Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus rajone nuo leptospirozės mirė vyras

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiais metais Lietuvoje užregistruotas pirmasis mirties nuo leptospirozės atvejis. Spalio 2 d. nuo šios ligos mirė 79 metų Vilniaus rajono gyventojas, praneša ULAC.
Žvakutė
Žvakutė / Photos.com nuotr.

Vyrui leptospirozė buvo diagnozuota rugsėjo 21 d. Ligonį pykino, vargino skausmai juosmens srityje, jis neteko sąmonės.

Specialistai informuoja, kad pastaruoju metu yra stebimas sergamumo leptospiroze didėjimas. Per devynis šių metų mėnesius Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinėje sistemoje iš viso užregistruota 17 leptospirozės atvejų, kai tuo tarpu 2011 m. iš viso buvo nustatyti tik trys susirgimai šia liga.

Tarp susirgusiųjų didžiausią dalį sudaro pensininkai ir bedarbiai.

Kaip rašo ULAC, leptospirozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga žmonės ir gyvūnai (raguočiai, kiaulės, šunys, graužikai ir kt.). Leptospiros į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines po tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais, liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus, vartojant leptospiromis infekuotus maisto produktus.

Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar buities reikmėms naudodami atvirų vandens telkinių vandenį, užterštą leptospiras nešiojančių graužikų ar naminių gyvulių šlapimu. Rečiau užsikrečiama šienaujant drėgnose pievose, medžiojant, žvejojant.

Pirmieji ligos požymiai (karščiavimas, galvos, strėnų, blauzdų, pilvo skausmas) paprastai prasideda po savaitės, tačiau inkubacinis ligos periodas gali užtrukti ir keletą savaičių. Kai kuriems asmenims leptospirozė gali komplikuotis inkstų, kepenų nepakankamumu, pneumonija, meningitu.

ULAC specialistai pataria, kaip išvengti leptospirozės:

plauti rankas po darbo fermose, laukuose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius;

dirbant lauko darbus, tvarkant graužikų ekskrementais užterštas patalpas dėvėti asmenines apsaugines priemones (pirštines ir kitą apsaugančią aprangą);

negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, nesutvarkytų šulinių;

avėti guminius batus dirbant darbus  pelkėtose vietose ir užliejamose pievose;

maisto produktus laikyti taip, kad jų negalėtų pasiekti naminiai gyvūnai, žiurkės ar pelės;

nevartoti maistui žiurkių ar pelių apgraužtų ir užterštų maisto produktų;

tinkamai prižiūrėti odos žaizdas.

Daugiau apie leptospirozę galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais