Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sugrįžus iš Zikos viruso purtomų šalių – jokio sekso

Iš Zikos viruso paliestų šalių sugrįžę žmonės turėtų pasirūpinti lytinių santykių saugumu arba nuo jų susilaikyti mažiausiai aštuonias savaites po kelionės, siekiant išvengti šio viruso perdavimo partneriui, antradienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
Pora
Pora / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Zikos virusas

Šis laikotarpis yra dvigubai ilgesnis už ankstesnį vieno mėnesio laikotarpį, kurį rekomendavo PSO, vėliau paaiškinusi, jog naujausi tyrimai parodė, jog Zika virusas sėkloje gali išgyventi ilgiau nei manyta iki šiol.

Šių rekomendacijų privalo laikytis tik vyrai ir moterys, nejaučiantys jokių šio viruso simptomų.

Ekspertai nustatė, kad Zikos virusas yra tiesiogiai susijęs su mikrocefalijos – stiprios naujagimių smegenų deformacijos – atvejų padažnėjimu Lotynų Amerikoje.

Jeigu vyrui pasireiškia Zikos viruso simptomai, apsaugos priemonės lytinių santykių metu turi būti naudojamos šešis mėnesius arba nuo santykių reikia visai susilaikyti, siekiant „užtikrinti, kad užkratas būtų visiškai pasišalinęs iš organizmo ir nebūtų perduotas... partneriui“, sakė PSO atstovas Christianas Lindmeieris žurnalistams.

Lieka nežinoma, kiek laiko virusas gali išgyventi kūno skysčiuose, tačiau šį mėnesį paskelbta tyrimo ataskaita, remiantis kuria, iš Kuko salos į Britaniją grįžusio vyro sėkloje virusas išgyveno dar 62 dienas po to, kai buvo pastebėti pirmieji viruso požymiai, nurodė PSO.

Zikos virusą dažniausiai perneša dvi Aedes uodų rūšys, tačiau jis taip pat gali būti perduodamas lytinių santykių metu.

Antradienį PSO perspėjo, kad „vis daugiau įrodymų rodo, kad Zikos virusas gali būti perduodamas lytiniu keliu ir (tokie atvejai) yra dažnesni nei manyta anksčiau“.

VIDEO: Zika virusas: svarbiausi faktai, kuriuos turite žinoti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas