„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Viena didžiausių pusryčių klaidų, kurią daro daugelis žmonių

Nuo to, ką renkatės valgyti per pusryčius, priklauso ir tai, kaip jausitės visą likusią dienos dalį. Pasirinkdami sveikesnius pusryčius jausitės geriau ne tik kiekvieną dieną, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje.
Sausi pusryčiai
Sausi pusryčiai / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma portale shefinds.com, netinkamas maistas gali sukelti lėtinį uždegimą ir ilgainiui – rimtą pavojų sveikatai. Tiesą sakant, yra viena pusryčių klaida, kurios sveikatos ekspertai įspėja nedaryti, jei norite išvengti uždegimo – t. y., jie pataria vengti cukraus.

Norėdami sužinoti daugiau apie tai, kokį poveikį sveikatai turi cukraus kupini pusryčiai, shefinds.com kalbasi su su UCLA medicinos centro vyresniąja dietologe, daktare Dana Ellis Hunnes.

Per didelis cukraus kiekis per pusryčius

Dažnas ryte atsibudęs nori ko nors saldaus prie kavos ar arbatos, deja, bet saldus maistas arba per didelis cukraus kiekis kavoje ar arbatoje iš pat ryto gali būti ypač žalingas. Ekspertai įspėja, kad dienos pradžia kartu su saldėsiais, kupinais cukraus, gali sukelti uždegimą, skatinti svorio augimą.

Daugelis saldžių pusryčių pasirinkimų turi rafinuotų angliavandenių, kuriuos D.E.Hunnes vadina vienais iš blogiausių maisto produktų jūsų sveikatai. „Mažiausiai sveiki angliavandeniai yra itin perdirbti angliavandeniai, kurių dažnai randama energetiniuose batonėliuose ir įvairiuose saldžiuose kepiniuose“, – sako ji. Nors šie produktai skanūs, jie sukelia daug uždegimų.

„Tokie angliavandeniai neteikia jokios maistinės naudos, juose dažnai nėra vitaminų ir mineralų, antioksidantų ir uždegimą malšinančių sudėtinių dalių“, – tęsia D.E.Hunnes, pažymėdama, kad jie gali sukelti „insulino šuolius, uždegimo žymens padidėjimą, lėtinių ligų riziką ir riebalų kaupimąsi“ organizme.

Ar tai reiškia, kad reikia pamiršti saldžius pusryčius? Tikrai ne! D.E.Hunnes rekomenduoja tiems, kurie mėgsta saldumynus, nepamiršti sveikesnių alternatyvų – pavyzdžiui, sveikus avižinius dribsnius valgyti su skaidulų turinčiais vaisiais, nes „skaidulinės medžiagos gali užkirsti kelią uždegimui ir jį sumažinti“.

Galiausiai, nors gali būti sunku atsispirti šokoladiniams kruasanams ar prancūziškiems skrebučiams, atsisakyti įpročio vartoti cukrų, ypač per pusryčius, yra svarbi uždegimų mažinimo dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų