Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už Kauno klinikų medikų žinias – dosnus kazachų atlygis

Spaudos dienos proga į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę Kauno klinikas žurnalistus neformaliai pabendrauti pakvietę medikai papasakojo apie gydymo įstaigos darbo užkulisius, aptarė aktualiausias problemas ir pasiekimus. Atsakydami į klausimą apie medikų atlyginimą, Kauno klinikų vadovai neslėpė, kad kvalifikuoti specialistai svetur yra laukiami išskėstomis rankomis.
Kauno klinikose – Spaudos diena
Kauno klinikose – Spaudos diena / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nemažai aukšto lygio medikų mėnesiui ar keliems nuolat vyksta padirbėti į Didžiąją Britaniją, Švediją, Kazachstaną. Kauno klinikų  generalinis direktorius Juozas Pundzius pasidžiaugė, kad jo vadovaujamos medicinos įstaigos specialistai yra labai vertinami užsienyje, tačiau apgailestavo, kad Lietuvoje medikų atlyginimai yra kelis kartus mažesni nei užsienyje. Ir ne tik išsivysčiusiose Vakarų šalyse, bet ir, pavyzdžiui, Kazachstane.

Šiose šalies ligoninėse edukaciniais tikslais, išėję nemokamų atostogų, apsilankė ir tebesilanko nemažai Kauno klinikų medikų. „Naftą išgaunantis Kazachstanas yra turtinga šalis. Jai svarbus ne tik mūsų medikų paslaugų pirkimas, bet ir personalo edukacija. Didelis mūsų privalumas, lyginant su kitomis šalimis, kad mūsų specialistai moka rusų kalbą“, – pasakojo J.Pundzius. Bendradarbiavimas vyksta jau daugiau nei penkis metus.

Iškils daugiaaukščiai garažai

Susitikime neišvengta visiems Kauno klinikų klientams svarbaus klausimo – kur palikti automobilį. Visos šalia gydymo įstaigos esančios stovėjimo vietos – mokamos, o ir jose rasti laisvą vietą ne visada pavyksta.

Direktorius konservatyviai medicinai Raimundas Sakalauskas pabrėžė, kad lietuviai apskritai per daug važinėja automobiliais: „Du šimtus nusipirkti pieno važiuoja su automobiliu. Tai – auto bumas“. J.Pundzius pasakojo, kad yra rengiami keli projektai, kaip spręsti šią gyventojams labai svarbią problemą. Planuojama, kad netrukus turėtų iškilti du daugiaaukščiai garažai, kuriuose bendrai tilps apie 2700 transporto priemonių. Taip pat ketinama sutvarkyti Kauno savivaldybės klinikoms perleistą „asfaltuotą plotelį“.

Medikų kasdienybė – girti ir agresyvūs

Gyventojai negaili kritikos Skubios pagalbos skyriaus darbuotojas. Esą šių elgesys yra grubus, nesistengiama išklausyti ir greitai suteikti pagalbą pacientams.

Sutikdami su kritika, Kauno klinikų vadovai atskleidė ir kitą savo darbo pusę. „Ypač per šventes, nedarbo dienomis skyrių užplūsta girti, agresyvūs žmonės. Sunku išlaikyti aukštą kultūrą, kai pacientai keikiasi, siūlo į snukį“, – vaizdžiai situaciją nupiešė R.Sakalauskas.

Valdymo tarnybos direktorius Edmundas Varpiotas paaiškino, kad pacientai yra skirstomi pagal pagalbos skubumą. Pavyzdžiui, jei žmogui sulaužytas žandikaulis, pavojaus jo gyvybei nėra, todėl jis nebus apžiūrėtas pirmiausia. „Karo ligoninėje sako, kad reikia pirmiausia žiūrėti tuos, kurie tyli, o ne tuos, kurie rėkia“, – šyptelėjo E.Varpiotas.

Aptarus medikų ir pacientų santykius, pereita prie pagrindinės susitikimo temos „Naujos radiologinės diagnostikos galimybės Kauno klinikose“. Ją pristatė Radiologijos klinikos vadovas  Algidas Basevičius, Branduolinės medicinos skyriaus vadovas Gintaras Kuprionis, Intervencinės radiologijos skyriaus vadovas Rytis Kaupas, Tomografijų skyriaus vadovas Saulius Lukoševičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas