„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vegetariškos mitybos propaguotoja E.Kislovski: mūsų šventės – ne tik be mėsos, bet ir be silkės

Artėjant didžiosioms metų šventėms dažnas gyventojas suka galvą, kokiais šventinio stalo patiekalais save ir artimuosius nustebinti šiemet. Nors daugeliu atvejų neapsieinama be tradicinių patiekalų, tačiau vis dažniau norima išbandyti ir ką nors naujo. „PIX Studija“ vadovė ir paauglėms skirtų dirbtuvių įkūrėja, vegetariškos mitybos entuziastė Eglė Kislovski sako, kad šventės gali būti puikia proga atrasti vegetariškos virtuvės įvairovę, juolab, kad ant Kūčių stalo mėsos patiekalai tradiciškai ir taip nededami.
Šiltos cukinijų salotos su česnaku ir prieskoninėmis žolelėmis
Šiltos cukinijų salotos su česnaku ir prieskoninėmis žolelėmis / 123RF.com nuotr.

Tuo metu prekybininkai pastebi, kad vegetariškų ir veganiškų produktų paklausa šventiniu laikotarpiu, nors ir nėra masinė, tačiau tampa vis ryškesnė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Idėjų nepritrūksta

Jau ne vienerius metus vegetarišką mitybą propaguojanti E.Kislovski tikina, kad atsisakius mėsos atsiveria daugiau erdvės išradingumui ir skonių eksperimentams, todėl per šias šventes norintiems išmėginti ką nors naujo pataria pamėginti mesti sau iššūkį ir šventiniam stalui visus patiekalus paruošti tik iš vegetariškų patiekalų.

Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Kislovski
Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Kislovski

„Įsitikinimas, kad maitintis vegetariškai ar veganiškai yra sudėtinga, nes sunku sugalvoti naujų patiekalų ir nepritrūkti maistinių medžiagų, yra visiškai niekuo nepagrįstas. Priešingai – atsisakius mėsos atsiveria visa maisto įvairovė, nes atrandi naujų produktų ir skonių, apie kuriuos anksčiau galbūt net nepagalvojai.

Pradėjęs domėtis pamatai, kad sudėtinga tikrai nėra, o, jei tik norėsi, visuomet sugebėsi save nustebinti. Dėl to per šventes norintiems išbandyti šį tą naujo tai tikrai yra puiki idėja“, – sako E.Kislovski.

Kūčios be silkės

Anot E.Kislovski, nors daugelis lietuvių per Kūčių vakarienę mėsos atsisako, tačiau dažnai apsiriboja vien tradiciniais šios šventės patiekalais. Ant šventinio stalo dedami metai iš metų šie patiekalai gali ir atsibosti.

„Mūsų šeimoje ant Kūčių stalo nebūna ne tik mėsos, bet ir žuvies – taip pat ir tarp lietuvių tokios populiarios silkės. Nepaisant to, įdomių ir skanių patiekalų tikrai nepritrūkstame.

Ruošiame įvairius daržovių kepsnelius, kepame daržo gėrybių pyragėlius, įvairiems patiekalams naudojame pupeles, avinžirnius, bolivinę balandą ir kitas kruopas, šviežias daržoves.

Neapsieiname ir be miltinių patiekalų, o pirmiausiai, žinoma, tradicinių kūčiukų, kuriuos būtinai valgome su aguonų pienu. Be to, nepamirštame, įvairių padažų ir pagardų, riešutų ir sėklų“, – pasakoja E.Kislovski.

Gyventojai nori išbandyti naujus skonius

„Ne vien vegetarai ar veganai renkasi produktus be mėsos ar gyvūninės kilmės ingredientų, bet ir gyventojai, kurie paprasčiausiai nori išmėginti naujus skonius ar paįvairinti savo mitybą. Pavyzdžiui, įvairių rūšių humusai, baklažanų ir paprikų ar saulėgrąžų užtepėlės tampa vis populiaresniu pasirinkimu ir alternatyva paštetams, tepamiems sūreliams ar varškės užtepėlėms“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Visgi tokie į veganus orientuoti produktai, kaip sojų ar daržovių šniceliai, špinatų ir bolivinės balandos kepsneliai, avinžirnių maltinukai dar yra pakankamai nišiniai, tačiau gausėjant specifines dietas pasirenkančių gyventojų gretoms, jų poreikis taip pat auga.

Prieš šventes gausiai perkamos ne tik daržovės, vaisiai, uogos, bet ir įvairūs grūdai, makaronai, duona, ankštiniai augalai, tofu sūris, riešutai, sėklos. Tai produktai, kuriuos vis labiau vertina ir mėgsta ne tik vegetarai ar veganai, bet ir visavalgiai.

123RF.com nuotr./Daržovių – bulvių, cukinijų ir morkų – kepsneliai
123RF.com nuotr./Daržovių – bulvių, cukinijų ir morkų – kepsneliai

Desertui – tiramisu be kiaušinių

E.Kislovski pažymi, kad net ir įprastus patiekalus galima atrasti iš naujo jų sudėtyje pakeitus tam tikrus ingredientus. Moteris dalijasi savo mėgstamu šventinio tiramisu deserto receptu. Jame atsisakyta įprastai šio skanėsto gaminimui naudojamų kiaušinių, kavos, alkoholio ir cukraus.

Tiramisu gaminimui E.Kislovski naudoja maskarponės sūrį, grietinėlę, savo sudėtyje kiaušinių neturinčius sausainius, kakavą arba kerobą, šiek tiek druskos, o cukrų keičia saldžiąja stevija.

„Šio puikaus deserto gaminimo eiga labai paprasta – reikia išplakti grietinėlę ir sumaišyti ją su stevija, druska ir maskarponės sūriu, kol gaunasi vientisa masė. Sausainius keletą sekundžių reikia pamirkyti išvirtoje kakavoje ir naudoti juos kaip pagrindą, ant kurio pilama išmaišyta masė. Tuomet deserto viršų reikia apibarstyti kakavos milteliais, papuošti uogomis ir įdėti į šaldytuvą, kad sustingtų“, – receptu dalijasi Eglė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs