Treneris teigia, kad moterys be reikalo stengiasi valgyti kuo mažiau ir atskleidžia, kad net kūno rengybos sportininkai, prieš varžybas ribojantys maistą, po pasirodymo scenoje priauga 10–15 kg vos per savaitę. Jis paaiškina, kaip valgyti daugiau ir pasiekti gražias kūno linijas nepatiriant alkio, nealinant sveikatos ir nesusigrąžinant numesto svorio su kaupu.
– Ar dažnai klientės sako, kad joms mitybos plane maisto daugiau, nei tikėjosi?
– Tiek pirmame, tiek antrame projekto sezone visos be išimties merginos iš pat pradžių sakė, kad maisto joms yra per daug, kad per sunku suvalgyti visą dienos normą. Panašiai reaguoja ir kiti mano klientai.
Dauguma merginų, iš tikrųjų beveik visos, yra įsikalusios į galvą, kad mažai valgydamos arba išvis nevalgydamos sulieknės.
Taip yra todėl, kad prieš pradėdami sveikai maitintis ir sportuoti žmonės valgo visiškai kitaip, todėl pats pokytis kartais lemia norą valgyti arba nevalgyti, pasiruošto maisto kiekis gali gąsdinti.
Lygiai taip pat maisto paruošimas iš pat pradžių būna labai primityvus, klientai nemoka, nežino kaip galima skaniai pasigaminti, todėl taupydami laiką ir skubėdami maistą pasigamina ne itin skanų. Tai pasunkina tikslo siekimą, juk neskaniai valgyti niekas nenori. Kai kurie pasiduoda net neatradę, kad galima valgyti ir sveikai, ir skaniai.
– Ar greitai priprantama prie valgymo didesniais kiekiais ir kitokio maisto?
– Merginos dažniausiai tai pasako po pirmosios savaitės. Aš visada atsakau: palaukite ir prasimaitinkite taip tris savaites, tada pasakykite, ar jums maisto vis dar per daug. Pritaikę valgymo „daug, bet sveikai“ techniką jau po pirmo mėnesio turime aiškius kiekvienos dalyvės rezultatus. O svarbiausia – visos sočios, energingos ir laimingos.
– Kodėl neveiksminga valgyti per mažai?
– Dauguma merginų, iš tikrųjų beveik visos, yra įsikalusios į galvą, kad mažai valgydamos arba išvis nevalgydamos sulieknės. Drastiškai ir trumpam sumažinti kalorijų normą gali nebent profesionalūs „fitneso“ sportininkai viename pasiruošimo varžyboms etapų. Tačiau jis būna pačioje pasiruošimo pabaigoje ir tokio savęs alinimo padarinys dažniausiai būna 10–15 kg prieaugis jau kitą savaitę po varžybų.
Aš pats per savaitę priaugau net 16 kg! Po kiekvieno ribojimo jūsų kūnas kompensuoja tą savęs alinimą arba „dietą“. Nepamirškite, kad visos dietos baigiasi svorio padidėjimu ir žala sveikatai, ar jums to reikia? Manau, kad ne.
– Kas vyksta organizme, kai negaunama pakankamai kalorijų?
– Valgant nepakankamai ir nežinant, kaip maitintis tam tikru laiku organizme vyksta daug kenksmingų procesų, be to, kalorijų trūkumas kūne lemia nuolatinį medžiagų kaupimą ir nenorą eikvoti sukauptų angliavandenių ir riebalų.
Nepamirškite, kad visos dietos baigiasi svorio padidėjimu ir žala sveikatai, ar jums to reikia? Manau, kad ne.
Taip pat kūnas reaguoja ir apribojus vandenį. Tikriausiai nemažai kam teko girdėti posakį iš trenerių „atrodai prikaupęs daug vandens“. Taip atsitinka tada, kai pamirštame gerti vandenį dieną. Kuo mažiau vandens išgeriate, tuo daugiau jūsų kūnas jo užlaiko.
– Nuo ko pradėti keisti mitybą, norint tapti sveikesniam ir lieknesniam?
– Visų pirma į racioną reikia įtraukti daug nekaloringo ir ląstelienos turinčio maisto. Ląstelienos turintys produktai sumažina apetitą ir padidina sotumo jausmą, o tai padeda mažinti svorį. Turintiems problemų dėl antsvorio patartina nebevartoti miltinių patiekalų, įprastą druską, jei įmanoma, pakeisti Himalajų, kuri neužsilaiko organizme.
Patariu atsisakyti ir pieno produktų – jie yra riebūs ir taip pat kaupia vandenį, todėl mano, kaip sportininko ir trenerio, nuomonė šiuo klausimu yra griežta. Ne kartą esu su savim tai išbandęs ir pats puikiai matau, kaip patinsta kūnas, kai žmogus sveikai maitinasi ir staiga suvalgo ko nors iš šių produktų. Atsisakę šių išvardytų produktų jau po keleto dienų, net ir valgydami ne pagal kokį nors mitybos planą, pamatysite akivaizdų rezultatą – mano praktikoje tai visada pasiteisina.
– Koks turėtų būti idealus mitybos planas?
– Pradėsiu nuo to, kad mitybos planas nėra dieta. Planas turi būti sudarytas pagal jūsų valgymo įpročius. Jis turi būti toks, kurio laikytis galėtumėte ilgą laiką. Prieš sudarant planą žmogui treneris turėtų užduoti nemažai klausimų: kaip maitinotės iki šiol, kam esate alergiškas arba kokių produktų jūsų kūnas netoleruoja, kokiais kiekiais valgėte iki šiol, gaminotės patys ar valgydavote restoranuose ir kavinėse. Visi atsakymai palengvins darbą sudarant jūsų naująjį mitybos planą, todėl ko nors slėpti nepatariu.
Į racioną reikia įtraukti daug nekaloringo ir ląstelienos turinčio maisto.
– Ar projekto dalyvėms ir savo kitiems klientams rekomenduojate „užkrovos dienas“, kai galima valgyti, ką tik norisi?
– Taip, projekto dalyvės turi „užkrovos dienas“, kurios, kaip aš sakau, labiau reikalingesnės mums, treneriams, nei merginoms. Aišku, iš pradžių joms atrodo, kad štai, pagaliau galės suvalgyti ką nors skanaus ir pasiilgto, bet paslaptis slypi ne pasimėgavime saldumynais ar riebiu maistu.
Reguliarios „užkrovos dienos“ reikalingos tam, kad organizmas patirtų šoką, gautų sočiųjų riebalų, greitųjų angliavandenių, ir po šios dienos grįžus prie plano galėtų toliau sėkmingai mesti svorį ar auginti liesą raumeninę masę.