Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užklupo kosulys? Kaip įveikti greitai ir efektyviai pataria šeimos gydytojas

Varginantis kosulys gali kamuoti dėl pačių įvairiausių priežasčių, ligų ir virusų. Dažniausiai susidūrę su juo žmonės skuba ieškoti būdų, kaip greitai jo atsikratyti, nes šis nemalonus simptomas gali ilgam paguldyti į ligos patalą.
Kosulys
Kosulys / Shutterstock nuotr.

Šeimos gydytojas Ignas Zasimavičius sako, jog kosulys yra natūrali, apsauginė organizmo reakcija į svetimkūnį ar antigeną.

„Jeigu suaugęs žmogus ar vaikas kosti, to bijoti tikrai nereikia, nes taip organizmas ginasi, išvalomi kvėpavimo takai. O kosulio priežastys labai įvairuoja – tai gali būti sinusitas, sloga, bronchų gleivinės uždegimas, tačiau dažniausia kosulio priežastis – virusinės kilmės“, – teigia specialistas.

Jis priduria, kad dažnai kosulys yra ir slogos pasekmė, kai sekretas teka žemyn į ryklę, dirgina kvėpavimo takus ir tuomet neišvengiamai pradeda kamuoti kosulys.

Būdai, kurie padės susidoroti su kosuliu

Šeimos gydytojas sako, kad pirmiausia gydantis nereikėtų skubėti – pasveikti per vieną dieną nepavyks ir pataria malšinti nemalonios savijautos simptomus. Nuo ko reikėtų pradėti?

Šilti skysčiai

„Pirmoji pagalba ir pats pirmas jūsų darbas – tai šilti skysčiai. Nors visi tai puikiai žinome, tačiau tai yra tikrai veiksminga, tad to turėtumėte nepamiršti: gerkite arbatas (tinka liepžiedžiai, čiobreliai), sultinį ir kitus šiltus skysčius“, – sako gydytojas.

Poilsis

Jeigu kosite ir blogai jaučiatės, neturėtumėte dirbti įprastiniu režimu. Šeimos gydytojas sako, kad turime pasirūpinti savo organizmu ir skirti laiko miegui bei poilsiui, mat tai greitina ir sveikimo procesus.

Mityba

Pasirūpinkite ir mityba, kadangi sveiki pasirinkimai lygiai taip pat padeda greičiau pasijausti gerai. Tai yra pagrindinė trijulė, kuri ligos pradžioje pati veiksmingiausia, sako gydytojas I.Zasimavčius ir priduria, kad norint pasveikti, reikia ir laiko.

Inhaliacijos ir priemonės nuo slogos

Kaip pastebi specialistas, padėti kai kuriais atvejais gali ir nosies gleivinės plovimas, sutraukiantys nosies lašai, kadangi jie gali suvaldyti slogą, o tai – sumažinti kosulį; taip pat verta išmėginti ir inhaliacijas, kvėpavimą šiltais garais.

Drėgnas ar sausas kosulys? „Kosulys gali būti produktyvus (drėgnas, kai atkostima gleivių) ir neproduktyvus (sausas). „ Jei kosulys drėgnas ir žmogus kosti dėl bronchito, reikia gerti daug skysčių, galima ir medikamentą pridėti, pvz., ambroksolio hidrochloridą, kuris suskystina sekretą, palengvina atsikosėjimą. Jeigu yra bronchų spazmai, švokštimas, sausas priepuolinis kosulys, kuris tęsiasi ilgai, galima skirti bronchus plečiančius vaistus“, – sako šeimos gydytojas ir prideda, kad ne visada sausas kosulys pereina į drėgną.

Kosulys gali būti produktyvus (drėgnas, kai atkostima gleivių) ir neproduktyvus (sausas).

Ambroksolio hidrochloridas skystina kosulio metu susidarančias gleives sergant ūminėmis arba lėtinėmis bronchų ir plaučių ligomis. Ambroksolio hidrochlorido preparatai parduodami trijų skirtingų formų: skirtingo stiprumo geriamieji tirpalai, tabletės ir šnypščiosios tabletės. Dėl vaisto vartojimo būtina pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

„Reikia nepamiršti, kad imunitetas dažnai ir pats susitvarko su kosuliu, o kiek tai užtruks – individualu, todėl norėdami greičiau pasveikti, pasitelkite jau minėtas priemones, kurios padės jums pasijausti geriau. Venkite streso, gerai išsimiegokite, pasirūpinkite savimi“, – pataria gydytojas.

Kaip ilgai gali kamuoti kosulys

Nors, pasak šeimos gydytojo, tai labai individualu, tačiau kosėti galima ir kelias dienas, ir kelias savaites ar net mėnesį. Jis priduria, kad kai kosulys užsitęsia ilgiau nei savaitę, kamuoja temperatūra, užgulusi nosis, skauda krūtinę, trūksta oro, galima įtarti ir kitas ligas.

Atsižvelgus į simptomatiką tai gali būti ir sinusitas, ir bronchitas ar net plaučių uždegimas. „Jeigu kosulys pereina į plaučius, atsiranda krūtinės skausmai, pakyla aukšta temperatūra, tuomet reikia ir antibiotikų kurso“, – aiškina šeimos gydytojas.

„Bet jeigu kosulys tik dirgina, erzina, tačiau kitų simptomų nėra, gali prireikti laiko, kol pasveiksite – kosėti galite iki 3-4 savaičių“, – sako gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas