Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vietoje Kalėdų dovanos – auka tiems, kurie gyvena su I tipo cukriniu diabetu

Klubas „Diabeto IQ“, ilgą laiką didžiausią dėmesį skyręs I tipo cukriniu diabetu sergantiems vaikams ir jaunuoliams, pradeda vykdyti naują projektą „Jutiklis kitokio gyvenimo pradžiai“, skirtą nepagydomos ligos diagnozę išgirdusiems vyresniems nei 18 metų žmonėms. Žmonės prašomi aukoti lėšas pažangioms diabeto valdymo priemonėms įsigyti.
Gliukozės sensorius
Gliukozės sensorius / 123RF.com nuotr.

I tipo cukrinis diabetas – nepagydoma, visą gyvenimą trunkanti liga, nuo kurios apsisaugoti neįmanoma – nei mityba, nei gyvenimo būdas įtakos šios ligos atsiradimui neturi.

Pasak ja sergančių ir jų artimųjų, ši liga dažnai užklumpa netikėtai, neretais atvejais susirgusį asmenį tenka reanimuoti, mat į pirmuosius ligos simptomus – troškulį, svorio kritimą, silpnumą – retas kuris atkreipia deramą dėmesį ir sveikatos pokyčius priskiria persidirbimui, pervargimui ar pan.

Nors tai nėra mirtina liga, jos valdymas labai sudėtingas, todėl žmonės, išgirdę I tipo cukrinio diabeto diagnozę, patiria šoką. Norėdamas jaustis gerai, sergantis žmogus turi gerti ne tabletes, o nuolat leistis insuliną, būti itin dėmesingas savo mitybai, sugebėti apskaičiuoti kiekvieno patiekalo maistinę vertę, žinoti, kokią įtaką jo organizmui daro tam tikri produktai, fizinė veikla, emocijos, hormonų svyravimai ir pan., ir būtinai matuotis gliukozės kiekį kraujyje.

Nežinant gliukozės kraujyje rodmenų, gali ištikti hipo arba hiperglikemija, kurios pasireiškia sutrikusia sveikatos būkle, iš kurių pati pavojingiausia – sąmonės netekimas ir netgi koma.

Šiuo metu medicinos įstaigose nustačius cukrinį diabetą gliukozės kiekiui kraujyje matuoti pacientams siūlomi tik gliukozės matavimo aparatėliai, kurie matuoja gliukozės kiekį iš kraujo lašo, tai reiškia, kad kiekvieną kartą prieš maistą, po maisto, tarp valgymų arba bet kuriuo kitu metu, kai sveikatos būsena yra įtartina (paprastai apie 10–20 kartų per parą), reikia durti į pirštą.

Tačiau norint efektyviai valdyti ligą, neužtenka net ir 20 kartų per parą pasimatuoti gliukozės kiekį kraujyje, nes jis nuolat kinta dėl labai daug faktorių – maisto, emocinės būklės, fizinio krūvio, hormonų, suleisto insulino kiekio ir pan., todėl geriausia gliukozės kiekį stebėti nepertraukiamai, kas yra fiziškai neįmanoma naudojant įprastinį gliukozės matavimo aparatėlį.

Norint efektyviai valdyti ligą, neužtenka net ir 20 kartų per parą pasimatuoti gliukozės kiekį kraujyje, nes jis nuolat kinta dėl labai daug faktorių.

Tačiau rinkoje yra pažangių ir išmanių gliukozės kiekio kraujyje matavimo priemonių – gliukozės jutiklių, kuriuos naudojant užtenka 1 dūrio kas 10 dienų, o gliukozės kiekis kraujyje stebimas nuolat išmaniajame telefone naudojant specialią programėlę, garsiniais signalais pranešančią apie kylantį ar krentantį gliukozės kiekį kraujyje.

Nuolatinis gliukozės kiekio kraujyje stebėjimas pirmomis diagnozės dienomis leidžia greičiau perprasti organizmo reakcijas į išorės faktorius, parinkti tinkamas insulino dozes, laiku imtis reikalingų priemonių, siekiant išvengti organizmui pavojingų būsenų. Tai yra nepamainoma ligos valdymo priemonė ne tik ligos pradžioje, bet ir vėliau, todėl būtina su naujausiomis ir pažangiausiomis ligos valdymo priemonėmis cukriniu diabetu susirgusius asmenis supažindinti nuo pat pirmos ligos dienos, kad diagnozę išgirdęs asmuo iškart mokytųsi priimti naujas gyvenimo sąlygas ir su jomis lengviau susitaikytų, patirtų kuo mažiau fizinių ir emocinių problemų.

Tačiau medicinos įstaigose nustačius cukrinį diabetą pacientams šie gliukozės jutikliai nesiūlomi, nes jų ligoninės negauna, jie nėra kompensuojami, be to, jie yra gana brangūs (1 jutiklis – 60 Eur) ir ne kiekvienam įperkami, jų neįmanoma greitai įsigyti, nes parduodami ne vaistinėse, o specializuotose parduotuvėse, iš kurių reikia specialiai užsakyti ir 2–7 dienas laukti pristatymo (skubus pristatymas – 20 Eur, įprastinis – 8 Eur).

Liga reikalauja ir taip labai daug pastangų ir žinių, todėl klubas „Diabeto IQ“ yra pasiryžęs surinkti lėšas ir 1 tipo cukriniu diabetu susirgusiems vyresniems nei 18 metų asmenims parūpinti po pirmąjį gliukozės jutiklį, kad pirmosios ligos dienos būtų bent kiek lengvesnės ir tai padėtų įveikti pirmuosius gyvenimo su nepagydoma liga iššūkius.

Per aukok.lt platformą skirti savo paramą labai paprasta – galimi pervedimai ir per el. bankininkystę, ir SMS žinute.

Klubas „Diabeto IQ“ kviečia šiuo šventiniu laikotarpiu būti dosniems ir savo gerumu dalintis su tais, kam likimas pašykštėjo sveikatos: https://www.aukok.lt/projektai/Jutiklis-kitokio-gyvenimo-pradziai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus