Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, donorinis motinos pienas yra antras geriausias maistas po savos (biologinės) motinos pieno.
„Motinos pienas yra tinkamiausias maistas kūdikiui ne tik dėl savo cheminės sudėties, bet ir todėl, kad jame yra labai svarbių komponentų, skatinančių įvairių organų bei sistemų, ypač smegenų, augimą ir vystymąsi, taip pat naujagimį apsaugančių gerųjų žarnyno bakterijų vystymąsi, – teigia dr. A. Liubšys, Donorinio motinos pieno banko įkūrėjas Vaikų ligoninėje“.
Iki šiol nėra iki galo ištirti visi motinos pieno komponentai ir jų svarba naujagimio ir kūdikio organizmui, tačiau jau dabar gerai žinoma, kad motinos pienu maitinamų vaikų intelekto koeficientas (IQ) aukštesnis, nei tų, kurie maitinami karvės pieno mišiniais, kad jiems, sulaukus vyresnio amžiaus rečiau būna maisto ir kita alergija, jie rečiau būna nutukę ar turi kitų sveikatos sutrikimų.
Jau daugiau kaip 100 metų egzistuoja vadinamieji donorinio motinos pieno bankai. Kaip teigia Neonatologijos centro vadovas dr. A. Liubšys, tai tokie padaliniai, dažniausiai įsikūrę prie ligoninių, kuriuose motinų pienas surenkamas, ištiriamas, tinkamai paruošiamas, saugomas ir po to skiriamas tiems naujagimiams, kurie negali gauti savosios mamos pieno.
Kaip bus užtikrintas pieno saugumas
Donorinis motinos pienas, kurį gaus naujagimis, turi būti saugus, todėl tokio pieno paruošimas yra atsakingas ir nepaprastas procesas. Visam pieno ištyrimo, paruošimo ir saugojimo procesui reikalinga speciali ir brangi įranga, patyręs medicinos personalas
Pirmiausia motina donorė turi būti ištirta dėl galimų infekcijų, pavyzdžiui, ŽIV, hepatito ir kitų, kurios gali būti perduodamos per motinos pieną naujagimiui. Tik ištyrus donorę ir nustačius, kad jos pienas nėra pavojingas, ji gali pradėti dovanoti savąjį pieną.
Moteriai dovanojus savo pieną, ištiriama jo maisto ingredientų sudėtis, bakterijų skaičius ir jų pobūdis, tada pienas termiškai apdorojamas – pasterizuojamas, siekiant sunaikinti jame esančias bakterijas ir virusus, po to greitai užšaldomas (iki minus 40 laipsnių), norint išsaugoti svarbiausias maisto sudėtines dalis ir garantuoti pieno sterilumą.
Taip paruoštas ir užšaldytas motinos pienas gali būti saugomas iki 6 mėnesių. Žinoma, kad terminio apdorojimo ir užšaldymo metu kai kurie svarbūs motinos pieno komponentai suyra, tačiau cheminė pieno sudėtis beveik nepasikeičia.
Ištyrus motinos pieną ir nustačius jo sudėtį (baltymų, riebalų, angliavandenių kiekį), motinos pieno sudėtį galima pakoreguoti, praturtinant jį baltymu ar kitais maisto komponentais.
Motinos pienas būtinas neišnešiotam naujagimiui
Pasak gydytojo neonatologo dr. A. Liušio, žinoma, kad praturtintas motinos pienas (papildytas baltymu ar kitais maisto ingredientais) garantuoja geresnį neišnešioto naujagimio augimą, padėdamas pasivyti bendraamžius. Jis padeda vystytis naujagimio žarnynui, jame esančioms bakterijoms, turi svarbių komponentų naujagimio smegenų augimui ir vystymuisi. Neretai praturtinto motinos pieno reikia ir sergančiam, nors ir išnešiotam naujagimiui.
Be to, maitinant neišnešiotą naujagimį motinos pienu dažniausiai pavyksta išvengti kai kurių grėsmingų ligų, tokių kaip nekrozuojantis enterokolitas: motinos pienu maitinamiems neišnešiotiems naujagimiams ši grėsminga ir labai pavojinga liga pasireiškia 6-10 kartų rečiau, nei naujagimiams, maitinamiems karvės pieno mišiniais.
Motinos pieno donorystė – tai savanoriškas ir kilnus procesas, daugelyje pasaulio šalių už motinos pieną donorėms nėra mokama.
„Visi naujagimiai, gydomi Vaikų ligoninės naujagimių skyriuose, gaus donorinį pieną nemokamai, – teigia Donorinio motinos pieno banko įkūrėjas dr. A. Liubšys. – Motinos pieno bankas galės teikti ir kitas paslaugas, pavyzdžiui ištirti motinų pieno sudėtį, saugoti surinktą pieną, kol naujagimis bus ligoninėje ir kt. Jeigu geranorių donorių dėka surinksime pakankamai daug pieno, jį ištyrę ir paruošę galėsime pasiūlyti ir toms moterims, kurios savo mažylius augina namuose ir norėtų juos maitinti donoriniu motinos pienu. Tiesa, tokia paslauga turėtų būti mokama, kadangi pieno ištyrimas, jo paruošimas ir saugojimas reikalauja nemažų sąnaudų“.