Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 16

Vėžį galinti sukelti bakterija – dažnas turi, bet nežino: tai gydyti Helicobacter pylori ar ne?

Skrandžio vėžys, gastritas, opaligė – tai tik kelios ligos, kurių atsiradimą gali paskatinti Helicobacter pylori bakterija. Nors šią bakteriją turi daug žmonių, ne visi jaučia simptomus, todėl gali taip ir nugyventi, nesužinoję apie jos egzistavimą. Nugalabyti šiai bakterijai reikalingas stiprių antibiotikų kursas, kuris ne visuomet padeda, tad net ir medikų bendruomenė vieningai nesutaria, tai gydyti H. pylori ar ne.
H. pylori bakterija / R.Bundura
H. pylori bakterija / R.Bundura / 123rf.com / Asmeninio albumo nuotr.

Apie tai kalbamės su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoju gastroenterologu Robertu Bundura, kuris taria griežtą verdiktą: gera H. pylori – tai mirusi H. pylori. Kokie mediko argumentai? Ir kokiais atvejais taikomos išimtys?

– Gydytojau, skirtingais duomenimis, Helicobacter pylori bakteriją turi daugiau nei tu trečdaliai žmonių. Kodėl tiek daug ir kodėl dauguma iš jų to nežino? Ne tik nežino, kad turi, bet net nežino tokią egzistuojant.

– Ši bakterija plinta tarp žmonių jau tūkstančius metų, tačiau pradėta tyrinėti ir susieta su skrandžio ligomis palyginus nesenai, taip pat ne visiems žmonėms ji sukelia kokių nors simptomų, todėl natūralu, kad dauguma žmonių, kurie nesidomi medicina ar nesusiduria su skrandžio ligomis, net nenutuokia apie Helicobacter pylori egzistavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas