Kiekvienas kąsnis siunčia mūsų smegenims signalus, ir kūnas sureaguoja – gerai arba blogai. Pilvo pūtimas, odos bėrimas (aknė ar egzema), nuovargis, astma, virškinimo problemos, galvos skausmas, alerginė sloga – tai dažniausiai pasitaikantys maisto netoleravimo arba alergijos požymiai. Jei tai vargina dažnai, pasitarkite su specialistu ir galbūt jums pasiūlys išmėginti tokią dietą.
Dažniausi alergenai
Produktų eliminavimo dieta susideda iš dviejų etapų. Pirmiausia iš valgiaraščio pašalinamos tam tikros produktų grupės. Tai trunka mėnesį ir ilgiau. Tuomet pamažu, po vieną produktą ar produktų grupę grąžinama į valgiaraštį.
Yra kelios produktų grupės arba produktai, kuriems žmonės yra dažniausiai alergiški arba jų netoleruoja. Tai pienas ir pieno produktai (jogurtas, grietinė, sūris ir t. t.); kiaušiniai; įvairių rūšių žuvis ir jūros gėrybės; riešutai, ypač žemės ir lazdynų; soja; kviečiai. Taip pat žmonės būna alergiški citrusiniams vaisiams, netoleruoja sunkiau virškinamos mėsos, ankštinių produktų, obuolių, kriaušių, šakniavaisių ir kt.
Vienu metu viso to atsisakyti ir maitintis subalansuotai bei sočiai gali būti sudėtinga, todėl reikalingas specialistas.
Vienu metu viso to atsisakyti ir maitintis subalansuotai bei sočiai pačiam žmogui gali būti sudėtinga, todėl reikalingas patyręs specialistas.
Kas kita, jei turite įtarimą, kuri produktų grupė ar produktai jums sukelia nemalonius pojūčius – tuomet pradėti galite nuo jų ir daryti tai savarankiškai.
Tinka ir kitoms problemoms spręsti
Kartais gydytojas ar mitybos specialistas jums gali pasiūlyti produktų eliminavimo dietą ne dėl alergijų, o kitais sveikatos sumetimais. Tarkime, toks maistas kaip rafinuotas cukrus, perdirbtas maistas, glitimas, soja ar pieno produktai gali paskatinti uždegiminius procesus ir paaštrinti artrito simptomus. Kaip ir kitas problemas: migreną, gastroezofaginį refliuksą, inkstų ligas ir t. t.
Netinkamų jums maisto produktų apribojimas būtų vienas iš kombinuoto gydymo būdų.
O kaip dėl gėrimų?
Deja, gali būti, kad tam tikrų gėrimų taip pat teks atsisakyti. Dažniausiai tai liečia visų rūšių limonadus, mat jie yra arba kaloringi, arba jei dietiniai – prisotinti įvairiausių dirbtinių saldiklių. Žodžiu, neturi jokios maistinės vertės ir yra nenaudingi sveikatai ir talijai.
Antra, dažnai praktikuojant tokią dietą tenka kuriam laikui atsisakyti kavos. Tarkime, jei turite virškinimo problemų, pučia pilvą, skauda skrandį, dėl to gali būti kalta kava. Tas pats liečia ir alkoholį.
Kaip elgtis pradėjus
Svarbiausia eliminavus tam tikrus produktus ar jų grupes ne šiaip toliau gyventi, o atidžiai save stebėti. Kaip jaučiatės? Ar sumažėjo problemų? Kokių? O gal jos visai dingo? Žymėkitės visa tai sąsiuvinyje, o kai grąžinsite į valgiaraštį tuos produktus, taip pat žymėkitės, kaip pasikeitė (ar nepasikeitė) savijauta.
Taip pat stebėkite, ką dedate į burną, jei esate ne namie. Domėkitės patiekalų sudėtimi, nes galite net nežinodami vartoti tai, ką manėte, jog eliminavote. Ne veltui ant maisto produktų etikečių kartais būna parašyta „gali būti žemės riešutų / sojos pėdsakų“ ir pan.
Ir atminkite: kiekvieno iš mūsų organizmas yra unikalus. Tai, kas tinka kitiems, nebūtinai tinka jums. Labai svarbu paisyti savo organizmo poreikių, stebėti, kiek jums reikia maisto ir kokio, taip pat – gerti daug vandens.
Dietos esmė – pasižiūrėti, kaip žmogus jaučiasi be vieno ar kito produkto, ar dingsta nemalonūs pojūčiai. Todėl net jei atrodo, kad be kažko negalite gyventi (sudėtingiausia būna su kviečiais, kava, pieno produktais), mėnesiui pasiryžkite to atsisakyti – gal paaiškės, kad tai, kas jums skanu, visiškai netinka jūsų organizmui. O jei ne, ramia sąžine galėsite likusį gyvenimą tai vartoti ir žinoti, kad problemos reikia ieškoti kitur.