Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stuburo išvarža: kas ji ir kaip jos išvengti? Pataria gydytojas

Stuburo išvaržos – dažna problema, pasitaikanti ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau ir jaunimui. Kaip jos išsivysto ir kaip jų išvengti?
Nugaros skausmas
Nugaros skausmas / Fotolia nuotr.

Kaip elgtis žmogui, kuriam nustatytas šis sveikatos sutrikimas? Atsakymus į šiuos ir kitus svarbius klausimus pateikia medicinos ir estetikos klinikos „Biofirst“ gydytojas neurologas Raimondas Greičius.

Klinikos nuotr. /Raimondas Greičius
Klinikos nuotr. /Raimondas Greičius

Tarpslankstelinio disko išvarža – tai kremzlinės, amortizuojančios disko dalies išsiveržimas už savo anatominių ribų. Dažniausios stuburo išvaržų atsiradimo priežastys: sunkaus svorio kėlimas ar stūmimas. Išvarža susiformuoja trūkstant suspausto disko, vadinamu firoziniu, žiedui ir į išorę išsiveržiant disko branduoliui.

„Stuburo išvaržos pasekmės gali būti įvairios, priklausomai nuo nervo, kuris yra spaudžiamas. Gali būti pėdos paralyžius, šlapimo nelaikymas, išmatų nelaikymas, raumenų atrofija ir kt.“, – teigia Lietuvos neurologų asociacijos narys R.Greičius.

Negalavimai, įspėjantys apie stuburo išvaržos išsivystymą

Pasak R.Greičiaus, kad žmogus turi stuburo išvaržą galima įtarti iš dažnai besikartojančio stipraus nugaros skausmo. Jis gali kilti ne tik toje zonoje, kur susiformavusi išvarža, bet ir plisti – „eiti“ į spaudžiamo nervo zoną. Skausmas gali siekti kirkšnį, sėdmenį, koją, pėdą ir kitas kūno dalis. Šiam skausmui kartojantis nebe pirmą kartą ir greitai nepraeinant, būtina kreiptis į gydytojus.

Išvaržos diagnozė gali būti nustatoma gydytojo tik pagal magnetinio rezonanso, kompiuterinės tomografijos ar bent jau rentgenogramos duomenis.

Patarimai turintiems stuburo išvaržą

Žmogus, turintis stuburo išvaržą ir norintis, kad jo būklė pagerėtų ar bent nepablogėtų, turi laikytis taisyklingos mitybos ir gerti pakankamai skysčių.

„Tokiam žmogui negalima kelti sunkių svorių, t. y. sunkesnių kaip 10–15 kg pasilenkus. Keliant sunkius daiktus pagrindinę jėgą reikia perkelti į kojas. Labai svarbu svorius kelti pritūpus, o ne pasilenkus.

Treniruočių salėje šie žmonės privalo laikytis fizinio pasirengimo specialistų nurodymų. Taip pat būtina nepamiršti, kad stuburo išvarža gali atsirasti ir dėl paslydimo ant ledo ar laiptų.

Daugeliu atvejų išvarža linkusi rezorbuotis. Organizmo imuninė sistema stengiasi pašalinti – „sutirpdyti“ šį „svetimkūnį“. Pirmą, antrą dieną tikslinga gulėti vadinamoje „antalginėje“ pozoje, kai gulima ant nugaros, po juosmeninės dalies linkiu yra padėtas nedidelis minkštas volelis, o po keliais – sulenkta pagalvė.“

Turint ar įtariant, kad žmogus gali turėti išvaržą, jam būtina kreiptis į specialistus (neurologą, neurochirurgą) konsultacijai.

Operacijos – išvengiamos

Gydytojas tikina, jog turintys stuburo išvarža operacijos tikrai gali išvengti tinkamai besirūpindami savo sveikata:

„Stuburo tarpslankstelinių diskų operacijos atliekamos po neurochirurgo konsultacijos, nesant gydymo efekto bei esant grėsmingiems pėdos parezės, šlapimo nelaikymo požymiams. Tačiau didžioji dalis pacientų su stuburo išvaržomis pasveiksta be operacijų, t. y. skausmas praeina, nelieka nervo šaknelės pakenkimo.“

Dažniausios ir pavojingiausios išvaržos

„Dažniausiai stuburo išvaržos pasireiškia tarp ketvirto ir penkto juosmeninių bei penkto juosmeninio ir pirmojo kryžkaulinio slankstelių. Šiuo atveju skausmas dažnai plinta į koją.

Šios srities išvaržos pavojingos dėl galimo poveikio į dubens nervų rezginį, dėl ko vystosi šlapinimosi sutrikimai arba pėdos parezė.

Kaklo srities tarpslankstelinių diskų išvaržos taip pat neretos. Priklausomai nuo išsiveržimo krypties, išvaržos gali blokuoti nugaros stuburo kanalą, sutrikdyti smegenų skysčio (likvoro) cirkuliaciją. Tokios stuburo išvaržos reikalauja skubios ir neatidėliotinos operacijos. Kaklinės dalies išvaržų atveju gali vystytis pakenktos stuburo nervų šaknelės zonos raumenų atrofija“, – įspėja gydytojas R.Greičius.

Vida Press nuotr./Nugaros skausmas
Vida Press nuotr./Nugaros skausmas

Kaip išvengti?

Gydytojas dalinasi įdomia informacija ir užsienio mokslininkų tyrimų rezultatais: „Paskutiniai kelių dešimtmečių tyrimai parodė, kad labiau linkęs plyšti ir išsiveržti tarpstuburinis diskas tuomet, kai jis netenka elastingumo, t. y. netenka vandens, sausėja.

JAV mokslininkai pastebėjo, kad vitamino C avitaminozės (vitamino trūkumo organizme) atveju tai įvyksta dažniau. Vokiečių mokslininkai, tyrinėję stuburo išvaržos atsiradimo priežastis, kaip vieną iš priežasčių nurodo žarnyno disbakteriozę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas