Užkandžiai darbe: ką valgyti, kad neaugtų svoris

Net ir stengiantis maitintis sveikai, ne visuomet užtenka laiko tinkamai numalšinti alkį. Kebliausias metas – pavakarė darbe: tuomet neretai išgeriamas kavos puodelis, užsikandant kuo nors saldžiu ir kaloringu. Tačiau nei kavos perteklius, nei cukraus gausūs saldėsiai nėra naudingi organizmui. Tad ką rinktis, kad sėdimo darbo valandos netaptų svorio augimo priežastimi?
Graikiniai riešutai
Graikiniai riešutai / „Fotolia“ nuotr.

Paprastai tarp pietų ir vakarienės pirmenybė teikiama tam, kas itin greitai numalšina vidinį alkaną vilką: bandelėms, spurgoms, šokoladiniams batonėliams, šokoladui, sausainiams, sūreliams, pyragėliams, bulvių traškučiams ir kt. Nors pastarieji užkandžiai pavieniui atrodo nekenksmingi, tačiau piktnaudžiaujant jais diena iš dienos, gali tekti susidurti su nemaloniais padariniais.

Mitybos konsultantės Eglės Vasiliauskaitės teigimu, valgant nesveikus užkandžius, tokius kaip traškučiai, pusgaminiai, šviesių miltų bandelės, pyragai ar geriant įvairius limonadus ir sultis, suvartojame tuščias kalorijas.

„Tuščios kalorijos – tai produktai, turintys didelį kalorijų kiekį, bet neturintys organizmui reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų bei mineralų. Vartodami tokius produktus, didiname riebalinį sluoksnį ir dėl to didėja svoris.

Vartodami tokius produktus (tuščias kalorijas. – Red.), didiname riebalinį sluoksnį ir dėl to didėja svoris.

Augant svoriui, žmogus pradeda tukti ir ilgainiui išsivysto liga – nutukimas, – teigė dietologė. – Nutukimas gali sukelti kvėpavimo sutrikimus miego metu, jis siejamas su osteoartrito bei tulžies akmenų vystymusi (antsvorio turintiems žmonėms pastarieji vystosi keturis kartus dažniau). Didėjant svoriui, smarkiai išauga cukrinio diabeto išsivystymo rizika, didėja cholesterolio kiekis bei kraujo spaudimas.“

Pasak E. Vasiliauskaitės, užkandžiai didelę reikšmę turi dėl įpročio mažai judėti, todėl per darbo dieną sukauptos kalorijos paprastai nėra sudeginamos. Dėl to rekomenduojama rinktis tai, kas turi mažiau kalorijų ir nepasižymi dideliu cukraus kiekiu. Pateikiame sveikatai naudingų užkandžių penketuką.

Vaisiai

Vaisių nauda – neabejotina. Obuoliai, kriaušės, bananai, kiviai, vynuogės bei įvairios uogos ne tik puikiai numalšina alkį, neapsunkina, bet ir visais metų laikais aprūpina organizmą reikalingais vitaminais.

Daugelis vaisių pasižymi vitamino C gausa, padeda stiprinti imuninę sistemą, gerinti virškinimą, gražinti odą, mesti svorį. Visi vaisiai yra puikus užkandis dėl juose esančio gliukozės kiekio, kuris išsiskiria pamažu, suteikdamas energijos ilgesniam laikui.

E. Vasiliauskaitė pažymi, jog vaisių suvartojimo norma skiriasi priklausomai nuo to, ar norime numesti, išlaikyti, ar priaugti svorio. Norint numesti papildomus kilogramus, vaisius patartina valgyti kartą per dieną, pavyzdžiui, priešpiečiams, o norint išlaikyti esamą kūno masę arba priaugti svorio, galima suvalgyti iki dviejų, trijų porcijų per dieną.

Džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai – puikus saldumynų pakaitalas. Juose gausu įvairių vitaminų: kalcio, magnio, geležies, pektino, kalio. Razinos pasižymi ypač dideliu geležies bei kalio kiekiu, jose daug angliavandenių, ląstelienos ir įvairių vitaminų: A, E, B1, B2 bei kt.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Su konjaku marinuotos džiovintos slyvos
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Su konjaku marinuotos džiovintos slyvos

Taip pat skaitykite: Sočiausi užkandžiai iki 100 kcal

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis