Jų nauda jau seniai neabejojama. Juos rekomenduojama pradėti vartoti jau pirmosiomis gyvenimo savaitėmis ir tęsti visą gyvenimą.
Žuvų taukai yra nepakeičiami dėl jose esančių polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3, kurios žmogui reikalingos nuo pat kūdikystės iki senatvės, o pats žmogaus organizmas jų nepasigamina. Nors šios rūgštys naudingos visam organizmui ir jo vystymuisi, tačiau ypač svarbios yra širdžiai, regėjimui, nervų sistemai ir smegenims.
Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos „Camelia“ vaistininkės Ievos Sauserytės, žuvų taukai mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį, teigiamai veikia kraujotaką, padeda išvengti depresijos, osteoporozės, sąnarių ligų, be to, gerina smegenų veiklą. Žuvų taukai itin naudingi vaikams, nes stiprina jų imunitetą, gerina dėmesio koncentraciją, mažina jų hiperaktyvumą. Žuvų taukų turi neužmiršti ir besilaukiančios bei žindančios moterys, tai leis apsaugoti jų kūdikius nuo rachito.
„Žuvų taukai unikalūs dar ir tuo, kad juose gausu riebaluose tirpių vitaminų A ir D. Pastarasis vitaminas nepaprastai svarbus šaltuoju metų periodu, mat padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir saugo nuo virusinių bei kvėpavimo takų ligų.
Žuvų taukai padeda išvengti depresijos, sąnarių ligų, be to, gerina smegenų veiklą.
Taip pat yra labai reikalingas kalcio ir fosforo apykaitai organizme, padeda palaikyti tinkamą kalcio koncentraciją kraujyje, stiprina bei apsaugo kaulus ir dantis. Kadangi gyvename tokioje geografinėje platumoje, kur saulės per metus nėra itin daug, tyrimai rodo, kad absoliučiai daugumai lietuvių vitamino D trūksta. Ypač jo stokoja vaikai. Būtent dėl to, lietuviams, kaip ir šiauriečiams, vartoti žuvų taukus, kuriuose yra natūraliai daug vitamino D, rekomenduojama praktiškai ištisus metus ar bent jau rudens, žiemos, pavasario mėnesiais“, – pastebi pašnekovė.
Vaistininkė sako pastebinti, kad dažnai žmonės nenori pradėti vartoti žuvų taukų, nes bijo, kad jie bus išgauti iš žuvies, kuri yra užteršta sunkiaisiais metalais, dioksinu, tad gali organizmui pridaryti daugiau žalos nei naudos, tačiau patikimi gamintojai pasirūpina, kad žuvis būtų išvaloma ir šios medžiagos nepatektų į taukus, o su jais – ir į žmogaus organizmą.
Renkantis produktą, visuomet pravartu pasidomėti sudėtimi, kiek jame yra polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3. Kuo pastarųjų daugiau, tuo žuvų taukų nauda organizmui didesnė. Paprastai sveikatos specialistai rekomenduoja per parą suvartoti 1000 mg omega-3 riebalų rūgščių.