„Kai pradedami jausti kalio trūkumo simptomai – žmonės iš tikrųjų nesupranta, kas jiems darosi. Negalavimai dažniausiai atsiranda tik dėl to, kad mažai žinome, iš kokių maisto produktų gauti kalio, ir kas atsitinka, kai jo trūksta“, – teigia A.Unikauskas.
Vienas iš labiausiai dėl kalio trūkumo kenčiančių organų, sako jis – smegenys: „Kai gaunate nepakankamą kiekį kalio, atsiranda vadinamasis smegenų „rūkas“. Kol jūsų kūne yra pakankamai kalio, smegenys yra aktyvios. Kai atsiranda kalio trūkumas, smegenys nukrenta į užmaršties, pasimetimo ir minčių praradimo liūną.“
Pasak jo, duodami smegenims kalio leidžiame ląstelėms funkcionuoti tinkamai. „Nors dauguma šių simptomų dažnai yra siejami su stresu, tai taip pat yra kalio trūkumą parodantys ženklai. Taigi, duokite savo kūnui kalio ir vėl atsistokite ant kojų“, – pataria A.Unikauskas.
Kitas kalio trūkumo signalas – širdies ritmo sutrikimai. Profesorius sako, kad jį žmogus pajaučia greitai: „Be abejo, širdies ritmo sutrikimai atsiranda ir dėl daugelio kitų priežasčių, bet kalio trūkumas – viena iš jų.“
Trečiasis ženklas, kad negaunate pakankamai kalio yra raumenų spazmai, sako A.Unikauskas: „Raumuo sudarytas iš šimtų tūkstančių mažų raumeninių skaidulų. Kai raumeninės skaidulos funkcionuoja tinkamai, jos juda pirmyn ir atgal. Tačiau, kai kalio nepakanka, sutrinka skysčių judėjimas į ląstelę ir iš jos.“
Norint, kad raumeninės ląstelės, širdis ir net smegenys veiktų tinkamai, reikalingas kalio kiekis yra 4,7 g per dieną. „Jums tiesiog reikia į savo kasdienę mitybą pridėti tam tikrų maisto produktų. Be abejo – nepersistenkite su kiekiais“, – perspėja medikas.
Daugiausiai kalio randama šiuose produktuose:
– burokėlių lapai. Sudėkite juos kartu su lapiniais kopūstais į plaktuvą ir gauta mase skaninkite salotas. Vienas puodelis tokios masės turi 1,3 g kalio
– avokadas turi 0,975 g kalio
– bulvėje yra 1 g kalio
– pupelės turi 0,975 g kalio, tačiau prieš jas vartojant reikėtų įsitikinti, kad neviršijate savo dienos angliavandenių normos, nes stiklinė pupelių turi 39 g angliavandenių
– špinatai – 0,839 g
– moliūgas – 0,8 g
– lašiša - 0,839 g
– Briuselio kopūstai – 0,504 g kalio.
Parengė Gertrūda Stripeikytė.