„Be onkologinių ligonių, šio produkto ateina žmonės prieš ir po operacijų, norėdami pasiruošti ar greičiau atsigauti, taip pat po dantų implantacijų, kuomet negali valgyti kieto maisto, o sveikimui reikia maistinių medžiagų. Taip pat ir po kitų ligų ar traumų, išsekinančių organizmą“, – vardija ji.
Vartoja chemoterapijos metu
Vaistininkės teigimu, medicininės paskirties gėrimus reikia vartoti lėtai – mažais gurkšneliais per dvi valandas išgerti 200 ml buteliuką, antraip organizmas tinkamai neįsisavins jam reikalingų medžiagų. „Supportan“ medicininės paskirties gėrimuose yra daug baltymų, angliavandenių, riebalų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų, skaidulinių ir mineralinių medžiagų.
„Mitybos papildymui pakanka iki dviejų buteliukų per dieną. Jei žmogus ilgą laiką badavęs, tai daugiausiai galima ir iki 5 buteliukų per parą, o vartojimo trukmė priklauso nuo individualios paciento situacijos – tiek, kiek reikia. Pavyzdžiui, pacientui paskirta chemoterapija kas tris savaites, chemoterapiniai vaistai yra lašinami per dieną 5-6 valandas, tai toks pacientas per tą laiką išgeria 1-2 buteliukus“, – pavyzdį pateikia R.Medikienė.
Vaistininkė priduria, kad šie gėrimai reikalingi tam, kad chemoterapinis gydymas būtų kuo efektyvesnis. Jei žmogus turi mitybos nepakankamumą, kurį parodo normos ribos nesiekiantis kūno masės indeksas (KMI) ir kūno svorio sumažėjimas per trumpą laikotarpį – tai reiškia, kad jis neturės pakankamai baltymų, o kartu ir fermentų, kurie užtikrintų tinkamą vaistų pasisavinimą.
„Antraip sulašinti chemoterapiniai vaistai nepasieks savo tikslo, nepateks į ląsteles, tik pateks į kraują ir praeis per žarnyną su pašaliniu poveikiu“, – paaiškina farmacijos specialistė.
Į ligoninę neša artimieji
Pasak vaistininkės, medicininės paskirties gėrimus dažnai perka ir sergančiųjų artimieji, mat jie ieško įvairių būdų, kaip pagelbėti. Tai kur kas geriau nei greitai gendantys maisto produktai.
„Namuose pagamintą maistą reikia suvalgyti per parą, o vaisius – per dvi-tris dienas. Todėl artimieji dažniau renkasi šiuos gėrimus, kurių ir nauda ligoniui yra didesnė. Apie medicininės paskirties gėrimus jie sužino iš pačių įvairiausių šaltinių: gydytojų, palatos kaimynų ar pačioje vaistinėje“, – pažymi R.Medikienė.
Anot jos, dažniausi klausimai atėjusiųjų įsigyti medicininės paskirties gėrimų yra apie tai, kiek ilgai juos galima vartoti, kiek kartų per dieną, taip pat domimasi gėrimų skoniais.
„Skirtingi skoniai duoda impulsą valgyti ypač tiems žmonėms, kurie turi ilgą gydymo kursą, kažko galbūt negali valgyti ar jiems tenka maitintis gana monotoniškai. „Supportan“ yra kapučino kavos skonio, todėl jį siūlome, kai žmones pykina. Pacientai net užsišaldo šitą gėrimą ledukų formelėse, mat tai slopina vėmimo refleksą ir padeda gauti reikalingas kalorijas“, – atkreipia dėmesį vaistininkė.
Ji priduria, kad vienas dažniausiai sutinkamų klaidingų įsitikinimų – kad sergant onkologine liga absoliučiai negalima vartoti cukraus. Tačiau žmogaus smegenys sunaudoja iki 75 proc. gaunamos su maistu gliukozės kaip energijos šaltinį, o perteklinis cukraus vartojimas yra žalingas visiems be išimties.
„Jaunesni žmonės labiau linkę domėtis mityba, senoji karta yra pripratusi sočiai valgyti – jiems sunku skaičiuoti kalorijas, arba jie visiškai atsisako produktų ir lieka prie skurdžios mitybos. Tik susidūrę su tokiais gyvenimo sukrėtimais žmonės ima labiau domėtis mityba. Pavyzdžiui, aš dirbu Kaune šalia gydymo įstaigos – mūsų vaistinėje apsilanko daug gyventojų iš rajonų: Marijampolės, Alytaus, Druskininkų. Tokiems žmonėms galima kad ir pusvalandį kalbėti apie mitybą ir čia jiems bus tik pagrindai“, – savo patirtimi dalijasi vaistininkė R.Medikienė.