Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp mūsų mergaičių: apie naują pavojingą madą, pienligę ir anti-kandidozinę dietą

Patekti pas gydytoją ginekologą ir prieš karantiną nebuvo paprasta, o dabar – dar sunkiau, ypač atokiau gyvenančioms moterims ar merginoms. Kaip ištverti iki vizito pas ginekologą, kai jausmas, kad net atsisėsti negali – peršti, degina, niežti? Kas tokiais atvejais būtų greitoji pagalba?
Laimingos draugės
Draugės / Vida Press nuotr.

„Suprantu ir labai užjaučiu moteris, kurias kankina simptomai, neleidžiantys nei dirbti, nei ramiai gyventi“, – sakė Klaipėdos universiteto sveikatos mokslų fakulteto Slaugos katedros docentė dr. Lolita Rapolienė, paaiškindama, ką daryti ir ko nedaryti susidūrus su grybeliniu susirgimu – pienlige. Medicininėje literatūroje ji aprašyta prieš 150 metų, bet ir šiandien aktuali.

Vida Press nuotr./Paguoda
Vida Press nuotr./Paguoda

Ant negyvų paviršių išgyvena iki 120 dienų

Dažniausias pienligės sukėlėjas – Candida albicans grybelis, kurį „nešiojasi“ 70 proc. sveikų suaugusiųjų virškinamajame trakte, burnoje, odoje, moterys – lytiniuose takuose.

Ant negyvų paviršių jis gali išgyventi nuo 24 iki 120 dienų, o ant delnų – apie 45 minutes, taip pat sugeba išgyventi ir augti distiliuotame kambario temperatūros vandenyje. Grybelis net 5 valandas gali išgyventi išdžiūvęs tamsoje ir 1 valandą, jei yra veikiamas šviesos. Jo randama ant praustuvių, patalynėje.

„Į mus – šeimos gydytojus – dėl ginekologinių priežasčių moterys kreipiasi rečiau, nes užsirašo tiesiai pas ginekologus. Tačiau kartą ar kelis kartus per savaitę sulaukiame pacienčių, kartais ir vyrų, kurie nori pasikonsultuoti dėl pienligei būdingų simptomų. Moterys dažniausiai skundžiasi lytinių lūpų niežėjimu, makšties jautrumu, deginimu, baltomis, bekvapėmis, panašiomis į „varškę“ išskyromis, paraudimu apie makštį. Rečiau minimi simptomai – skausmas pilvo apačioje, deginimo jausmas šlaplėje, o jau visai retai moterys pasisako apie skausmingus lytinius santykius“, – sakė daktarė.

Ne visos siūlomos priemonės tinka

Moterims, kurios negali tuoj pat patekti pas ginekologą, šeimos gydytojai stengiasi padėti kuo greičiau, bent nuotolinėmis konsultacijomis. Gerai išsiklausinėjus apie galimas infekcijos atsiradimo prielaidas ir simptomus, išrašomi elektroniniai receptai vaistams.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaistinė
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaistinė

„Kritiniu atveju verta pasikonsultuoti ir su geru vaistininku, kuris nepaduos pirmos pasitaikiusios priemonės „pabandyti“, o įvertins rizikos veiksnius, galimą ligos sukėlėją, negalavimo sunkumą ir parinks efektyviausią bereceptinį gydymą ar, įtaręs sunkesnę ligą, nukreips gydytojo konsultacijai“, – patarė doc. L.Rapolienė.

Priemonių, skirtų makšties sudirgimui ar skausmui mažinti, nespecifiniam uždegimui malšinti ar florai atkurti gydytoja tikrai nepriskirtų būtinai pirmajai pagalbai įtariant pienligę.

„Tokiu atveju reikia rinktis preparatą, stipriai veikiantį numanomą sukėlėją – Candida grybelį, kad nebūtų gaištamas laikas ir veltui leidžiami pinigai, nedidėtų rizika išplisti infekcijai dėl delsimo ar liga netaptų lėtine, atsparia vaistams. Pirmas efektyviausias ir saugiausias pasirinkimas – azolių grupės intravaginalinės kapsulės ar tabletės, kurios gali būti skiriamos 1-3-7 dienas“, – sakė dr. L.Rapolienė.

123RF.com nuotr./Grybelinės infekcijos pavojus
123RF.com nuotr./Grybelinės infekcijos pavojus

Namudinės priemonės ir nauja pavojinga mada

Pienligei gydyti plačiai naudojamos namudinės priemonės. Sakoma, neva, natūralūs dalykai, tokie kaip jogurtas, prasiplovimai soda ir kt. jei ir nepadės, tai nepakenks. Tačiau 15min pašnekovė nepritaria tokiai savigydai ir įspėja dėl galimų neigiamų pasekmių.

„O taip, namudinės pienligės „gydymo“ priemonės plačiai naudojamos, kaip ir vaistinėse pirkti preparatai. Sakyčiau, dabar net atsiradusi negera mada naudoti įvairius ploviklius, makšties purškalus, taikyti visokiu „makšties dušus“, kurie išreguliuoja jos ekosistemą, o kvapios ar kitos medžiagos dar ir alergizuoja. Užuot padėję sau, taip sudarome palankias sąlygas vystytis kandidozei“, – įspėjo daktarė.

Pienligės gydymui moterys vienos kitoms siūlo naudoti jogurtą, kefyrą, pasukas, sodą, alijošiaus, ramunėlių, arbatmedžio, pipirmėčių, raudonėlio tirpalų, spanguolių sultis, kokoso aliejaus, obuolių sidro acto ir pan.

„Neretai jų įvedimui naudojama kriaušytė”, kuri, netinkamai dezinfekuojama, pati gali tapti patologinių infekcijos sukėlėjų šaltiniu, o eteriniai aliejai – dar labiau sudirginti ir taip jautrią intymią vietą“, – komentavo docentė.

123RF.com nuotr./Ginekologinės problemos
123RF.com nuotr./Ginekologinės problemos

Kai kurios namudinės priemonės gal ir nepakenks, bet kainuoja laiką, kuris susirgus – brangus. „Infekcija gali kilti ginekologiniais takais aukštyn, gali kilti šlapimo pūslės infekcija ar atsirasti išangės niežulys. Per 48-72 valandas jau atsiranda ištisos Candida kolonijos“, – atkreipė dėmesį dr. L.Rapolienė.

Anti-kandidozinė dieta

Diskutuojant apie pienligę, internete dalijamasi receptais, kaip jos atsikratyti pakeitus mitybą. Kiek yra tiesos pasakymuose, kad visiškai atsisakius cukraus ir vartojant daug natūralaus jogurto problema savaime išnyks?

Docentės dr. L.Rapolienės žodžiais, problema ne vien cukraus vartojimas ar jogurto nevartojimas – ligai vystytis reikia daugiau faktorių.

„Maistas šiuo atveju nėra vaistas, nors tam tikri mitybos įpročiai gali turėti įtakos dažnesniam pienligės sugrįžimui. Anti- kandidozinei dietai tinka vaisiai, turintys mažai cukraus: citrina, žaliosios citrinos, uogos (ypač spanguolės); daržovės, kuriose nėra krakmolo: šparagai, briuselio kopūstai, kopūstai, brokoliai, lapiniai kopūstai, salierai, agurkai, baklažanai, svogūnai, špinatai, cukinijos, pomidorai, ropės. Reikėtų mažinti cukraus, maisto priedų, perdirbto maisto ir alkoholio, kofeino turinčių gėrimų, daugiau vartoti maisto su pieno rūgšties bakterijomis. Naudinga į mitybą įtraukti česnako, svogūno, ciberžolės, imbiero, cinamono, rozmarino“, – vardijo gydytoja.

123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą
123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą

Simptomai, tabu ir į ką atkreipti dėmesį vyrams

Paprastai pirmiausia pajuntami pienligės simptomai yra vulvos niežėjimas ir dirginimas aplink makšties angą, vėliau pasirodo išskyros.

„Priklausomai nuo to, kuri iš daugelio galimų priežasčių kalta dėl kandidozės, infekcija pasireiškia per 1-3 dienas. Negydant uždegimas gali plisti, atsirasti įtrūkimų, kitų odos infekcijų, gali sutrikti mėnesinių ciklas, jos tapti skausmingos. Silpnėja imuninė sistema, rečiau, bet gali varginti galvos skausmai, nuotaikos svyravimai, burnos gleivinės, virškinimo trakto problemos, nuovargis. Dėl pakitusio makšties pH gali būti sunkiau pastoti. Naudojant netinkamas priemones, gali atsirasti gydymui atsparių Candida rūšių“, – pabrėžė daktarė.

Gydantis susirgimą svarbu nenaudoti tamponų, makšties ploviklių, spermicidinių, kitokių preparatų. Rekomenduojama vengti lytinių santykių (gali sumažėti latekso kontraceptinių priemonių efektyvumas ir patikimumas).

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

„Reikėtų apsvarstyti ir partnerio gydymą, jei moteriai kartojasi vulvovaginalinės infekcijos simptomai arba vyras turi nusiskundimų dėl perštėjimo, deginimo varpos galvutės srityje, paaštrėjančio po lytinio akto, taip pat jei ant varpos galvutės atsiranda šviesi plėvelė, ji pati paraudusi ar jaučiamas deginimas šlapinantis.

Prevencinės priemonės, padedančios išvengti pienligės ar jos atsinaujinimo

  • Stiprinkite imunitetą, venkite streso ir pervargimo, išsimiegokite, stenkitės neperšalti

  • Valgykite subalansuotą, sveiką maistą, natūralius jogurtus, papildytus pieno rūgšties bakterijomis

  • Apribokite cukraus ir alkoholinių gėrimų vartojimą

  • Išlaikykite normalų kūno svorį, daugiau judėkite

  • Naudokite kuo natūralesnes higienos priemones be dirgiklių ar kvapų

  • Venkite kvapių tamponų ar įklotų, dažnai juos keiskite

  • Dažnai neplaukite makšties, nenaudokite makšties purškalų, gerai nuplaukite panaudotas priemones (diafragmas, gimdos kaklelio gaubtuvėlius, spermicidų aplikatorius)

  • Šluostykitės nuo priekio link nugaros, kad išvengtumėte bakterijų plitimo iš išangės į makštį

  • Nenešiokite aptemptų drabužių, dėvėkite natūralaus pluošto apatinius

  • Skalbkite apatinius karštame vandenyje

  • Venkite ilgiau užsibūti karštose masažinėse voniose ir sėdėti šlapiais apatiniais

  • Tinkamai naudokite antibiotikus

  • Atsakingai rinkitės lytinius partnerius, naudokite prezervatyvus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas