Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikui neverdate košių? Jį gali užklupti sveikatos sutrikimai

Nors tėvai nori palaikyti sveiką savo vaikų gyvenimo būdą, vien intensyvaus sporto ir fizinio aktyvumo nepakanka – neretai vaikams trūksta maistingųjų medžiagų, rašoma pranešime spaudai.
Košė vaikams.
Košė vaikams. / Fotolia nuotr.

Pasak įmonės „Dietos sistema“ vadovės gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės, nuolatinis maitinimasis nereguliariai ir per retas košių, daržovių ar vaisių vartojimas gali atnešti rimtų sveikatos sutrikimų.

Vengia valgyti

Žalingas vaikų įprotis, kurį pastebi gydytoja E. Gavelienė, yra tai, kad vaikai dažnai renkasi nevisaverčius produktus vietoje sveikatai naudingo maisto – gausaus skaidulų, vitaminų ir mineralų. Pagrindinę dalį sveiko maisto raciono turi sudaryti gerieji angliavandeniai iš grūdinių kultūrų.

Roberto Pledo nuotr. /Dietologė Edita Gavelienė
Roberto Pledo nuotr. /Dietologė Edita Gavelienė

„Sportuojantys vaikai visą dieną būna aktyvūs, taigi jiems nuolat reikia energijos. Tačiau jie sveiko maisto kartais pavalgo tik vieną kartą per dieną, o alkį slopina saldumynais. Taip vaikai sekina savo organizmą ir praranda energiją. Viena esminių taisyklių turėtų būti – reguliarus maitinimasis sveikais produktais“, – pasakoja E. Gavelienė.

Gydytojos dietologės teigimu, vaikų maiste turi būti įvairių medžiagų – ir baltymų, ir riebalų, ir angliavandenių, o pastaruosius, kompleksinius angliavandenius, ypač lengvai galima gauti valgant košes.

„Košė – vienas iš pagrindinių patiekalų, teikiančių būtinąsias maistines medžiagas, greitai panaudojamas fizinio krūvio metu ir suteikiančias pakankamai energijos. Košė tiek vaiko, tiek suaugusio žmogaus organizmą aprūpina ne tik reikalingais kompleksiniais angliavandeniais, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir taip reikalingomis skaidulomis. Žinoma, vaikas neturi būti maitinamas vien kruopomis, tačiau tai svarbi raciono dalis. Skubantiems rytais, sveikatos požiūriu ir verte įprastų kruopų košėms nenusileidžia ir košės iš dribsnių“, – sako E.Gavelienė.

Netinkami įpročiai

Vaikų krepšinio treneriu dirbantis Šarūnas Ciparis sako, kad visiems vaikams, o ypač tiems, kurie sportuoja, svarbu subalansuota mityba. Tačiau su vaikais išvykęs į sporto stovyklas, treneris nuolat mato netinkamus vaikų valgymo įpročius, suformuotus namuose.

Asmeninio archyvo nuotr. /Treneris Šarūnas Ciparis
Asmeninio archyvo nuotr. /Treneris Šarūnas Ciparis

„Vaikai labai mėgsta saldumynus, limonadus, bulvių traškučius. Sportininkų režimas reikalauja to vengti, todėl sporto stovyklose jiems tokio maisto valgyti neleidžiame. Vis dėlto stebina, kad kai kurie 10-11 m. vaikai stovyklose pirmą kartą paragauja pomidorų ar agurkų. Prieš tai jie nebuvo ragavę šių daržovių, nes turėjo išankstinį nusiteikimą, kad tai – neskanu“, – pasakoja Š.Ciparis.

Pasak vaikų sporto trenerio, vaikai galvoja, kad gali valgyti bet ką ir vis tiek sėkmingai sportuos. Vis dėlto, norint palaikyti sveiką organizmo būklę bei neturėti viršsvorio, reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Pavyzdžiui, skubantiems rytais – puiki išeitis ir greitai paruošiama viso grūdo dalių avižinių dribsnių košė.

„Reikia turėti galvoje, kad pirmoje dienos pusėje organizmui svarbu gauti baltymų ir angliavandenių. Pavyzdžiui, valgyti košes, kuriose pilna geležies, baltymų. Taip pat suvalgyti ryte vaisių ar, pavyzdžiui bananą“, – sako treneris.

Vaikų sveikata – tėvų rankose

Kadangi vaikai patys maisto nesigamina, atsakomybė už jų maisto pasirinkimus ir organizmo sveikatą tenka tėvams. Vaikų krepšinio trenerio Š.Cipario teigimu, svarbus ne tik tinkamo maisto paruošimas, bet ir kalbėjimas apie jį.

„Tėvai turėtų kalbėti apie maistą ir mokyti vaikus, iš kur jis atsiranda, kaip gaunamas ir apdirbamas. Vaikas turi suprasti, kaip išauga grūdai ir kas toliau su jais vyksta. Kai supras visą sistemą, suvoks, kas organizmui yra gerai, natūralu, organiška ir verta valgyti, o ko – geriau vengti“, – mano treneris.

Minčiai, kad vaiko sveikata yra tėvų atsakomybė, pritaria ir gydytoja dietologė, doc. dr. E.Gavalienė: „Tėvai turi žinoti, ką jų vaikai valgo, ir pasirūpinti, kad jų maisto racionas būtų subalansuotas, pilnavertis ir įvairus – netrūktų nei kruopų, nei daržovių, nei vaisių, nei mėsos su žuvimi. Tai – viena pagrindinių tėvų atsakomybių“, – pokalbį užbaigia gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?