Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Specialistė paaiškino, kas padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir reguliuoti svorį

Visi žinome, kad cukrus yra blogis, kurio reikėtų vengti. Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė nuotolinėje paskaitoje, kurią organizavo „Žalioji dėžutė“, paaiškino, kad gliukozė, į kurią organizme ir skaidomas cukrus, mums būtina, tačiau kenkia jos šuoliukai – staigūs pakilimai ir kritimai. Taigi, kaip juos reguliuoti?
Dieta
Dieta / 123RF.com nuotr.

Kaip mus veikia gliukozės šuoliukai

Mitybos specialistė pabrėžė, kad būtent staigūs gliukozės šuoliukai alina mūsų organizmą ir pridaro daugybę sveikatos problemų.

„Maistas lemia mūsų emocinę ir protinę savijautą, o gliukozės koncentracija yra tas rodiklis, kuris turi įtakos visam organizmui, todėl turėtume su juo elgtis teisingai. Iš esmės gliukozė – vienas iš pagrindinių energijos šaltinių. Tam tikroms mūsų smegenų sritims ji tiesiog būtina. Tačiau staigūs gliukozės šuoliukai jau neigiamai gali veikti mūsų nuotaiką, miegą, odą, svorį, alkio jausmą, imuninę sistemą, todėl gliukozės koncentracija kraujyje turėtų būti kuo stabilesnė.

O tai priklauso nuo to, ką ir kaip valgome, nes kuo greičiau gliukozė suskaidoma, tuo greičiau ji patenka į kraują ir tuo didesnis šuoliukas. Staigiai pakilusi, ji taip pat staigiai krenta. Tuomet mes jaučiame nepasitenkinimą, irzlumą, nuotaikos svyravimus, norą ko nors užkąsti. Kai vėl gauname cukraus, kelias valandas vėl jaučiamės energingai. Šie amerikietiški kalneliai alina mūsų organizmą ir sukelia daug sveikatos sutrikimų.

Asmeninio albumo nuotr./Sandrija Čapkauskienė
Asmeninio albumo nuotr./Sandrija Čapkauskienė

Žinoma, kai mes fiziškai aktyvūs ir mums reikia „kuro“, normalu gauti greitos energijos, bet kai mes mažai judame, sėdime prie kompiuterio ar pasitarimuose ir nuolat užkandžiaujame, nieko gera. Su gliukozės šuoliukais siejama aknė, nemiga, kognityviniai sutrikimai, antro tipo diabetas, nutukimas, migrena, aukštas kraujospūdis, cholesterolio padidėjimas, Azheimeris, vidaus organų suriebėjimas ir pan. Per didelis gliukozės kiekis sąlygoja oksidacinį stresą, kai išsiskiria daug laisvųjų radikalų, kurie didina uždegiminius procesus organizme“, – pasakojo lektorė.

Gliukozę, veikiant saulės šviesai, gamina augalai, tačiau žmogus jos gali gauti tik iš maisto – gliukozės, fruktozės, sacharozės (balto cukraus), krakmolo arba skaidulų forma.

Ką reikia žinoti apie krakmolą

Krakmolas gali būti skaidomas greitai, lėtai arba visai neskaidomas (pastarasis randamas skaidulose, kurių daug turi termiškai neapdorotos daržovės).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?