Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žarnyne gyvenančios bakterijos gali pasakyti, kaip ilgai gyvensite

Kaip teigiama naujame moksliniame pranešime, gali būti, kad sėkmingo senėjimo paslaptis iš dalies slypi jūsų žarnyne. Tyrimas atskleidė, kad gali būti įmanoma numatyti, kokią tikimybę turite ilgai ir sveikai gyventi išanalizavus tuos trilijonus bakterijų, virusų ir grybelių, kurie gyvena jūsų virškinamajame trakte.
Biomas
Biomas / „The New York Times“/Pawel Mildner nuotr.

Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature Metabolism“, parodė, kad žmonėms senstant šios sudėtingos mikrobų bendruomenės, vadinamos žarnyno mikrobiomomis, sudėtis linkusi kisti. Ir atrodo, kad kuo didesnis tas pokytis, tuo mums geriau.

Sveikų žmonių atveju, ankstyvame brandžiame amžiuje jų žarnyne dominuojantys mikrobai vėliau ima sudaryti vis mažesnę mikrobiomos dalį, nes per kelis ateinančius dešimtmečius auga kitų, mažiau paplitusių rūšių, procentas. Tyrimas parodė, kad mažiau sveikų žmonių atveju būna priešingai: jų mikrobiomų sudėtis išlieka gana statiška ir jie paprastai miršta anksčiau.

Naujos išvados rodo, kad senstant nuolat besikeičianti žarnyno mikrobioma yra sveiko senėjimo ženklas, sakė tyrimo bendraautoris Seanas Gibbonsas, mikrobiomos specialistas ir Sietlo sistemų biologijos instituto, ne pelno siekiančios biomedicininių tyrimų organizacijos, docentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas