N. Degutienė pabrėžia, kad kiaulpienių šaknis malti galima tik prieš pat užplikant ir
nelaikyti sumaltų, nes jos oksiduosis. „Vienam puodeliui arbatos reikia pilno šaukštelio kiaulpienių šaknų miltelių ir tiek pat sausų dilgėlių“, – aiškina N. Degutienė.
Anot jos, taip pat labai svarbu valgyti žalią, neperdirbtą, nesumaltą, nekepintą, maistą, kuriame ląstelės yra gyvos. „Žalias maistas irgi pašalina susigulėjusias atliekas“, – teigia sveikos gyvensenos žinovė.
N. Degutienė pastebi, kad labai svarbu stiprinti ir plaučių audinį. „Tai daro linų sėmenys ir aliejus. Per dieną reikia suvalgyti arba išgerti kelis šaukštelius. Linų sėmenis prieš pat vartodami labai smulkiai sumalkite kavamale, sumaišykite su avižų sėlenomis arba avižomis ir užpilkite vandeniu“, – aiškina ji.
Beje, žolės nepadeda mesti rūkyti, tai galima padaryti tik pačiam apsisprendus, teigia N. Degutienė ir primena, kad rūkymas ne tik nuodija organizmą, bet ir žaloja psichikos sveikatą.
Lietuvos vegetarų draugijos prezidentė Ksavera Vaištarienė taip pat mano, kad daržininkai be reikalo pyksta ant kiaulpienių ir garšvų. Iš tikrųjų negalima praleisti progos ir, joms sudygus ir išleidus lapelius, reikia mėnesį kiekvieną dieną išsisunkti stiklinę sulčių.
„Žinoma, vienos žolės yra ir neskanios, ir labai koncentruotos. Grynų sulčių užtektų kokio šaukšto, tik kad nemalonu jas gerti“, – kalba K. Vaištarienė. Tačiau įmaišius morkų, ridikų ar kitų daržovių sulčių, gėrimas bus ir skanus, ir sveikas.
Ji primena, kad išgerti sultis reikia iškart ir nelaikyti jų pusdienį ar dar ilgiau, kitaip jos praras didžiąją dalį gerųjų savybių.