Žolė, dėl kurios prancūzai eina iš proto: skubėkime pasiskinti

Prancūzai įsitikinę, kad mūsų šalis labai turtinga. Nustebę tūpčioja kaip markizai po mūsų laukus, lūpas vaipo – mat kokie anie lietuviai gudrūs ir turtingi, kad gali sau leisti visuose laukuose ekologiškas kiaulpienes auginti. O mes savo ruožtu, kaip kokie suomiai, jas piktšašiais, lenciūginėm, karvažolėm, daržų siaubu pravardžiuojam ir visai sarmatos neturim.
Kiaulpienė
Kiaulpienė / Lino Bružo nuotr.
Temos: 2 Lietuviai Baltymai

Prancūzai ne tik kad sėja ir pjauna, bet dar ir dirbtinai lapus balina – dėžėm užvožia nuo saulės saugodami, sako, tada išauga blankūs, trapūs, bet visai nekartūs gardutėliai lapai.

Tad jeigu jau taip gausiai pas mus pačios auga, vadinasi, reikia ir gausiai vartoti. Paprastoji kiaulpienė (lot. Taraxum officinale) dirvai, kaip jau sužinojome, nereikli, bet savy turi bent pusę Mendelejevo lentelės. Kas per augalo kuklybė! Lapuose yra 3 kartus daugiau baltymų ir vitamino C, 5 kartus daugiau kalcio, geležies ir vitamino B, 11 kartų daugiau karotino negu mūsų taip mėgstamose gūžinėse salotose.

Kol dar nespėjo sužydėti žiedeliai, dar galima suskubti pasikasti vertingų šaknelių.

Šaknų ištraukomis, užpilais nuo senovės gydė tulžies, kepenų, kasos, širdies ligas. Nepamainomas dalykas sergantiems diabetu ir moterims, norinčioms sulieknėti. O ir vyriškiai, norintys pilvais per žiemą augintais atsikratyti, irgi tegeria šaknų arbatos. Šaknyse yra natūralių krakmolo ir cukraus pakaitalų, todėl jos vartojamos kaip dietinis produktas sergant kepenų ir tulžies pūslės ligomis.

Kiaulpienės išvalo organizmą nuo toksinų ir stimuliuoja tulžies išsiskyrimą, vartojama esant sąnarių uždegimams, hemorojui ir vidurių užkietėjimui. Stimuliuoja ir kraujotaką, skatina kraujo gamybą, mažina cholesterolį, net nervus patvarko ir atmintį gerina.

Kiaulpienių šaknų milteliai, užberti ant žaizdų, opų ar nudegimų, juos gydo.

Ne karštesnėje kaip 40 laipsnių orkaitėje išdžiovinkite nuplautas šaknis. Vartojimas: žiupsnį šaknų užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 2–3 val. termose pritraukti; gerti triskart per dieną po pusę puodelio.

Iš šaknų ir kavą galite pasigaminti, svečius iš kokio užsienio pavaišinsite ir patys liekni patapsite.

Lapelius taip pat jau būtina skintis, į salotas, bulvynes, kiaušinienes ir kur tik sugalvojate dėkite. O kad lapelių kartumas pranyktų, nereikės dėže vožti – tereikia pusvalandžiui į šaltą sūrų vandenį užmerkti.

Daugiau informacijos apie vertingas įvairių žolelių savybes rasite „Facebook'“ paskyroje Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis