Projektą „Vasara mieste“ inicijuojanti bendrovė „Realco“ skatina vilniečius praleisti kuo daugiau laisvo laiko gamtoje, džiaugtis vasara ir rengti piknikus. Nežinote, ką skanaus galėtumėte pasiruošti? Knygos „Sezoninė virtuvė“ bei „Gero maisto dienoraštis. Vasara“ autorė, tinklaraštininkė Renata Ničajienė dalinasi trimis idėjomis iš šios knygos, ką būtų galima operatyviai pasigaminti ruošiantis piknikui.
Kulinarė parengė trijų tipų receptus: gėrimo bei salotų – atsigaivinimui, ir sveiko užkandžio – gruzdintų šparaginių pupelių – lengvam kramsnojimui.
Energinis gėrimas su ispaninio šalavijo sėklomis
Vasarą išeidama pasivaikščioti į parką ar į miestą dažnai su savimi prigriebiu gertuvę su vandeniu ar namuose ruoštu gėrimu. O šis receptas – kartu gėrimas, ir maistas. Citrina ir imbieras suteikia energijos, o ispaninio šalavijo sėklos – sotumo. Gėrimą patogiausia ruošti tiesiai gertuvėje ar buteliuke, kad prieš geriant būtų galima lengvai suplakti. Puikus pasirinkimas karštą vasaros dieną, kai norisi tik gerti!
2 asmenims
Paruošite per 10 min.
Reikės:
- 2 stiklinių vandens,
- pusės citrinos,
- 2 cm imbiero šaknies,
- 1 šaukštelio medaus,
- 1 šaukšto ispaninio šalavijo sėklų.
Į vandenį supilkite išspaustas citrinų sultis, įtarkuokite imbiero šaknį ir ištirpinkite jame medų. Viską išmaišykite ir palikite 15 minučių, kad vanduo įgautų skonį. Tada vandenį perkoškite ir į jį berkite ispaninio šalavijo sėklas. Gerai sukratykite ir dėkite 15 minučių į šaldytuvą, kad gėrimas atšaltų ir sėklos spėtų išbrinkti.
Prieš gerdami gėrimą gerai sukratykite, kad sėklos vienodai pasiskirstytų vandenyje.
Ridikėlių ir varškės sūrio salotos indelyje
Vasarą salotas skaniau valgyti ne namuose, o parke ant pievelės. Paruoštos paprasčiausiame stikliniame indelyje šios salotos tiks ne tik priešpiečiams į darbą ar iškylai gamtoje, bet ir kaip iš anksto pagaminta, šaldytuve laukianti vakarienė.
Ruošiant salotas indelyje labai svarbu jas susluoksniuoti iš eilės ir žinoti, kuriuo metu pilti padažą, kad salotos nepatežtų, daržovės nesuminkštėtų ir ilgiau išliktų traškios bei šviežios.
Pagrindinė šių salotų paslaptis – varškės sūris, kuris į stiklainį beriamas pats pirmasis ir gausiai apliejamas paruoštu salotų padažu, kad spėtų pasimarinuoti. O pjaustyti ridikėliai ir salotų lapai visiškai nekontaktuoja su padažu, todėl išlieka švieži ir traškūs.
1 asmeniui
Paruošite per 10 min.
Reikės:
- 60 g varškės sūrio,
- 6 ridikėlių,
- kelių saujų skirtingų rūšių salotų lapų,
- kelių šakelių šviežių krapų.
Padažui:
- 1 šaukštelio garstyčių,
- 1 šaukštelio skysto medaus,
- 1 šaukšto citrinų sulčių,
- 2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus,
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Salotoms pasiruoškite pusės litro talpos stiklinį indelį. Varškės sūrį supjaustykite kubeliais, suberkite į stiklainį ir apibarstykite maltais pipirais. Iš padažui skirtų sudedamųjų dalių pagaminkite padažą ir jį užpilkite ant pjaustyto sūrio. Sūris pasimarinuos ir bus dar skanesnis, o daržovės ir salotų lapai padaže nemirks ir ilgiau išliks švieži.
Ridikėlius ir salotų lapus gerai nuplaukite. Ridikėlius perpjaukite į keturias dalis ir suberkite ant padažu aplieto varškės sūrio. Apibarstykite juos kapotais krapais, o ant viršaus uždėkite suplėšytų salotų lapų. Lapus kiek paspauskite, kad jų daugiau tilptų į stiklainį, bet per jėgą negrūskite, kad nesusitrintų ir išliktų traškūs. Salotų lapus apiberkite maltais pipirais ir užsukite indelį.
Svarbu transportuojant indelio nevartyti, kad salotų padažas nesudrėkintų daržovių ir salotų lapų. Atėjus laikui valgyti beliks tik salotas išversti ant lėkštės. Salotos, išverstos iš indelio ant lėkštės, gražiai pasiskirstys: pirma – traškūs salotų lapai, ant jų ridikėliai, o ant paties viršaus užkris pasimarinavę sūrio gabaliukai, padažas nuvarvės ant daržovių.
Traškiai keptos šparaginės pupelės
Labai gardu taip daržoves kepti orkaitėje, jos iškepa traškios ir tikrai nesusileidžia savo skoniu gruzdintoms aliejuje, be to yra mažiau riebios. Keptas šparagines pupeles skanu valgyti, iškyloje, kaip užkandį.
2 asmenims
Paruošite per 30 min.
Reikės:
- 500 g šviežių šparaginių pupelių,
- 1 stiklinės naminių džiūvėsėlių,
- 0,5 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio,
- 2 kiaušinių,
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Džiūvėsėlius sumaišykite su tarkuotu sūriu, druska, maltais pipirais. Šparagines pupeles nuplaukite ir nupjaustykite jų galiukus. Kiaušinius išplakite.
Pupeles pamirkykite plaktame kiaušinyje ir apvoliokite džiūvėsėlių mišinyje. Pupeles gražiai guldykite ant kepimo popieriaus apipurkšto aliejumi. Kepkite 220 °C įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių, kol apskrus. Skanu valgyti šiltas ir visai ataušusias.
Bendrovė „Realco“ rugpjūčio 9 d. 19 val. Ozo parko gyventojus bei svečius kviečia surengti spontanišką pikniką ant žolės. Pasigaminkite savo mėgstamų gardėsių, pasiimkite pledą ir pirmyn į gamtą!
O jei nenorite nieko gaminti – įvairių meksikietiškų skanumynų, žuvies užkandžių bei šios vasaros atradimo – juodų ledų – galėsite įsigyti iš čia atvykusių maisto vagonėlių.