Žolininkas V.Skirkevičius apie mitybą: kas vienam pražūtinga, kitam gali būti gyvybiškai svarbu

Maistas žmones veikia skirtingai, ir, vienodai valgant, produktų poveikis ir jų nauda ar žala organizmui gali skirtis. Panaši situacija ir su ligomis: vienam pakanka, kad papūstų kiek šaltesnis vėjelis, ir sloga garantuota. Kitą gali perpūsti kiaurai, bet jis nesusirgs. Kas lemia polinkį sirgti tam tikromis ligomis? Kaip maistas gali padėti išsaugoti sveikatą? Kalbamės su žolininku Virgilijumi Skirkevičiumi.
Žolininkas Virgilijus Skirkevičius
Žolininkas Virgilijus Skirkevičius / Partnerio nuotr.

Ajurveda apie ligų prigimtį

Senoji indų medicina Ajurveda skelbia, kad žemė ir viskas, kas joje yra, žmogus taip pat, yra penkių pagrindinių elementų – žemės, oro, vandens, ugnies, erdvės – ir jų derinių produktas. Pagal Ajurvedą, yra 3 pagrindiniai žmogaus konstitucijos tipai, arba došos: vėjas (vata), tulžis (pita) ir gleivės (kapha). Erdvės ir vėjo elementus žmogaus organizme valdo vėjo doša, ugnies ir iš dalies vandens – tulžies, o žemės ir vandens – gleivių doša. Kiekvieną žmogų veikia visos trys došos, skiriasi tik jų proporcijos. Taigi senoji indų medicina žmogaus organizmą suvokia per šių trijų došų koncepciją. Jei došos veikia darniai, žmogus neserga. Jei suserga, vadinasi, išsiderina prigimtinis došų balansas, o įsivyravusi doša tampa ligų priežastimi. Žinodamas savo došą, žmogus gali rinktis jam tinkamus produktus ir taip išvengti ligų. Dažniausiai viena doša yra vyraujanti, o kita ar kitos yra silpnesnės, šešėlyje.

Pagrindiniai konstitucijos tipai (došos) – vėjo, tulžies ir gleivių

Vėjo konstitucijos tipo žmonės dažniausiai yra smulkaus sudėjimo, liekni, labai aukšti arba, priešingai, labai žemo ūgio, kaulėti, siaurų pečių, klubų. Tamsaus gymio, lengvai įdega saulėje, jiems perkaisti praktiškai neįmanoma. Jiems būdingas sausumas – plaukų, odos, sąnarių. Jie nepastovūs – kaip vėjas keičia kryptį, taip jie nuomonę, požiūrį. Aistringi, tačiau aistra dažnai juos ir pražudo. Kūrybiški, spinduliuoja idėjomis, bet greitai pavargsta.

Tulžies konstitucijos tipo žmonės dažniausiai yra raudonplaukiai, strazdanoti, turi pigmentinių dėmių, vidutinio ūgio ir kūno sudėjimo. Turi gerą apetitą, greitą reakciją. Tačiau labai neramūs, sakoma – tulžingi, lyg ir pikti. Tai karšti žmonės, kurie miega atsiklojęs, vaikšto vienmarškiniai, jų kojos ir rankos visada šiltos.

Gleivių konstitucijos tipo žmonės stambūs, jų akys didelės, dantys stiprūs. Jų oda balta, todėl nudega raudonai ir niekada neparuduoja. Jų kraujotaka gera, todėl galūnės retai būna šaltos. Tai lėti, ištikimi, nemėgstantys nieko gyvenime keisti žmonės. Jie viską į save krauna, niekam nepasakoja, ką galvoja, kol galiausiai „sprogsta“. Jų savybė kaupti lemia ir svorio augimą.

Ligos pagal konstitucijos tipus

Vėjas. Šio tipo žmonėms nerekomenduojama valgyti ledų, ypač kai pučia rytinis vėjas, nes tokie žmonės labai jautrūs ir vėjui, ir šalčiui. O, pvz., tulžies tipo žmogus taip elgtis gali, nors ir jam tai nėra sveika, tačiau rimtų pasekmių sveikatai, kaip vėjo tipo žmogui, toks elgesys nesukels. Vėjo žmogui būdingos storosios žarnos ligos, hemorojus, artritas, artrozė, kitos sąnarių, širdies ligos.

Tulžis. Šiam tipui būdingos virškinamosios sistemos (kepenų, tulžies pūslės, plonojo žarnyno) ligos. Tokiems žmonėms reikia vėsumos, nes jų natūroje yra vidinis karštis, kuris visada gali įsiplieksti ir sukelti įvairiausius uždegimus, net ir nervų sistemos sutrikimus (šizofrenijos, kt.).

