Mokykla neįstengė užtikrinti mokymo proceso
„Informuojame, kad vadovaujantis 2016 m. spalio 10 d. Nr. V – 16 mokyklos Direktoriaus įsakymu spalio 11-14 dienomis mokykloje nutraukiamas ugdymo procesas dėl didelio sergančių mokytojų skaičiaus“, – toks skelbimas patalpintas oficialioje mokyklos interneto svetainėje.
Tuo tarpu 15min redakcija gavo skaitytojo laišką, kuriame nurodoma, kad mokykloje šiuo metu tam tikra prasme karantinas – įtariama, kad mokytojai apsinuodijo salmonelėmis apkrėstu maistu. Esą dalis jų serga sunkiai ir netgi atsidūrė ligoninėje.
Mokykloje šiuo metu tam tikra prasme karantinas – įtariama, kad mokytojai apsinuodijo salmonelėmis apkrėstu maistu.
„Pas mus atostogos, o visa kita... Jeigu galima, tai be komentarų. Tai neeilinės atostogos, kadangi serga labai daug mokytojų. Tokiu atveju mokymo ir ugdymo procesas juk negali vykti, nes neužtenka pavaduojančiųjų“, – teigė mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Galina Kasperovič.
Pedagogė patikino, kad liga pakirto tik mokytojus, mokiniai neserga.
Paklausta, ar tai iš tiesų gali būti salmoneliozė ir kuo mokytojai galėjo apsinuodyti, jeigu tai valgyklos maistas, galbūt reikėtų atlikti patikrinimą maitinimo įstaigoje, G.Kasperovič atsisakė kol kas nieko negalinti komentuoti. Pašnekovė tik pasakė, kad Visuomenės sveikatos centrui apie masinį susirgimą nepranešė. „Tačiau jie ir patys viską žino, gauna informaciją iš gydymo įstaigų“, – teigė mokyklos atstovė.
Diagnozė jau patvirtinta
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė patvirtino, kad jų skyrius iš gydymo įstaigų informaciją gavo apie šešis sergančius mokytojus. Du iš jų atsidūrė ligoninėje. Jau patvirtinta, kad į mokyklos kolektyvą iš tiesų įsisuko salmoneliozė.
„Mes įtariame vištienos produktus, kadangi salmonelioze dažniausiai apsikrečiama per užkrėstą vištieną ar kiaušinius, o jos kaip tik visi susirgusieji valgė. Buvo paminėtas vištienos vyniotinis, kiti su vištiena susiję produktai. Visi mokytojai valgė mokyklos valgykloje. Informaciją apie tai perdavėme Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kuri savo ruožtu paėmė maisto mėginius. Tokiais atvejais, kol vyksta tyrimas, valgyklos darbas sustabdomas. Kai kuriose įmonėse būna netinkamos maisto gaminimo sąlygos, kryžminė tarša.
Informacijos apie pirmus atvejus sulaukėme spalio 7 d. Vėlesnėmis dienomis sužinojome dar apie kelis susirgimus. Spalio 12 d. apsilankėme mokykloje, kad įvertintume situaciją. Nedirbančių mokytojų su biuleteniais iš tiesų buvo daugiau negu šeši“, – pasakojo specialistė.
Jos teigimu, informacijos apie sergančius vaikus nėra. Panašu, kad mokiniai arba nevalgo mokymo įstaigos valgykloje, arba nesirinko vištienos patiekalų.
Kas yra salmoneliozė
Pasak G.Aleksienės, nors salmoneliozė – užkrečiama liga, ja apsikrėsti nuo žmogaus gana sudėtinga, užkrėstą produktą reikia suvalgyti. Tačiau galima užsikrėsti maistu, kurį lietė salmonelioze sergantis žmogus, jeigu jis nesilaikė higienos, t. y. po tualeto nesiplovė rankų. Todėl išsitirti dėl salmoneliozės įpareigoti visi virtuvės darbuotojai.
Salmonelėmis vadinamos bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas.
Daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kitiems ji gali komplikuotis, išplisti į kitus organus. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.