Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2022 04 02

V.Kurpienė išvardijo „sveikus“ produktus, kurie gali gadinti sveikatą

Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad pastaruoju metu informacijos apie mitybą tiek daug, jog mes joje dažnai tiesiog pasiklystame. Vienos teorijos siūlo valgyti daugiau baltymų ir mažiau angliavandenių, o kitos – atvirkščiai. Nevienareikšmiškas požiūris ir į riebalus. Anot jos, blogiausia, kad pasiklydę tarp informacijos susikuriame klaidingas nuostatas apie tai, kokie produktai yra sveiki.
Kartų skirtumai
Kartų skirtumai / 123rf nuotr.

Nuotolinėje paskaitoje lektorė pristatė 10 mitų apie sveikus maisto produktus vaikams, kurie iš tiesų gali gadinti vaikų sveikatą. Nors šie produktai dažnai mėgiami vaikus, iš tiesų jie su lygiai ta pačia sveikumo intencija vartojami ir suaugusiųjų.

Pasak V.Kurpienės, mums reikia visų maisto medžiagų – ir baltymų, ir angliavandenių, ir riebalų, tačiau svarbu, kokia forma šios maistinės medžiagos gaunamos. Dietistė išskyrė 10 produktų grupių, kurios dažniausiai vertinamos klaidingai.

Karinos Krisikaitytės nuotr./Vaida Kurpienė
Karinos Krisikaitytės nuotr./Vaida Kurpienė

Sveiki“ batonėliai

Šiai grupei lektorė priskyrė hematogeną, grūdų batonėlius ir batonėlius be pridėtinio cukraus. Pasak jos, maksimali vyriška paros cukraus dozė – 25 g, vaikiška – iki 16 g. Įprastas javainis (grūdų batonėlis) vidutiniškai turi 445 kcal ir 66 g angliavandenių, iš kurių 33,80 g yra cukrai. Taigi trečdalis javainio yra grynas cukrus, nesvarbu, kokios formos – ar tai pridėtinis cukrus, ar sirupas, ar medus.

Sveikesnis pasirinkimas – baltyminiai batonėliai. Juose cukraus gerokai mažiau, apie 13–14 g, t. y. 3 kartus mažiau nei paprastuose batonėliuose, tačiau gali būti saldiklių, kurie nėra sveikas pasirinkimas, nes jie blogina žarnyno mikrobiotą. Bet kuriuo atveju šiuos batonėlius taip pat reikėtų traktuoti ne kaip sveiką užkandį, o kaip desertą, tik geresnį už pirmąjį.

Pasirodo, šiuo požiūriu ne ką naudingesnis pasirinkimas – hematogenas, kurio sudėtyje cukraus yra ypatingai daug (sudėtyje jis nurodomas pirmas, o tai reiškia, kad jo yra iš visų medžiagų daugiausiai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas