Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Subtilus smurtas – psichologinės manipuliacijos

Daug kalbame apie psichologinį smurtą ir jau visai neblogai pradedame jį atpažinti. Kelia balsą, rėkia - žemina. Žada pranešti vaiko teisėms – grasina. Užsimena, kad ne visos moterys ryte prabunda neužtinusiomis akimis – gąsdina. Na, o jei vakarėlyje iš tavęs šaiposi ir visiems yra juokinga, išskyrus tave pačią, - tyčiojasi.
Smurtas artimoje aplinkoje
Smurtas / 123RF.com nuotr.

Tačiau būna ir daug subtilesnių psichologinio smurto formų, kaip, kad, pavyzdžiui, manipuliacijos. Manipuliacijos - tai psichologinis smurtas, kurio metu sąmoningai siekiama kontroliuoti ir priversti jus daryti tai, ko nori smurtautojas.

Ne, ne jėga. Negrasinant. Negąsdinant. Manipuliatoriaus poreikius mes tenkiname sąmoningai mums sukeltų jausmų vedini (kaltės, gėdos, meilės), kartais įsipareigojimų ar tam tikrų “įsiskolinimų”.

“Aš dėl tavęs”

“Aš dėl tavęs 20 metų su geriančiu ir ranką kilnojančiu tėvu gyvenau, kad tik tu viską turėtum. O tu manęs net atostogoms pasiimti nenori. Žinoma, dabar jauną žmoną turi, kam tau ta sena mama“ – girdi 23-ų metų Artūras, ir jau pačiam nebe taip tų atostogų norisi.

Viduje kyla kaltės jausmas, kuris labai greitai persimaino į pyktį.

Viduje kyla kaltės jausmas, kuris labai greitai persimaino į pyktį ant žmonos... Nes jis gal ir pasiimtų mamą į Maldyvus, bet žmona tikrai nesupras. Aišku, nepagalvoja, kad antrųjų savo vedybų metinių egzotiškoje šalyje su uošve taip pat praleisti nenorėtų. Vienas sakinys, o nuotaika subjurusi, atostogos nebevilioja, grįžęs namo tikriausiai susipyks... su žmona, nes, kažkur, kur pakankamai saugu, reikės išlieti pyktį!

Užpuolimas meile

Marius labai geras. Dar nebuvau sutikusi tokio vaikino, kuris išpildytų kiekvieną mano norą, jo dar nesugalvojus. Kiekvieną rytą gėlės, pusryčiai į lovą. Apmoka visas mano sąskaitas. Ką tik sutaisė automobilį, nors jau seniai juo nevažinėju, stengiuosi vaikščioti pėsčiomis, „renku žingsnius“. Taip pat labai mėgstu leistis į žygius kalnuose. Viena.

Tuo metu atsitraukiu nuo kasdienybės, susidėlioju mintis, išsigryninu tolimesnius tikslus. Ypač kai gyvenu didmiestyje ir dirbu tokiame dideliame kolektyve, pabuvimas vienai – man lyg oro gurkšnis. Vos lyg tarp kitko užsiminiau Mariui, jau sekančią dieną nupirko bilietus į Austrijos Alpes.

Shutterstock nuotr./Asociatyvioji nuotr.
Shutterstock nuotr./Asociatyvioji nuotr.

Dviem... Viduje kilo lyg nusivylimas, lyg pyktis... Bet, pažiūrėjus į Mariaus akis, išvydau tokį skausmą – juk jis taip stengėsi! Per visą naktį atsiprašinėjo, rašė meilės žinutes, iš kurių supratau, kiek daug jam reiškiu. Ryte turėjau naujo projekto pristatymą, jaučiausi tokia išsunkta po intensyvios bemiegės nakties... Pasakiau Mariui, kad norėčiau šį vakarą pabūti viena. Tiesa sakant, jau nepamenu kada paskutinį kartą turėjau galimybę pabūti su savo mintimis. Marius supyko. Jaučiuosi tokia kalta...

Laimingos aukos

Turiu vienintelę sesę. Didžiuojuosi ja – daug pasiekė gyvenime. Šeimos nesukūrė, bet turi dvi įmones, namą miesto centre, sodybą užmiestyje. Netausoja savęs, vis dirba, dirba. Vakare būna taip pavargusi, jog niekur nenori išeiti – tad nuolat kalbamės telefonu.

„Matau laisvą nišą, manau, reikia bandyti“ – sako. „Nors jau jėgų neturiu, vieną rytą, rodos, nebeprabusiu“ – girdžiu beviltiškumą balse. „Kam tau to reikia?‘ – paklausiu. „Kitaip neišeina“ – atkerta. „Gal galėtų perimti Vincas, juk jis pas tave ant sofos pusę dienos guli, o ir reikalas ne toks ypatingas“ – pasiūlau.

„Ką ten Vincas... Jis tik ant sofos gulėt ir sugeba. Ne, dar lošia. Po vakar žiūriu – sąskaitoje 7-iais tūkstančiais eurų mažiau. Nebegaliu jau...“ – sesuo pravirksta. „Mesk tu jį – nei susituokę, nei turto bendro“ – mąstau garsiai. „Kur jis eis, namų neturi. Mano toks likimas, o prieš likimą nepakovosi.

Gerai, kad tave turiu. Jei negalėčiau kas vakarą tau išsipasakoti – išprotėčiau“ – pradeda kūkčioti. Baigus pokalbį, jaučiu nebe gailestį, o beviltiškumą. Jei galėčiau – išrėžčiau: „Taip, tavo toks likimas, būti amžina auka!”

Dažniausiai, kad mumis manipuliuoja, galime suprasti tik iš kylančių kaltės, gėdos ar pykčio jausmų.

Tai tik keletas pavyzdžių, kaip atrodo psichologinis smurtas – manipuliacijos. Dažniausiai, kad mumis manipuliuoja, galime suprasti tik iš kylančių kaltės, gėdos ar pykčio jausmų, kurie atrodo neadekvatūs situacijai – juk mums nieko blogo nepadarė!

O vis tik padarė. Ir, tikriausiai, ne taip ir mažai (kartais svarstai, ar nereikėtų apsilankyti psichologo kabinete pačiam). Ir, tikėtina, daro toliau. Nes vienintelis kelias ištrūkti iš manipuliatoriaus gniaužtų – nustoti tenkinti jo poreikius. Žinoma, tada tapsi jam pačiu blogiausiu! Bet, ir kitu atveju, niekada nebūsi pakankamai geras...

Pirmas žingsnis visada pats sunkiausias. Jeigu norite pasitarti su specialistu, kaip išeiti iš smurtinių santykių ir padėti sau, kreipkitės į Kauno apskrities moterų krizių centrą (susisiekti galite telefonu: +370 679 31930, el.p. kriziucentras@kamkc.lt, o daugiau sužinoti apie smurtą ir teikiamą pagalbą: www.kamkc.lt).

Specialistai teikia psichologinę, socialinę ir teisinę pagalbą, patiriantiems smurtą artimoje aplinkoje, išgyvenantiems įvairias krizes. Visos centre teikiamos paslaugos nemokamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas