Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 21 /16:07

Vilniaus priklausomybės ligų centras artėja prarajos link: pusmetis be algų, darbuotojai bėga lauk

Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) darbuotojai nuo balandžio negauna atlyginimų. Vilniaus miesto savivaldybė jiems skyrė lėšų tik pirmajam šių metų ketvirčiui, mažai kas pasikeitė ir po to, kai rugsėjo pabaigoje centrą iš Vilniaus savivaldybės perėmė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) – iš Ligonių kasų įstaigai pinigų skirta vos už vieną mėnesį.
VPLC darbuotojų nuotaikos itin slogios
VPLC darbuotojų nuotaikos itin slogios / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gyvename taip pat – algų negauname. Iki spalio 1-osios susikaupusi skola iš savivaldybės, spalį iš Ligonių kasų buvo skirta IV ketvirčiui, gavome algas, o toliau jau šiais metais nieko nebesitikime“, – apie situaciją VPLC pasakojo šios įstaigos direktoriaus pavaduotojas, gydytojas Algirdas Mižutavičius.

Situacija šioje narkomanus ir alkoholikus gydančioje medicinos įstaigoje labai komplikuota. A.Mižutavičius neslepia – darbuotojai vienas po kito palieka centrą, daugiausia tai kvalifikuoti specialistai. Įstaiga jų jau prarado apie dešimtadalį, tad likusiems darbo krūviai gerokai išaugo. 

Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotojas Algirdas Mižutavičius
Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotojas Algirdas Mižutavičius

„Gydytojai išeina, dabar jau dirba vienas gydytojas dviejuose skyriuose, ambulatorijoje irgi yra sudėtinga. Labai blogai, – skundėsi direktoriaus pavaduotojas. – Darbuotojų tikrai jau nemažai paliko, netekome apie 10 proc., jeigu ne daugiau.“

Anot A.Mižutavičiaus, išeina specialistai – psichiatrai, psichologai, socialiniai darbuotojai. „Slaugytojos, slaugytojų padėjėjos nelabai kur gali išeiti, sudėtinga joms, gydytojams truputį lengviau“, – aiškino vienas VPLC vadovų.

Ligoniai tebegydomi, tačiau direktoriaus pavaduotojas neslėpė – ne visos lovos centre užimtos, kadangi nenorima likusių medikų per daug apkrauti darbais, be to, lėšų neskiriama ir medikamentams įsigyti. 

Centre buvo svarstoma galimybė priiminėti pacientus ne tik iš Vilniaus, bet visos Lietuvos, tačiau finansinės problemos neleido šio sumanymo įgyvendinti. „Kaip žmogui pasakyti, darbuotojui, kad jis dirbtų visu krūviu, kai jis negauna atlyginimo? Juk šildymo sezonas prasidėjo, vaikus reikia į mokyklas leisti. Žmonės labai nusiminę, visi žada, o nieko nėra“, – guodėsi A.Mižutavičius.

SAM centrą iš Vilniaus miesto savivaldybės perėmė rugsėjo 30 dieną, tačiau pinigų trūksta ir ministerijai. „Miestas liko skolingas, nusiplovė rankas. Juk kitoms reikmėms leidžia pinigus, miestas nebankrutavęs. O čia visi žino, kad reikia skirti tų pinigų, bet nėra žmogaus, kuris paspaustų svertą ir finansavimas atsirastų“, – apgailestavo A.Mižutavičius.

Vilniaus priklausomybės ligų centro medikai
Vilniaus priklausomybės ligų centro medikai

Jis taip pat neslėpė nerimo dėl paslaugų tiekėjų, su kuriais centras irgi neatsiskaito. Esą tiek maisto pacientams, tiek medikamentų tiekėjai vieną dieną gali tiesiog nutraukti bendradarbiavimą su įstaiga. „Gali pasakyti, kad nebeduos dėl skolų ir bus viskas“, – nelinksmai kalbėjo gydytojas.

Sveikatos apsaugos ministras žada šią problemą išspręsti iki metų pabaigos. „Manau, kad mes iki metų pabaigos tuos klausimus būtinai išspręsime. Turime būtinai eiti į talką ir atlyginimus užtikrinti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Vilniaus savivaldybė dar pavasarį tikino, kad pinigų centrui išlaikyti paprasčiausiai neturi. Esą Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje tokios įstaigos jau nuo 2010 metų finansuojamos iš valstybės biudžeto, skiriant tikslinę dotaciją.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis ketvirtadienį pareiškė, kad situacija Vilniaus priklausomybės ligų centre, kurį šių metų rugsėjo mėnesį ministerija perėmė iš Vilniaus savivaldybės, kontroliuojama, ieškoma iškilusių problemų sprendimų. 

„Sudėtinga Priklausomybės ligų centro padėtis – ankstesnio sisteminio „nuvaldymo“ pasekmė, – pabrėžė sveikatos apsaugos ministras V.P.Andriukaitis. – Perėmėme šią įstaiga su nemažomis skolomis, atsakingai siekdami vienintelio tikslo – sureguliuoti jos veiklą ir padaryti viską, kad ir įstaigos darbuotojai, ir pacientai nenukentėtų. Tai mūsų prioritetas: apginsime pacientų teises į sveikatos apsaugą, o darbuotojų – į atlyginimą.“

 
Ministras patikino, kad su centro darbuotojais bus atsiskaityta. Šių metų spalio 25 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu Vilniaus priklausomybės ligų centrui skirta 87,5 tūkst. Lt socialinio draudimo įmokoms padengti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas