Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŽIV viruso nešiotojas: 16 tablečių per dieną – tokia buvo gyvybės kaina

Žmogaus imunodeficito virusas - dažnam atrodo, kad tokia diagnozė reiškia gyvenimo pabaigą. Klaipėdietis, infekuotus žmones vienijančios asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ įkūrėjas ir ŽIV viruso nešiotojas Jurgis Andriuška gali drąsiai paneigti šį teiginį.
AIDS Lietuvoje.
Lietuvoje AIDS serga 192 žmonės. Dar 142 – jau mirę. / „15min“ archyvo nuotr.

„Jei tu infekuotas, žmonės galvoja, kad tu asocialus, nenormalus ir palaidus. Tačiau taip nėra“, – tikino pašnekovas, ŽIV virusą turintis nuo 2000 m., o vaistus vartojantis jau 11 metų.

„Jeigu žmogus neturi antros pusės ir yra paieškos stadijoje, pavadinkim taip, kas gali apriboti žmogui teisę ieškoti tos antros pusės? Bet kol vyksta tos paieškos, yra juk tų atsitiktinių santykių. Kitas dalykas – ne visada yra atkreipiamas dėmesys į saugumą. Tai gali būti tik vienas vienintelis nuotykis ir jis gali būti lemiamas“, – pridūrė J. Andriuška.

Nors šis virusas plinta ne tik lytiniu keliu, tačiau pasak pašnekovo, kalbant apie plačiąją visuomenę, tai lengviausias kelias tapti šio viruso nešiotoju. J. Andriuška pripažino, kad kitas būdas užsikrėsti šia ilga – intraveninis būdas. Tačiau pašnekovas patikino, kad jei žmogus neturi priklausomybės nuo narkotinių medžiagų, užsikrėsti jam beveik nėra jokių galimybių.

Nors šis virusas plinta ne tik lytiniu keliu, tačiau pasak pašnekovo, kalbant apie plačiąją visuomenę, tai lengviausias kelias tapti šio viruso nešiotoju.

Vyras laidoje „Žmogus žmogui“ pasakojo, kad įgijus šį virusą, jo gyvenime mažai kas pasikeitė: nei vidus, nei išorė. Tik vaistų kas dieną tenka išgerti daugiau nei įprastam, niekuo nesergančiam piliečiui. Bet J. Andriuška vaistus geria, ne todėl, kad blogai jaustųsi, o dėl to, kad viruso plitimas būtų pristabdomas. Šiuo metu vyrui užtenka tik kartą per tris mėnesius apsilankyti pas gydytoją.

„Jo, kai kada vaistus (prieš 6-7 m., – red. past.) reikėjo ryti saujomis.  Po to reikėdavo pusvalandį gulėti, kad tau bloga nepasidarytų, kad būtų įsisavinti vaistai. Šiuo metu mano gydymas atrodo taip: dvi tabletės ryte, trys – vakare. Tik penkios tabletės per dieną, aišku, kai kam tai pasirodys labai daug, bet palyginus su pradžia, kada jų reikėdavo gerti po 16, dabar tikrai viskas gerai“, – patirtimi dalijosi pašnekovas.

Pasak pašnekovo, turintiems ŽIV virusą,  yra skiriamas labai mažas dėmesys, praktiškai nėra jokių integravimo į visuomenę ir gydymo programų, o, kaip žinia,  gydymas sumažina viruso plitimą iki 98 proc. J. Andriuška tikino, kad iki šių metų balandžio 1d. su tokia diagnoze  gyveno 2097 asmenys, o vidutiniškai per mėnesį yra užfiksuojama apie 15 – 20 naujų atvejų.

„Aš visiškai nesu vienišas. Turiu pakankamai gerų draugų, mane supa geri žmonės“, – prakalbus apie vienatvės jausmą, teigė pašnekovas.

„Šiuo metu aš ruošiuosi gyventi tiek, kiek gausiu gydymo. Dabar vaistai taip užblokavo virusą, kad aš jo šiuo metu net negaliu perduoti kitam asmeniui. Tačiau nutraukus gydymą, anksčiau ar vėliau jis pradėtų progresuoti, nors dabar tyrimai net nerodo, kad turiu virusą“, – teigė J. Andriuška.

Lietuvoje šiuo metu vienam ŽIV nešiotojui  gydymas vidutiniškai kainuotų apie 2000 Lt per mėnesį, tačiau dabar gydymo paslaugos  yra visiškai kompensuojamos visiems pacientams, kurie nori gydytis.

Laida „Žmogus žmogui“ transliuojama antradieniais 11.05 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas