Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 04 /16:09

Valstybės kontrolė: veiksmingai sveikatos priežiūrai užtikrinti reikia recepto

Lietuvos gyventojų sveikatos rodikliai, palyginti su Europos Sąjungos (ES) šalimis, nėra geri, konstatuoja Valstybės kontrolė. Sveikatos priežiūros priemonėmis išvengiamo mirtingumo rodiklis vienas didžiausių Europos Sąjungoje (ES) ir daugiau nei du kartus viršija ES vidurkį – 2017 metais pažymėjo EBPO.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga lankėsi Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose
Valstybės kontrolė: veiksmingai sveikatos priežiūrai užtikrinti reikia recepto / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Taikant šiuolaikinius saugius ir veiksmingus ligų diagnostikos ir gydymo metodus galima pasiekti kokybiškesnį, sveikesnį ir ilgesnį žmonių gyvenimą“, – teigia Valstybė kontrolė, atlikusi „Asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybė: saugumas ir veiksmingumas“ auditą.

Reikia nemažai padirbėti

Pastarasis esą parodė, kad dar reikia nemažai padirbėti, kad pacientams teikiamos paslaugos duotų geriausią tikėtiną rezultatą.

„Tam, kad kiekvienas iš mūsų gautų saugią ir veiksmingą sveikatos priežiūros paslaugą, nepriklausomai nuo to, kurioje Lietuvos vietoje gyvename, reikia padėti gydytojams užtikrinti vienodą paslaugų kokybę visose gydymo įstaigose. Tai galima padaryti parengus ir nuolat atnaujinant ligų diagnostikos, gydymo metodikas ar schemas. Deja, bet valstybės lygiu jų turime tik penktadaliui ligų ir sveikatos būklių“, – pranešime žiniasklaidai cituojama Visuomenės gerovės audito departamento direktoriaus pavaduotoja Vilma Maslauskienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Ligoninė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Ligoninė

Tikėtis kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos galime tik tada, kai ją teikia kvalifikuotas specialistas. Įgijęs išsilavinimą, kiekvienas specialistas yra licencijuojamas, o vėliau kas 5 metus peržiūrima, ar jis vertėsi praktine veikla ir išklausė reikiamą kvalifikacijos tobulinimo valandų skaičių.

Vengiama registruoti nepageidaujamus įvykius

Auditas rodo, kad, atliekant licencijų peržiūrą, neįsitikinama atitiktimi konkrečios srities specialistui taikomiems reikalavimams ir kompetencijoms, t.y. medicinos normoms, kurios turi būti peržiūrimos ir atnaujinamos kas 5 metai, bet 51 proc. jų nebuvo peržiūrėta.

Yra tokių normų, kurios nebuvo peržiūrėtos daugiau nei 15 metų.

„Kad ir kaip sunku pripažinti, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas, neįmanoma išvengti nepageidaujamų pasekmių, tačiau jų galima sumažinti taikant rizikos valdymo priemones. Vienas būdų sumažinti neigiamas gydymo pasekmes – gydymo procese nutikusių nepageidaujamų įvykių registravimas, vėliau – jų analizė, siekiant nustatyti ir pašalinti priežastis“, – dėsto auditoriai.

Jie nustatė, kad gydymo įstaigos vengia registruoti nepageidaujamus įvykius.

Kitas būdas gerinti sveikatos priežiūros paslaugų veiksmingumą – vertinimas, ar pacientas gavo tikėtiną gydymo rezultatą, tačiau toks vertinimas, anot Valstybės kontrolės, nėra atliekamas.

Ministerijos audito rezultatai nestebina

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovybė tikina, kad Valstybės kontrolės paskelbti audito rezultatai nestebina – esą pokyčiai mūsų šalies sveikatos sistemoje yra neišvengiami, būtini ir neatidėliotini, o sveikatos sistemos reforma turi būti kuo greičiau įgyvendinta.

„Šiandien paskelbti Valstybės kontrolės audito rezultatai bus labai svarbūs papildomi argumentai teikiant vėl patikslintus sveikatos sistemos reformos įstatymų paketus“, – rašoma SAM žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Jame taip pat tikinama, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veyga ne kartą viešai buvo išreiškęs nuomonę, kad dabartinė sveikatos sistema jau turėjo būti reformuota prieš keliolika metų.

„Didžioji dalis sveikatos apsaugos problemų būtų išspręstos, įgyvendinus reformoje numatytas priemones, kurios leistų užtikrinti sveikatos sistemos efektyvumą, tvarumą, sklandžią ir gydymo įstaigų veiklą, kokybiškas ir saugias paslaugas pacientams. Svarbu paminėti ir tai, kad sisteminiai pokyčiai sveikatos sistemoje padėtų sukurti jos tvarumą ir leistų garantuoti stabilų atlyginimų augimą medikams, adekvatų darbo krūviui“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas