Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švenčių metas: kodėl nereikėtų tiek daug galvoti apie svorį?

Kaskart švenčių metu dažnas skundžiamės, jog maisto – nors vežimu vežk. Vieni save prie gausaus vaišių stalo griežtai riboja, o kiti – visiškai atleidžia vadeles. Specialistai pasakytų, kad nei vienas, nei kitas būdas nėra tobulas ir patartų mėgautis viskuo, tačiau su saiku.
Kalėdų stalo dekoras
Kalėdų stalo dekoras / 123RF.com nuotr.

„Per šventes nereikėtų daug galvoti apie svorį,“ – sako dietologė Melissa Meie, pasidalinusi detalesnėmis įžvalgomis portalui bodyandsoul.com.au.

Kalėdos yra labai trumpas laikotarpis

Tos kelios šventinės dienos, kai mėgaujatės ypatingu meniu, sudaro labai nedidelį procentą jūsų suvartojamo maisto kiekio, todėl tikrai neturės lemiamos įtakos jūsų sveikatai ar svoriui. Pagalvokite, jeigu visą gruodį kiekvieną savaitgalį švęstumėte, tai būtų tik 8 dienos iš 365 ir sudarytų labai mažą visų metų procentą.

Todėl nuoširdžiai drąsinu mėgautis šventiniu maisto be jausmo, kad tai sugadins sunkų jūsų įdirbį. Pasibaigus šventinėms dienoms tiesiog grįžkite prie įprastų savo mitybos įpročių ir viskas bus gerai, – pastebi specialistė.

Mėgavimasis „nesveiku“ maistu yra normali gyvenimo dalis

Dietų kultūra mus privertė galvoti, kad tik „tobula“ arba „švari mityba“ padeda būti sveikais, tačiau tai nėra tiesa. Vietos yra visiems, skirtingo maistingumo produktams ir nėra nieko blogo retkarčiais ir mažomis porcijomis pasimėgauti mėgstamiausiais kalėdiniais valgiais. Sakyčiau, kad tai yra sveikų santykių su maistu dalis.

Jeigu save apribosite, galiausiai, tikėtina, vis tiek valgysite kalėdinius valgius ir didesnėmis porcijomis nei norėtumėte. Taip yra todėl, kad kai tik jūsų pasiryžimas bus sugriautas, pasiduosite pagundai persivalgyti. Iš to atkeliauja kaltės jausmas, dar griežtesnės taisyklės ir bandymas pradėti iš pradžių sakant sau, kad reikia labiau pasistengti.

Tai tampa užburtu ir ydingu ratu, kadangi jūs jaučiate, kaip vis mažiau kontroliuojate save santykyje su maistu, o tai nėra sveikas požiūris.

Maistas yra tiesiog maistas

Kai kalbame apie maistą, dažnai girdime apie mikro – ir makroelementus, kurių yra konkrečiuose produktuose ir kaip jie veikia mūsų kūne bei organizme ir ko nedaro. Tiesą sakant, tai yra gerai, bet tuo pačiu toks mąstymas ignoruoja su maistu nesusijusius aspektus, kurie taip pat yra svarbūs.

Kaip dietologė aš manau, kad maistas yra kur kas daugiau nei maistinių medžiagų visuma. Žinoma, maistinės medžiagos yra labai svarbios, bet maistas turi galimybę suteikti mums laimės jausmą ir rūpestį.

Maistas suartina žmones ir yra naudingas sielai, tad Kalėdos tikrai nėra metas nerimauti dėl skaičių užlipus ant svarstyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas