Vitaminų šaltinis
Nuovargis, galvos skausmai, silpstanti atmintis – tai tik dalis simptomų, kuriuos galite jausti atsiradus B ir C grupės vitaminų stokai. „Organizmui svarbus balansas tarp angliavandenių, baltymų ir riebalų, kurie atsakingi už mūsų energiją, ir vitaminų, mineralų bei biologiškai aktyvių medžiagų“, - teigia L. Romeraitės dietoterapijos centro vadovė, gydytoja-dietologė Laura Romeraitė – Kuklierienė.
Pasak dietologės - norint būti sveikiems ir energingiems, svarbu vartoti daug produktų, kuriuose yra geležies ir gausu vitaminų. Jų trūkumas lemia sumažėjusį darbingumą, taip pat galvos skausmus bei imuniteto nusilpimą.
Šiuos organizmui trūkstamus vitaminus ir mineralus galima pasisavinti iš vaisių ir daržovių, todėl pravartu žinoti kokie produktai yra tinkamiausi norint turėti jaustis gyvybingai dienos metu.
Vaisiai ir daržovės – geros savijautos užtaisas
Dietologė išskiria 5 pagrindinius produktus, kuriuose esančios savybės gali prisidėti prie geresnės savijautos ir daugiau energijos:
Vynuogės – dar Antikos laikais Hipokratas sulygino vynuogių bei motinos pieno naudą žmogaus organizmui. Būtent vynuogės padeda atstatyti energijos pusiausvyrą, nes jose gausu gliukozės ir cukraus.
Vyšnios – dar vadinamos grožio uogomis, dėl jose esančių oksidantų, kurie stabdo organizmo senėjimo procesus. Vyšniose gausu vitamino P bei vitamino C. Taigi, vyšnia ne tik viena skaniausių, bet ir ypatingai naudinga uoga.
Morka – karotinoidų, vitamino A užtaisas, kuris padeda palaikyti bendrą akių sveikatą. Be jo, morkose yra gausu vitaminų B1, B2, PP ir C, kurie prisideda atstatant energiją.
Juodieji serbentai – taipogi labai vertinga uoga – iš trylikos atrastų vitaminų tipų serbentuose yra net aštuoni. Daugiausia šiuose serbentuose vitamino C. Dėka šio ir kitų vitaminų, serbentai stiprina organizmo imuninę sistemą.
Pomidorai – tikrai ne be reikalo viena populiariausių daržovių visame pasaulyje. Kiekviena jų rūšis pasižymi išskirtiniu skoniu ir mineralų gausa. O vitaminų bei kitų gerų medžiagų pomidoruose apstu – vitaminai A, B6, C, E, K ir dar eilė mineralų bei maistingų medžiagų, tokių kaip likopenas prisideda gerinant imuninę sistemą.
Kampanija „Penki per dieną“
Pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš dvejus metus prasidėjusi ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.