. Norint išvengti pečių juostos raumenų nuovargio ir asimetrijos, jūsų pečiai sėdint turi būti atpalaiduoti, o rankos ir alkūnės sulenktos 90–100 laipsnių kampu.
  6. Dažniausiai pasitaikanti problema – apatinės dalies nugaros skausmai, kurie prasideda dėl sėdėjimo palinkus į priekį. Tam, kad išvengtumėme visų neigiamų poveikių sveikatai, privalome sėdėti kuo tiesiau ir išlaikyti S formos nugaros išlinkimą. Tačiau nereikia ir persistengti, nes galite aktyvuoti nereikalingus raumenis ir greičiau pavargsite.
  7. Kad fizinė apkrova tolygiai pasiskirstytų po kūną, sėdint turime pilna pėda stabiliai remtis į grindis, kad būtų atramos taškas.
  8. Kiekvienas dirbantis prie kompiuterio, o tokių visuomenėje pasitaiko net 60–70%, turi žinoti, jog būtina turėti laiko ir reguliarioms mankštoms bei pertraukėlėms. Būtinas pasivaikščiojimas ir raumenų ištempimas, nes ilgainiui sėdint mūsų raumenys trumpėja, tuo metu ir skaidulos kietėja. Atminkite – sveikas raumuo yra minkštas ir elastingas (išilgėjęs), bet ne kietas ir neelastingas (sutrumpėjęs).
  9. Kartais padarykite pertrauką, atsigerkite vandens. Be to, pasivaikščiojimas skatina greitesnę medžiagų apykaitą, tai reiškia kad ir jūsų smegenų veikla funkcionuos žymiai lengviau, ir raumuo taip greitai negaus apkrovos. Atsistoję padarykite mankštą, ištempkite nugaros raumenis, padarykite keletą pritūpimų, pamankštinkite sąnarius.

Atminkite – jūsų sveikata yra jūsų gyvenimo varikliukas. Visi privalome ja rūpintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas