Stilistė I.Cybina: valgyti pusryčius darosi madinga

Naujos vietos pusryčiauti, ilgesni ir sotesni pusryčių meniu, sumuštinių kultūra, skandinaviškų pusryčių mada – visa tai, anot stilistės Irinos Cybinos, Lietuvoje smarkiai populiarėja kartu su sveikos gyvensenos tendencijomis. Naujos „Gardėsio“ avižų duonos projekte sudalyvavusi stilistė dalinasi mintimis apie pusryčių madas ir teigia, kad stilingas žmogus – tai ne tik rūbai, bet ir rūpinimasis savimi.
I.Cybina
I.Cybina / Projekto partnerio nuotr.

– Kodėl manote, kad pusryčius valgyti darosi madinga?

– Dabar apskritai pasaulyje populiarėja sveika gyvensena, o kartu su ja ir sąmoningumas, kada ir ką valgome. Daugelis pripažįsta, kad pusryčiai yra vienas svarbiausių dienos patiekalų ir tie, kurie valgo pusryčius, jaučiasi geriau: pagerėja savijauta, atsiranda daugiau energijos, krenta svoris. Juk kai sočiai pavalgai ryte, vakare tiek nebesinori. Tai matau, kad su sveika gyvensena ateina ir supratimas, kad pusryčiai yra viena iš svarbiausių dienos dalių. Net ir Vilniuje atsiranda daug kavinių, kurios tiekia pusryčius ir darbo dienomis, ir savaitgaliais. O tose kavinėse, kurios anksčiau siūlydavo tik kavą, savo meniu irgi ima siūlyti įvairiausių desertų, užkandžių ar sumuštinių.

– O jūs pati ką manote apie sumuštinių kultūros populiarėjimą?

– Manau, kad tai tikrai juntama, nes duona bendrąja prasme atsiranda šalia tokių madingų patiekalų kaip Benedikto kiaušiniai, o ne vienoje Vilniaus vietoje jau galima paragauti skandinaviško stiliaus sumuštinių.

Man iš tiesų puikus pavyzdys yra skandinavų šalys, ypač švedai, suomiai arba danai, nes jų sumuštinių kultūra man yra artima. Man patinka, kad jų sumuštinius sudaro tamsi duona, kad juose yra daug maistingų ingredientų, pavyzdžiui, avokadas, lašiša, įvairiausi daigai. Šią kultūrą propaguojame ir savo šeimoje. Mes turbūt rečiau renkamės tokius duonos gaminius kaip čiabata, tapos, bet mums artimiau šiaurietiškas pasirinkimas.

Be to, skandinavai turi panašų suvokimą apie juodą duoną, kaip ir lietuviai. Juoda duona – ten tradicija, vertingas maisto patiekalas. Ir sumuštinis ten vertinamas kaip sotus ir skanus maistas, nes gyvenant šaltesnėmis klimato sąlygomis norisi sotesnio ir maistingesnio maisto.

Projekto partnerio nuotr./I.Cybina
Projekto partnerio nuotr./I.Cybina

– O kaip jūs manote, kodėl sumuštinių kultūra populiarėja apskritai? Ar sumuštinius mes valgome tik kavinėse?

– Šiandien mes daug kalbame apie sveiką mitybą, pradedame sąmoningiau žiūrėti į maisto produktus ir dažnai patys gaminame namie, tik taip būdami tikri dėl ingredientų kokybės ir šviežumo. Todėl manau, kad kalbame ne tik apie kavines. Juk darbo dieną tai yra tikrai aktualu ir naudinga, nes mažai kas iš dirbančių žmonių gali sau leisti eiti papusryčiauti mieste ar kavinėje. Anksčiau, jeigu nespėdavai pavalgyti namie, tai apskritai nevalgydavai, o šiandien dažnas susipakuoja sumuštinį su savimi.

Be to, priešpiečių ir pietų „dėžučių“ kultūra biuruose taip pat smarkiai išaugusi. Vis daugiau žmonių gaminasi namie ir nešasi maistą į darbą ar valgo pakeliui. Pavyzdžiui, sumuštinį galima pasidaryti namie ir suvalgyti atsinešus darbe arba važiuojant automobilyje. Su avižine koše ar salotomis nebūtų taip patogu: reikėtų atskirų indų, maistą šildyti, plauti indus ir panašiai. Tai aš manau, kad sumuštinis tampa judančios, aktyvios visuomenės dalis.

– O jūs pati kaip dažnai pusryčiams valgote sumuštinius ar duoną apskritai?

– Aš esu visiškas duonos žmogus, ir ją valgau kartais net vieną, be nieko, nes man tiesiog jos norisi. Pas mus namuose visada yra duonos, ir ne tik pusryčiams. Jeigu mes gaminame Benedikto kiaušinius, tai šiam patiekalui visada naudojame gerą ir kokybišką duoną. Arba apskritai, bet koks patiekalas, kad ir omletas, kiaušinienė, tai vis tiek tas duonos gabaliukas yra reikalingas. Juk tai yra angliavandeniai, kurie mums svarbūs.

– O ką jūs manote apie duoną iš avižinių miltų? Ar tai jums netikėtas pasirinkimas?

– Aš stengiuosi nevalgyti baltos tradicinės duonos, visada iki šiol rinkdavausi arba ruginių miltų duoną arba sėklų, grūdų duoną, tad man dar viena alternatyva yra labai įdomi. Aš pati visiems visada rekomenduoju rinktis maistingesnę alternatyvą, ar tai būtų duona iš avižų, ar duona su daržovėmis, ar ruginė duona – duonos mums reikia, tai puikus angliavandenių šaltinis, suteikiantis energijos. Tad naujas „Gardėsio“ avižų duonos pasirinkimas su pilno grūdo avižų miltais – tai gaminys, kurio man pačiai neseniai teko paragauti ir aš manau, kad tai taps mano dar vienu mitybos pasirinkimu. Juk tai yra naudingesnis produktas dėl savo gerųjų angliavandenių, kurie lėčiau virškinami ir ilgiau suteikia sotumo jausmą. Suvalgius tokį sumuštinį, tu dar ilgai nenorėsi užkandžiauti, o energijos užteks iki pietų.

Projekto partnerio nuotr./I.Cybina
Projekto partnerio nuotr./I.Cybina

– Galbūt turite kažkokių mitybos principų, patarimų, taisyklių, kurių pati laikotės?

– Mano pagrindinis mitybos principas yra intuityvusis valgymas. Aš stengiuosi įsiklausyti į savo organizmą ir pajausti, ko jis nori, kokio maisto produkto jis prašo arba kaip jis jaučiasi suvalgęs tam tikrą maisto produktą. Ar, pavyzdžiui, suvalgius tą patį sumuštinį aš jaučiuosi gerai, energingai, tuo pačiu ir lengvai, ar aš jaučiuosi apsunkusi, man pučia pilvą ar aš noriu miego. Tai mano pagrindinė taisyklė – įsiklausyti į savo organizmą ir pabandyti pajausti iš vidaus, ko aš noriu valgyti ir kaip aš jaučiuosi.

– Jūs pati esate stilistė. Kaip manote, ar sveika mityba – svarbus dalykas stilingam žmogui?

– Aš visada savo gyvenime vadovaujuosi tokiu principu ir žmonėms patariu, kad svarbiausia yra balansas ir pusiausvyra. Bet koks nukrypimas, bet koks vieno dalyko sureikšminimas savo gyvenime nėra gerai. Tad jeigu tu domiesi mada, tai yra gerai, bet jeigu tu nesidomi daugiau niekuo ir nesirūpini savo vidumi, tada tau kažko trūksta. Reikia spėti ir knygą paskaityti, jeigu reikia – ir pasidažyti, ir tvarkingai apsirengti. Svarbiausia visose srityse laikytis taisyklių, bet nebūti kraštutinumų ar vieno žanro žmogumi. Aš tikrai nenoriu fanatiškai skatinti, kad atsisakykite visų „blogių“ ir tik žolelėmis būkite gyvi, nes manau, kad tai yra fanatizmas ir tam tikras kraštutinumas. Bet stebėti, ką tu valgai, ką tu dedi į save, ką rengiesi, kaip gyveni – tai įpročiai, kurie yra šiuolaikiško žmogaus siekiamybė ir privalumas.

Projekto partnerio nuotr./I.Cybina
Projekto partnerio nuotr./I.Cybina

QUIZ‘as apie pusryčius:

– Kiek laiko skiriate pusryčiams?

– Darbo dieną 30min., savaitgaliais apie valandą.

– Kokia jūsų mėgstamiausia vieta pusryčiauti?

– Darbo dieną – miestas, savaitgaliais – gamta, sodyba.

– Kokie buvo baisiausi pusryčiai jūsų gyvenime?

– Galbūt vietos neminėsiu, bet tai buvo sudžiūvusi ir neskani šakšuka vienoje Vilniaus kavinių.

– Idealiu pusryčių scenarijus, kaip jie turėtų atrodyti?

– Vasara, sodyba, stalas papuoštas gražia puokšte bijūnų, susirinkusi visa šeima, Benedikto kiaušinis ant geros duonos ir, be abejo, gera kava!

– Žmogus su kuriuo norėtumėte papusryčiauti ir išgerti kavos?

– Vienintelis žmogus – tai mano vyras.

– Koks jūsų skaniausias pusryčių sumuštinis?

– Maistinga duona, trintas avokadas su ožkos sūriu, kalendra ir rūkyta lašiša.

Daugiau pusryčių idėjų ieškokite: https://www.facebook.com/duonosvalgytojai/

Skaitykite daugiau apie interviu su bėgiku I.Dombrauskiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų