Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 29

Vasara – maudynių sezonas: kaip išvengti ausų uždegimo ir kodėl vieni juo serga dažniau?

Maudynės – vasaros malonumas, kurį mėgsta daugelis. Vasarą visgi ne vienam tenka kreiptis į medikus dėl varginančio ausų skausmo, kuris neretai kyla po maudynių. Ką reiškia posakis „plaukiko ar banglentininko ausis“, kas lemia, jog vieni žmonės labai dažnai suserga ausų uždegimu, o kiti visai neserga, kalbame su gydytoja otorinolaringologe Austėja Pečeliūniene.
LOR gydytoja Austėja Pečeliūnienė (dešinėje) – apie ausų uždegimą
LOR gydytoja Austėja Pečeliūnienė (dešinėje) – apie ausų uždegimą / 123RF.com ir asmeninio archyvo nuotr.

– Teko girdėti apie „plaukiko ausis“ – taip vadinamą ausų uždegimą, ar jis pavojingas, kaip gydomas?

– „Plaukiko ausis“ – tai išorinės ausies klausomosios landos uždegimas. Įprastai jis atsiranda dėl susidariusių palankių sąlygų bakterijoms daugintis. Pavyzdžiui, pasimaudžius ir ausų gerai neišsausinus, landoje užsilaiko drėgmė, kuri kartu su šilta oro temperatūra sudaro labai geras sąlygas daugintis bakterijoms. Būtent dėl to šio uždegimo atvejų padaugėja vasarą prasidėjus maudynių sezonui.

Įprastai ši būklė nėra labai pavojinga ir dažniausiai užtenka vietinio gydymo: ausis išvaloma, priklausomai nuo sukėlėjo, skiriami antibiotikų ar priešgrybeliniai tepalai / lašai į ausis. Jie derinami su priešuždegiminiais preparatais, landos rūgštingumą (pH) keičiančiais lašais. Jeigu skauda, skiriami skausmą malšinantys preparatai.

Didesnės bėdos prasideda, kai išorinis otitas negydomas. Tuomet jis gali užsitęsti ar išplisti į aplinkines struktūras, lemti sudėtingesnes komplikacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas