Šventinė puota: pramoga mums, bet ne skrandžiui

Didžiosios metų šventės – laikotarpis, kai mūsų organizmai patiria bene didžiausią apkrovą. Po kelių streso ir skubėjimo savaičių, per kurias reikia ne tik užbaigti metų darbus, bet ir supirkti dovanas artimiesiems, staiga ateina kelios dienos ar net savaitė nieko neveikimo ir nuolatinio buvimo prie vaišių stalo.
Šventinė puota: pramoga mums, bet ne skrandžiui
Šventinė puota: pramoga mums, bet ne skrandžiui / Projekto partnerio nuotr.

Deja, valgymo kultūra Lietuvoje dar nėra labai išlavinta – dažnai šventinis stalas vertinamas kaip vykęs, jei ant jo puikuojasi kuo daugiau saldžių ir riebių patiekalų, o šeimininkai laiko savo pareiga svečiams įsiūlyti kuo daugiau įvairaus maisto.

Po švenčių – organizmo „pagirios“

Kaip visi žinome, gardūs ir sotūs patiekalai dažniausiai nėra patys sveikiausi, tad nenuostabu, kad kitą dieną po šventės jaučiame skrandžio sunkumą, dažną žmogų graužia rėmuo, t.y. padidėja skrandžio rūgštingumas.

Dėl šių problemų visų pirma kaltas riebaluose keptas maistas (keptos bulvės, bulvių traškučiai, mėsos patiekalai, blynai), fermentiniai sūriai, rūkyti, aštrūs produktai. Į šią lygtį įtraukime norą paragauti kuo daugiau skirtingų patiekalų (juk tokios tradicijos!), bei tai, kad lietuviškose mišrainėse ir salotose karaliauja riebalų „bomba“ – majonezas. Drauge šie veiksniai sutrikdo skrandžio sulčių gamybą ir sukelia rėmenį, kuris pasireiškia atsirūgimu rūgštimi, pykinimu, apetito stoka.

Taip pat, iš dalies dėl alkoholinių ir gazuotų gėrimų kaltės, gali prasidėti gastroezofaginis refliuksas – būklė, kai skrandžio rūgštys patenka į stemplę ir žaloja jos gleivinę, sukelia nemalonų rūgšties, deginimo pojūtį krūtinės apačioje. Ypač tai jaučiama pasilenkus ar prigulus. Refliuksu bent kartais skundžiasi kas ketvirtas žmogus, o daliai simptomai neišnyksta visą gyvenimą.

Nekontroliuojant gali peraugti į ligas

Neverta ginčytis, kad šie pojūčiai prastina mūsų gyvenimo kokybę ir gali ne vienam sugadinti ilgai lauktą šventinį laikotarpį. O jei tokie persivalgymo ir sutrikusio skrandžio rūgštingumo atvejai kartojasi dažniau, gali išsivystyti lėtinės ligos: stemplės gleivinės uždegimas, opaligė ir kitos.

Norint šių negalavimų išvengti ar bent juos sušvelninti, gydytojai ir mitybos specialistai rekomenduoja valgyti kuo lėčiau, maistą gerai sukramtyti, stengtis vengti didelių porcijų ir riebaluose kepto, aštraus ar rūgštaus maisto, alkoholinių gėrimų, rūkymo. Iki miego likus maždaug 2-3 valandoms rekomenduojama apskritai nebevalgyti, galima išgerti nebent šiltos arbatos. Einant miegoti, patariama lovos galvūgalį kiek kilstelėti, kad nemalonūs gastroezofaginio refliukso pojūčiai nekankintų miego metu.

Pagalba skrandžio rūgštingumui slopinti

Kartais šios priemonės gali neduoti laukiamo rezultato, tad tenka vartoti skrandžio sulčių rūgštingumą slopinančius vaistus. Šiuo metu gydytojų paprastai skiriami dviejų rūšių medikamentai: H2 recep­torių antagonistai arba protonų siurblio inhibitoriai.

Kaip ir visus vaistus, juos privalo paskirti spe­cialistas, o ne kaimynas, bendra­darbė ar pažįstama. Todėl gera išeitis, kai savijautą pagerinti gali ne tik „sunkioji artilerija“, bet ir specialiai GERL ir ezofagito simp­tomams mažinti sukurti medici­niniai produktai.

Tokie yra „Refluxaid“ tabletės ir sirupas, kurių sudėtyje esančios medžiagos greitai ir ilgam neu­tralizuoja mums ramiai gyven­ti neleidžiančią skrandžio rūgštį. „Refluxaid“ preparatų sudėtyje esanti veiklioji medžiaga magnio alginatas ir išskirtinio poveikio sudėtinės dalys (anyžiaus, panko­lio, vaistinių ramunėlių, levandų ir liepžiedžių ekstraktai) sudaro patikimą ir ilgalaikį mechaninį barjerą, sulaikantį skrandžio rūgš­tis ir neleidžiantį joms kilti aukštyn.

Didelio klampumo magnio al­ginatas, išgaunamas iš rusvųjų jū­ros dumblių, suformuoja patikimą užkardą rūgščiam skrandžio turi­niui, o vaistinių augalų ekstrak­tai palankiai veikia virškinamąją sistemą: ramina, atpalaiduoja, gerina virškinimą.

Šių produktų sudėtyje nėra natrio, bikarbonatų, genetiškai modifikuotų organiz­mų, glitimo, cukraus ir laktozės, todėl jie maksimaliai saugūs, tin­kami net kūdikiams ir mažiems vaikams.

„Refliuxaid“ produktai tinka visai šeimai. „Refliuxaid“ tabletes rekomenduojama vartoti vaikams nuo 12 metų. O „Refluxaid Nipio“ sirupas tinka net ir mažiausiems šeimos nariams – kūdikiams, kuriems šis sirupas rekomenduotinas kovoje su atpylinėjimu. „Refliuxaid“ veikia kaip ilgalaikis fizinis barjeras, apsaugantis stemplę nuo refliukso simptomų.

Projekto partnerio nuotr./„Refliuxaid“ produktai tinka visai šeimai. Tabletes rekomenduojama vartoti vaikams nuo 12 m.  O sirupas tinka net ir  kūdikiams, kuriems šis sirupas rekomenduotinas kovoje su atpylinėjimu. „Refliuxaid“ veikia kaip ilgalaikis fizinis barjeras, apsaugantis stemplę nuo refliukso simptomų
Projekto partnerio nuotr./„Refliuxaid“ produktai tinka visai šeimai. Tabletes rekomenduojama vartoti vaikams nuo 12 m. O sirupas tinka net ir kūdikiams, kuriems šis sirupas rekomenduotinas kovoje su atpylinėjimu. „Refliuxaid“ veikia kaip ilgalaikis fizinis barjeras, apsaugantis stemplę nuo refliukso simptomų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis