Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip atpažinti infarktą ir suteikti pirmąją pagalbą?

Pagrindinė mirties priežastis Europoje – širdies ir kraujagyslių ligos, Lietuvoje – širdies ir kraujagyslių ligos sudaro daugiau nei pusę visų mirčių priežasčių. Patarimais, kaip atpažinti šalia esantį žmogų ištikus infarktui arba insultui ir kaip galima jam padėti, o gal net išgelbėti gyvybę, dalijasi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus specialistai.
Infarktas
Širdies ligos – pagrindinė mirties priežastis / Organizatorių arch.nuotr.

Ištikus infarktui, žmogui staiga labai stipriai suskausta krūtinę. Skausmas gali plisti į kairę ranką, petį, žandikaulį ar nugarą.

Taip pat gali atsirasti ir didžiulis bendras silpnumas: žmogų pila šaltas prakaitas, jis neturi jėgų, negali išlipti iš lovos, apima bendras silpnumas.

Dažnai kartu su skausmu krūtinėje atsiranda ir oro stoka, taigi sunku kvėpuoti.

  • Svarbiausia veikti ir reaguoti labai greitai – pirmos dvi valandos yra kertinės. Kuo greičiau bus sureaguojama, tuo mažesnė žala bus padaryta ir tuo didesnis šansas bus išsaugoti žmogaus gyvybę.
  • Jei infarktas ištiko jus patį, griežtai negalima patiems vykti į gydymo įstaigą ar apskritai judėti. Jei infarktas ištiko šalia esantį žmogų, taip pat reikia pasirūpinti tuo, kad žmogus nejudėtų ir pasodinti nukentėjusįjį į pusiau sėdimą padėtį, kuri jam būtų patogi ir leistų lengviau kvėpuoti. Tai dažniausiai pusiau sėdima padėtis su atremta galva ir pečiais bei sulenktomis per kelio sąnarį kojomis.
  • Nedelsiant skambinti trumpuoju pagalbos numeriu 112.
  • Jei žmogui paskirti specialūs vaistai, skirti kraujospūdžiui mažinti, galima duoti jų išgerti arba duoti išgerti vaistų pagal greitosios pagalbos specialistų rekomendacijas, tačiau jei žmogus be sąmonės, vaistų dėti į burną negalima.
  • Įvykdžius visus žingsnius, svarbu ramiai atsigulus laukti medikų.

Kita gyvybei itin pavojinga situacija – insultas

Šioje situacijoje būtina gerai išstudijuoti pirmuosius insulto simptomus žodžiu F.A.S.T. (angl. k. FACE–ARMS–SPEECH–TIME), kurį lietuviškai reikėtų išversti kaip: VEIDAS–RANKOS–KALBA–LAIKAS.

Insulto ištiktam žmogui staiga nusilpsta viena veido ar kūno pusė, sutrinka kalba, orientacija, sutrinka rega viena akimi, pusiausvyra, atsiranda gaivos svaigimas, dėl plyšusios kraujagyslės atsiranda stiprus galvos skausmas.

Ką daryti įtarus, kad žmogų ištiko insultas?

  • Pamačius vieną ar visus šiuos simptomus, reikia kuo skubiau skambinti trumpuoju pagalbos numeriu 112, nes pirmosios minutės ir valandos po simptomų atsiradimo yra ypač svarbios tolesnei ligos eigai, komplikacijoms išvengti.
  • Skubiai atsigulti (jei insultas ištiko jus patį) ar paguldyti kitą žmogų, kuriam įtariamas insultas, į horizontalią padėtį, galvūgalį paketi aukščiau.
  • Pasirūpinti, kad nepritrūktų oro (atsagstyti apykaklę ar kt.).
  • Įsidėmėti laiką nuo pirmųjų ligos požymių. Ši informacija pravers gydytojui skiriant gydymą.
  • Svarbu: įtariant žmogų ištikus insultui, jokiu būdu negalima duoti valgyti ar atsigerti ir nenaudoti jokių vaistų.
  • Pradėjus trikti gyvybinėms nukentėjusiojo funkcijoms, atverkite kvėpavimo takus ir įvertinkite kvėpavimą. Jei žmogus nekvėpuoja, pradėkite gaivinti suaugusį asmenį (atlikite 30 krūtinės ląstos paspaudimų ir 2 įpūtimus).
  • Jei reikia, atrakinti namų duris ir laukti atvykstančių medikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas