„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Tas „vasabio padažas“, kurį valgote su sušiais, net nėra „vasabis“

Kaip vadinasi ta žalia pasta, patiekiama kartu su sušiais ir kitais japoniškais patiekalais? Vasabiai? Pasvajokite – tai nėra tikri vasabiai, o tik žaliai nudažyta apgaulė.
Sušiai
Sušiai / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 2 Japonija Sušiai

Žodžiu „vasabiai“ vadinami japoniniai pipirkrieniai. Nors šio augalo lapai yra valgomi, šaknys yra vertingesnės. Ryškiai žalios šaknys yra smulkinamos ir malamos, kad iš jų būtų galima išgauti tą pagardą, kurį japonai mėgsta valgyti su žuvimi. Japoninis pipirkrienis taip vadinamas ne be reikalo – nors jis auginamas ir kitose šalyse, natūraliai šis augalas auga drėgnose Japonijos upių pakrantėse.

Komercinis japoninio pipirkrienio auginimas yra labai sunkus darbas. Problema ta, kad tai – laukinis augalas, kuris taip niekada ir nebuvo sukultūrintas. Todėl jį prižiūrėti tenka rankomis. Nepadeda ir tai, kad šis pipirkrienis yra labai lepus – jis veši tik tada, kai turi labai daug drėgmės, negauna tiesioginių saulės spindulių ir aplinkos temperatūra svyruoja tiksliai tarp 8 ir 20 laipsnių Celsijaus. Trumpai tariant, jis yra labai brangus, ir už Japonijos ribų tikrojo vasabio produktai sutinkami nepaprastai retai.

123RF.com nuotr./Japoninis pipirkrienis (vasabis)
123RF.com nuotr./Japoninis pipirkrienis (vasabis)

Nesupraskite klaidingai – galite gauti ir tikro vasabio, tačiau tai iš karto suprasite iš kainos. Tai, ką azijietiško maisto restoranuose valgome mes, yra seiyō wasabi – vakarietiškas vasabis. Krienai, garstyčios, krakmolas ir žali maistiniai dažai, kurie kartais pakeičiami špinatais – ta žalia pasta neturi jokių japoninio pipirkrienio pėdsakų.

Vėlgi, tai nėra labai blogas pasirinkimas. Mūsų vasabis savo skoniu yra labai artimas tikram. Aišku, tie, kurie yra ragavę tikro, japoniško vasabio, jums iš karto pasakys, kad skirtumas egzistuoja, bet jis nėra drastiškas.

Japoninis pipirkrienis yra bastutinių šeimos augalas. Bastutinių šeimoje yra ir krienai, ir garstyčios, ir ropės, ir daug kitų daržovių. Bet, aišku, jei kada lankysitės Japonijoje, išbandykite ir tikrą vietinį vasabį – galėsite savo sušių mėgėjams draugams girtis, kad valgėte tai, ką jie mano, kad valgo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs