Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Toksikologė: įrodyta, kad kraujo išvalymas padeda pristabdyti sunkias ligas

Sausos raudonos dėmės ant veido ar kūno, sekinantis niežėjimas (atlaikyti jį – tikras iššūkis net suaugusiam žmogui), kartais mažos skysčio pripildytos pūslelės, kurios gali šlapiuoti ir pasidengt šašais – su visa šia puokšte varginančių požymių tenka susidurti tiems, kurie serga dermatitu. Tiksliau atopiniu dermatitu arba, kaip vadina medikai, atopine egzema.
Neringa Žižė, Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja toksikologė
Neringa Žižė, Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja toksikologė / Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.

Dažniausiai šia lėtine odos liga serga vaikai, bet liga neaplenkia ir suaugusiųjų.

Šalyse, kur stipriai išvystyta pramonė, atopiniu dermatitu serga nuo 10 iki 30 proc. vaikų, iki 20 proc. paauglių bei iki 10 proc. suaugusiųjų. Per 30 metų susirgimų skaičius patrigubėjo.

Lietuvoje su dermatologinėmis problemomis susiduria kas ketvirtas gyventojas.

Atopinis dermatitas nėra išgydomas, ligą galima tik suvaldyti: paūmėjimo metu tepant odą specialiais vaistais. Varginanti ir kasdienė higiena – odą privaloma tepti, naudojant specialias kūno priežiūros priemones, skirtas atopiškai odai.

Tačiau mokslas žengia į priekį siūlydamas ne tik naujų vaistų, bet ir pažangių technologijų, leidžiančių ištraukti žmogų iš ligos gniaužtų ar bent laikinai užmiršti ligą.

Gydomosios aferezės

Efektyviausias būdas, leidžiantis bent pusmečiui užmiršti egzemą, – gydomosios aferezės.

Gydomosios aferezės arba kraujo filtracija – tai tokios procedūros, kai iš paciento paimto kraujo, jį centrifuguojant, pašalinamas pakenktas kraujo komponentas. Iš kraujo gali būti šalinama plazma, eritrocitai, trombocitai arba leukocitai.

Sergant atopine egzema, iš kraujo šalinama plazma, po šios procedūros, ligą, medikų teigimu, pacientai užmiršta mažiausiai pusmečiui.

Įdomu tai, kad eferezės, kaip teigia rašytiniai šaltiniai, buvo atliekamos jau gilioje senovėje, tik anuomet vadinosi kraujo nuleidimu. Išlikusiuose dokumentuose rašoma, kad kraujo nuleidimas darytas dar prieš 3300 metų Mesopotamijoje (dabartinėje Irako teritorijoje), o į Europą atkeliavo XIII – XIV a. iš Kinijos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kraujas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kraujas

Tikėta, kad nuleidus dalį kraujo, pašalinamas „blogas kraujas" ir taip užkertamas kelias ligoms.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės toksikologė Neringa Žigė pranešime žiniasklaidai pripažįsta, kad tiesos tame yra. Šiuolaikinėje medicinoje atliekant kraujo filtraciją kartu su kraujo plazmos baltymais ir lipidais pašalinami prie jų prisijungę vaistai ar nuodai, patogeniniai antikūnai, imuniniai kompleksai, cholesterolis ir kitos medžiagos, kurios ilgai cirkuliuoja žmogaus organizme, dažnai būdamos ligos priežastimi.

Šiandien gydomosios aferezės procedūros atliekamos sergantiems ne tik sunkiomis alerginėmis, kraujo, autoimuninėmis, bet ir neurologinėmis, kardiologinėmis ir kitomis ligomis. Kraujo filtracija pagerina ligų medikamentinį gydymą, o neretu atveju net sumažina vartojamų vaistų kiekį.

Išgelbėjo gyvybę

Toksikologė Neringa Žigė prisimena ypatingą klinikinį atvejį per patį kovidoįkarštį.

„Į ligoninę atvežė moterį, kuri skundėsi kojų silpnumu. Namiškių teigimu, vakare ji dar buvo išėjusi pasivaikščioti su savo augintiniu, o ryte nebegalėjo išlipti iš lovos. Į ligoninę paguldyta moteris buvo gydoma nuo Covido, tačiau pastebėta, kad raumenų silpnumas pradėjo kilti į viršų, ji nebegalėjo išlaikyti telefono, rankose nebeturėjo jėgos. Atlikus tyrimus nustatytas Guillain-Barre sindromas. Pacientei buvo atlikta plazmaferezė (pašalinta dalis plazmos) ir taikytas specifinis gydymas. Vėliau moteris išvyko į reabilitaciją ir, mano žiniomis, pilnai atsigavo“, – pasakoja gydytoja N. Žigė.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Respublikinė Klaipėdos ligoninė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Respublikinė Klaipėdos ligoninė

Gydytojos teigimu, išfiltruotas kraujas išgelbėjo pacientei gyvybę, nes kol bus gautas pagrindiniam gydymui reikalingas vaistas, reikėjo palaukti. Plazmaferezė (kraujo filtracija) sustabdė ligos progresavimą.