Gleivės. Šiems žmonėms būdingos šalčio ligos, nes jų medžiagų apykaita lėta ir šalta, todėl jiems dažnai vystosi cistos, polipai, įvairūs išvešėjimai, akmenligė. Šie žmonės viską kaupia ir laiko savyje, neatsikrato nereikalingų medžiagų per prakaitą ar kitas šalinimo sistemas (neišprakaituoja, neišviduriuoja, neišvemia), ir tai jiems kelia papildomų problemų. Netinkamas maistas, kuris skatina organizmo gleivėjimąsi, gali išprovokuoti ir tokias ligas, kaip bronchitas, astma, 2 tipo cukrinis diabetas.

Koks nuolat vartojamas maistas kokiam konstitucijos tipui tinkamiausias?

Ajurveda besidominantis gydytojas gali padėti nustatyti žmogui jo konstitucijos tipą, ir, atsižvelgdamas į tai, rekomenduoti, kaip reikėtų keisti gyvenseną ir mitybą.

Vėjas

Kadangi vėjas, arba vata, yra šalta, kad nesirgtų, jiems reikia šiltų santykių: šilumos tarp žmonių, šilto maisto. Jų virškinimas silpnas, todėl jiems tinka lengvai pasisavinamas maistas. Tinkamiausias šiltas, riebus, sotus, termiškai apdorotas, o skonis – saldus, rūgštus, sūrus.

Vėjo žmonės sunkiai virškina baltymus. Todėl baltyminio maisto reikėtų vengti. Visų pirma, riboti raudonos mėsos vartojimą. Taip pat vištienos, žąsienos, nes augimo ir gamybos būdas lemia, kad šie produktai užteršti pesticidais, herbicidais, kt. Šiems žmonėms baltymų reikėtų gauti iš pieno produktų, sojos, augalų (pupų, pupelių, kt.).

Tulžis

Kadangi tulžis, arba pita, yra karšta, visi šilti, karšti produktai, kurie dar daugiau didina šilumą, šiems žmonėms nerekomenduojami. Jiems tinka termiškai neapdorotas, žalias maistas, o skonis – saldus, gaižus, kartus. Nerekomenduojama valgyti česnakų, svogūnų, nes tai aštrios daržovės. Aštrus skonis yra šildantis, ugningas, o kartus – šaldantis. Todėl tulžies konstitucijos žmonėms reikalingi kartumynai. Pelynai, peletrūnai, kiečiai, medetka ir kiti šaldantys augalai bei maistas.

Jie vieninteliai gali gerti šaltą vandenį, nes jų virškinimo ugnis labai stipri. Visų kitų konstitucijos tipų žmonėms jį reikia šildyti, nes šaltas vanduo slopina virškinimą. Tulžies tipo žmonėms visiškai netinka medus, nes jo poveikis šildantis. Jiems netgi geriau vartoti cukrų.

Tulžies konstitucijos tipo žmogui kenkia visi perdirbti riebalai – kepti, rūkyti, transriebalai. Jeigu vėjo ar gleivių konstitucijos tipo žmonės dar gali su šiais riebalais susidoroti, nors maistas ir yra nesveikas, tulžies tipo – ne.

Gleivės

Šie žmonės viską savyje kaupia, todėl ir šalčio turi daug. Jiems rekomenduojama viskas, kas kvepia, šildo. Tai čiobreliai, raudonėliai, mėtos, aštrus skonis, t.y. toks maistas, kuris skaido besikaupiančias gleives. Maistas turi būti lengvas, nekaloringas, turintis skaidulų, o skonis – aštrus, kartus, gaižus.

Tai vienintelis tipas, kuriam rekomenduojama kava. Visiems kitiems – ne, nes retina kaulus, ardo griaučių sistemą, išderina antinksčių veiklą. O gleivių tipo žmonėms tinka. Šiems žmonėms trūksta adrenalino, kurio yra kavoje ir kuris jiems padeda suskaidyti visas susikaupusias medžiagas.

Gleivių konstitucijos tipo žmogui reikia riboti angliavandenių kiekį (miltinius patiekalus, duoną, picas ir t.t.).

Visiems vienodų taisyklių nėra

Dažnai girdime, kad apskritai visiems rekomenduojama vartoti kuo mažiau angliavandenių. Taip pat kaip ir sergant siūloma atsisakyti mėsos. Tačiau tai netiesa. Pavyzdžiui, gleivių tipo žmogui kaip tik reikia mėsos, nes jis kartu su mėsa gauna adrenalino. Taip jo antinksčiai geriau dirba, o jis pats geriau jaučiasi. O vėjo tipo žmogui visiškai nereikia bijoti angliavandenių. Jo organizmas puikiai su jais susidoroja, gaudamas iš jų energijos. Taigi, visiems vienodų taisyklių nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis