Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Štai kiek kofeino iš tikrųjų galite suvartoti per dieną

Kiek kofeino yra per daug? Geros naujienos – gali būti, kad jums nereikės atsisakyti mėgstamo gėrimo, jeigu vartosite saikingai.
Kava su sausainiais
Kava su sausainiais / 123RF.com nuotr.

Jei kasdien geriate kavą, galbūt nenorėsite atsisakyti savo ritualo. Tačiau klausimas „ar kofeinas yra sveika?“ neabejotinai yra klasikinė diskusijų tema, Kadangi kofeinas yra centrinės nervų sistemos stimuliatorius ir laikomas psichoaktyvia medžiaga, egzistuoja argumentas, kad per didelis jo kiekis gali neigiamai paveikti jūsų sveikatą, rašoma The Healthy.

Tad kiek kofeino vartoti saugu? Štai ką rekomenduoja sveikatos priežiūros institucijos.

Kaip kofeinas paveikia sveikatą?

Apie kofeiną galime išgirsti pačių įvairiausių nuomonių, tačiau tuo pačiu jis gali būti naudingas, ypač smegenims. Tikinama, kad kofeinas ne tik gali padėti palaikyti budrumą dienos metu – štai Johno Hopkinso universiteto mokslininkai nustatė, kad kofeino vartojimas gali būti naudingas ilgalaikei atminčiai.

Be to, Harvardo universiteto T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos tinklaraštyje nurodoma, kad nustatyta, jog kava su kofeinu apsaugo smegenų ląsteles, gaminančias dopaminą – geros savijautos hormoną. Jie taip pat teigia, kad kava netgi susijusi su ilgesniu gyvenimu!

Kiek kofeino galima suvartoti per dieną?

JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenimis, sveikas, suaugęs žmogus per dieną gali suvartoti iki 400 miligramų kofeino. Tai prilygsta maždaug keturiems puodeliams kavos (vienas puodelis apie 200 ml)

Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į šalutinį poveikį, kurį organizmui gali sukelti per didelis kofeino kiekis. Kofeinas yra diuretikas, t. y. sukelia padidėjusį šlapinimąsi, taip pat jis gali padidinti kraujospūdį, rūgšties išsiskyrimą skrandyje.

Vartojant per daug kofeino gali atsirasti neramumo ir nerimo jausmas, galvos skausmas ir svaigulys, dehidratacija ir greitesnis širdies ritmas. Be to, Miego fondas teigia, kad kofeino vartojimas likus šešioms valandoms iki miego gali sukelti miego problemų. Kai kuriems žmonėms šis laikotarpis turi būti dar ilgesnis.

Būtent dėl šių šalutinių poveikių sveikatos specialistai nustatė konkrečią 400 miligramų kofeino per dieną ribą, kuri yra pakankama, kad galėtumėte pasinaudoti kofeino teikiamais privalumais ir nepersistengti.

123RF.com nuotr./Espreso puodelis
123RF.com nuotr./Espreso puodelis

Kiek kofeino yra jūsų mėgstamuose gėrimuose?

Štai kiek kofeino yra gėrimuose remiantis Mayo klinikos duomenimis.

Kava: kavos puodelyje yra 96 miligramai kofeino. Kavos mėgėjai gali saugiai suvartoti iki keturių puodelių (800 ml), kad neviršytų leistinos ribos.

Kava be kofeino: taip, kavoje be kofeino yra šiek tiek kofeino – tik ne tiek daug, kiek įprastame kavos puodelyje. JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenimis, 200 ml kavos puodelyje kavos be kofeino gali būti nuo 2 iki 15 miligramų.

Juodoji arbata: juodojoje arbatoje paprastai yra didžiausias kofeino kiekis – 47 miligramai 200 ml puodelyje.

Žalioji arbata: žaliojoje arbatoje kofeino kiek mažiau – 28 miligramai viename puodelyje. Tyrimai rodo, kad kasdien geriant žaliąją arbatą gali sumažėti cukraus kiekis kraujyje, pagerėti žarnyno sveikata, sumažėti kai kurių vėžinių susirgimų rizika.

Gazuoti gėrimai: įprastame kolos gėrime yra 22 g kofeino (200 ml). Tačiau svarbu tai, kad daugumoje jų yra daug pridėtinio cukraus. Ligų kontrolės ir prevencijos centras teigia, kad cukrumi saldintų gėrimų vartojimas yra susijęs su svorio augimu, antrojo tipo diabetu, širdies ligomis, nealkoholine suriebėjusių kepenų liga ir kt.

Energiniai gėrimai: šie gėrimai skiriasi pagal kofeino kiekį, tačiau vidutiniškai 200 ml jo yra apie 72 miligramai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas