Įvairūs tyrimai jau anksčiau skelbė apie tiesioginį ryšį tarp kavos vartojimo ir retesnio sergamumo antrojo tipo diabetu. Tačiau neseniai „The American Journal of Clinical Nutrition“ žurnale pristatytas „Nestlé“ mokslininkų ir partnerių atliktas tyrimas pirmą kartą atskleidė, kad ir tirpios kavos vartojimas sumažina kepenų pasipriešinimą insulinui. Šis pasipriešinimas yra pagrindinė antrojo tipo diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų priežastis.
Apžvelgtas 31 atvejis patvirtino, kad ryšys tarp kavos vartojimo ir retesnio sergamumo antrojo tipo diabetu yra statistiškai reikšmingas.
Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė taip pat pabrėžia, kad kava turi teigiamų savybių. Pasak jos, šios savybės turi būti įrodytos moksliškai, tačiau galima teigti, jog kavos vartojimas išties daro teigiamą įtaką kepenų veiklai.
„Taip, tokių duomenų, kad kava gali sumažinti kepenų pasipriešinimą insulinui esama. Be to, saikingas kavos vartojimas sulėtina kepenų fibrozės progresavimą, tad kepenų ligomis sergantiems žmonėms pasimėgauti kava yra naudinga“, – teigė gydytoja.
Ir tirpi, ir be kofeino
Mokslininkai taip pat teigia, kad teigiamą poveikį sergantiems diabetu turi ir kava be kofeino. Atlikta studija leido manyti, kad ne kofeinas, o kiti kavos elementai gali turėti apsauginį poveikį, pavyzdžiui, kavoje esanti polifenolio chlorogeno rūgštis.
Tyrimo metu buvo ištirtos trys skirtingos tirpiosios kavos – dvi kavos, kuriose yra aukštas chlorogeninės rūgšties kiekis su ar be kofeino ir viena kava, kurioje yra normalus chlorogeninės rūgšties kiekis. Ištyrus 13 sveikų vyrų, pirmą kartą buvo įrodyta, kad tirpios kavos vartojimas žymiai sumažina kepenų pasipriešinimą insulinui.
Klausimų liko
Atlikta studija aprašo ir kavos vartojimo poveikį diabeto simptomams kepenyse: fiziologinis poveikis buvo pastebėtas sukeliant pasipriešinimą insulinui sveikų savanorių kūnuose. Todėl tolimesnėse studijose ketinama tirti asmenis, kenčiančius nuo nuolatinio pasipriešinimo insulinui ir patvirtinti ilgalaikį teigiamą poveikį patologinėmis aplinkybėmis.
Įdomiausia, kad teigiamas poveikis nėra siejamas tik su kofeinu ar chlorogenine rūgštimi esančia kavoje. Jis gali būti susijęs su kitais bioaktyviais kavos komponentais. Kokie gi jie, bus siekiama išsiaiškinti kitų tyrimų metu.