Plazmaferezę atrado ir kardiologai

Ši procedūra vis dažniau skiriama pacientams, turintiems didelį trigliceridų (lipidai, kuriuos mes vadiname riebalais) kiekį. Jie yra sudedamoji cholesterolio dalis.

Žmonėms, turintiems mažą cholesterolį ir didelį trigliceridų kiekį, yra rizika susirgti išemine širdies liga. Perfiltravus kraują, sumažėja trigliceridų kiekis, o pagerėjus kraujo kokybei, gerėja ir žmogaus savijauta. Gerėja medikamentinis gydymas.

„Iš kraujo pašalinta plazma atsistato per 10-14 dienų. Per šį laikotarpį žmogus gali jausti bendrą silpnumą, mieguistumą. Bet yra atvejų, pvz., sergantiems miastenija, efektas – dar greitesnis, pagerėjimas stebimas po poros procedūrų. Įsiminė vienas atvejis, kai žmoną, sergančią miastenija, vyras atvežė vežimėlyje, o po poros procedūrų ji pati sugebėjo išeiti. O štai Amerikoje, kur plazmaferezės taikomos ir grožio industrijoje, iš karto po procedūros stebima paskaistėjusi veido oda, raukšlelių sumažėjimas“, – sako toksikologė Neringa Žigė.

Kraujo valymas yra kompleksinio gydymo dalis, kuris derinamas su kitu gydymu. Į procedūrą pacientas atvyksta su gydytojo siuntimu, kuriame nurodyta konkreti liga ir ką reikia šalinti iš kraujo.

Atliekant plazmaferezę (pašalinama plazmos dalis) naudojamas Haemonetiks aparatas, kuris visą procedūrą atlieka keliais trumpais ciklais (3-4). Vienu ciklu pašalinama iki 300 ml plazmos. Tarpuose tarp ciklų žmogui lašinamas fiziologinis tirpalas, taip atstatant netekto skysčio kiekį.

Į procedūrą patariama ateiti papusryčiavus, tik nereikėtų vartoti planinių vaistų, kad nepasišalintų su plazma. Juos išgerti geriau po procedūros.

Filtruoti kraują ligos paūmėjimo metu – geriausia

Kraujo filtravimas atliekamas atsižvelgiant į paciento būklę, todėl apie procedūrų skaičių, gydymo trukmę sprendžiama individualiai.

„Procedūra nėra skausminga ir yra saugi, tačiau kaip begemotas, iš vieno animacinio filmuko, bijo skiepų, taip pasitaiko, kad ir pirmą kartą atėjusį pacientą reikia padrąsinti ir papasakoti kaip vyks procedūra“, – sako Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydomųjų aferezių kabineto slaugytoja Rasa Mačernienė.

„Per dieną atliekame iki trijų, retais atvejais iki penkių procedūrų. Didesnio žmonių srauto sulaukiame pavasarį ir rudenį. Pavasarį žmones kamuoja įvairios alergijos, o vasarą visi linkę ilsėtis, todėl rudenį, kai visi grįžta iš atostogų, stebime padidėjusius srautus, bet visada visiems randame laiko“, – sako toksikologė N. Žigė.

Filtruoti kraują medikai rekomenduoja ligos paūmėjimo metu, tuomet – efektas geriausias.

Kada aferezės procedūros yra nemokamos

Aferezės procedūros su gydytojo siuntimu yra nemokamos, jeigu liga yra įtraukta į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) sąrašą. Už gydomųjų aferezių procedūras iš sąrašo apmoka Valstybinė ligonių kasa.

Yra nemažai ligų, kurios į PSDF sąrašą nepatenka, nors jomis sergantiems pacientams kraujo filtracija – tikras išsigelbėjimas. Žmonėms, sergantiems atopiniu dermatitu, tenka susimokėti patiems. Šis susirgimas nėra apmokamas Valstybinės ligonių kasos.

„Priklausomai nuo paciento svorio ir kraujo tyrimų, tokiems pacientams reikia iki 5-7 procedūrų, žmonės tikrai ryžtasi susimokėti patys 300-400 eurų (kaina nustatoma pagal VLK įkainius), kad pusmečiui pamirštų ligą ir su ja susijusius vargus. Su alergologais – klinikiniais imunologais pastebėjome, kad dermatitas visai neišnyksta, bet retėja šia liga sergančiųjų apsilankymai. Tarkim, atėjo pirmą kartą, po to – po pusmečio, vėliau jau po metų ar dvejų. Po trejų dar nė vienas nebuvo atėjęs perfiltruoti kraujo. Vadinasi procedūra labai padeda sergantiems alergijomis“, – sako toksikologė Neringa Žigė.

Perfiltravus kraują ir pašalinus užterštos plazmos dalį, kada ji vėl užsiterš ir vėl susirgs, pasak toksikologės, priklauso nuo žmogaus organizmo, nuo žmogaus gyvenimo būdo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas