Išbandykite žiemos dietą pagal goodhouse.ru. Kuo ši mitybos sistema ypatinga?
Organizmo įnoriai apsirūpinti maistinėmis medžiagomis žiemos metu yra visiškai suprantami, kadangi šaltasis sezonas sukelia turbūt daugiausia streso, sunkiau palaikyti šilumos balansą, taip pat sulėtėja ir medžiagų apykaita. Pridėkime dar ir tai, jog gražiausios metų šventės gundo gardžiausiais patiekalais, lauke praleidžiame mažiau laiko, o tuo pačiu – judame taip pat mažiau nei įprastai. Galiausiai dar ir vaisių bei daržovių pasirinkimas ne toks, kaip šiltuoju sezonu. Visos šios priežastys sukuria situaciją dėl kurios dažnas po žiemos skundžiasi ne vienu priaugtu kilogramu.
Svarbiausia, ką turite padaryti, – tai neleisti sau peralkti, taip pat būtina aprūpinti organizmą maistinėmis medžiagomis, todėl valgykite nedidelėmis porcijomis 5–6 kartus per dieną. Racioną turėtų sudaryti baltymai, sudėtingieji angliavandeniai bei riebalai.
Baltymai prisotina organizmą maistinių medžiagų ir vaidina itin svarbų vaidmenį metaboliniuose procesuose. Angliavandeniai štai padeda organizmui susidoroti su saulės šviesos trūkumu, kadangi dalyvauja serotonino gamyboje. Tik nedarykite klaidos rinkdamiesi paprastuosius angliavandenius, kitaip tariant, nesigundykite saldėsiais ir miltiniais patiekalais, dėl kurių tikrai priaugsite ne vieną kilogramą ir jausitės prasčiau. Riebalai taip pat gali atnešti ir naudos, ir žalos. Geriausia rinktis alyvuogių bei kitus augalinius nerafinuotus aliejus, riešutus, sėklas, avokadus. Ir apskritai – mityba turi būti subalansuota, joje turi būti visų reikiamų medžiagų.
Tiesa, žiemos dieta nėra ta, kuri jums dovanos greitą rezultatą, o ir apskritai tikėti pažadais, kaip „per savaitę nukris 10 kg“, tikrai neverta. Šios mitybos sistemos pagrindinis bruožas – tai sustiprinti organizmą, jaustis energingai, išvengti avitaminozės, šaltojo sezono liūdesio, išmokti sveikiau maitintis.
TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologė E.Šekštelienė: Sezoninė depresija – kaip ją atpažinti? 12 punktų pagalba sau
Žiemos dietos principai
- Valgykite nedidelėmis porcijomis, 5–6 kartus per dieną tam, kad palaikytumėte sotumo jausmą. Bent vienas valgis per dieną turi būti karštas, o paskutinį patartina suvartoti iki miego likus 3–3,5 val.
- Kokius baltyminius produktus vartoti? Vištienos krūtinėlę, kalakutieną, žuvį, jūrų gėrybes, grybus, visus ankštinius produktus, pieno produktus, grikių kruopas, kiaušinius, smidrus.
- Angliavandenių gausu bulvėse, pilno grūdo bemielėje duonoje, žalumynuose, vaisiuose, įvairiose daržovėse, džiovintuose vaisiuose, avižų kruopose, pilno grūdo makaronuose.
- Taip pat vartokite augalinius nerafinuotus aliejus, sėklas, riešutus, pačius įvairiausius prieskonius, gerkite žolelių arbatą; nuo padažų susilaikykite.
- Venkite alkoholio, kavos, saldumynų, miltinių patiekalų, saldžių gazuotų gėrimų, riebios mėsos.
Štai ir viskas – šie nesudėtingi mitybos principai jums padės atrasti netikėtus, tačiau puikius skonius, pasijusti geriau ir pavasarį pasitikti energingai.
TAIP PAT SKAITYKITE: Valgomosios sodos panaudojimo būdai darže