Maždaug kas 37 sekundes pasaulyje numiršta žmogus dėl ligos, kurią sukelia venose susidaręs kraujo krešulys. Ši pavojinga liga – venų tromboembolija (dar vadinama tromboze) – yra trečia pagal dažnumą širdies ir kraujagyslių liga pasaulyje. Dažniau žmonės serga tik išemine širdies liga ir insultu.
Norvegų mokslininkaų atliekamas tyrimas truko net 16 metų. Jie analizavo 23,6 tūkstančių 25–97 metų amžiaus žmonių duomenis. Tyrimas atskleidė, kad tikimybė susirgti venų tromboembolija sumažėja kone perpus, kai žmogus dažnai valgo žuvies ir vartoja žuvų taukus.
Tiems, kurie valgė žuvies ne mažiau nei 3 kartus per savaitę ir vartojo žuvų taukus, tikimybė susirgti venų tromboembolija sumažėjo net 48 proc., palyginti su tais, kurie žuvies valgė vidutiniškai 1–2 kartus per savaitę, o žuvų taukų nevartojo visai.
Žmonėms, kurie valgė daug žuvies (3 kartus per savaitę ir dažniau), bet nevartojo žuvų taukų, venų krešulių rizika sumažėjo tik 22 proc.
2013 m. „Socialinių tyrimų centro“ atliktas reprezentatyvus gyventojų įpročių ir elgsenos tyrimas parodė, kad tiek žuvies, kiek rekomenduoja mitybos ir sveikatos specialistai – 2–3 kartus per savaitę, – valgo tik 10 proc. Lietuvos gyventojų. Visi kiti žuvies valgo kur kas rečiau arba jos nevalgo visai.
Pastaraisiais dešimtmečiais atlikta daugybė mokslinių tyrimų, kurie patvirtino žuvų taukų ir juose esančių omega-3 riebalų rūgščių naudą. Nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia širdies darbą, kraujo lipidų lygį, mažina trombozės riziką, kraujo spaudimą, gerina kraujagyslių funkciją. Naujausi tyrimai šį sąrašą leidžia papildyti ir venų tromboembolijos rizikos mažinimu.
Pridedame receptų su žuvimi. Skanaus!
- Morkas supjaustykite griežinėliais ir virkite 10 minučių.
- Nuo burokėlių nupilkite marinatą.
- Nusausintus burokėlius sidėkite į gilų indą. Įberkite maltos aitriosios paprikos. Gerai viską sumaišykite.
- Lašišą susmulkinkite, dėkite į indą su burokėliais.
- Sudėkite ir smulkintą česnaką, grūdėtąsias garstyčias ir išvirusias morkas.
- Sumaišykite ir tiekite.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Pirmiausiai paruoškite lašišą: ją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkit į plokščią indą, pagal skonį pabarstykite druska, cukrumi ir apliekite marinatu, paruoštu iš tarkuotų imbierų, pusės citrinos sulčių, nutarkuotos citrinos žievelės, viskio, 2 šaukštų aliejaus ir krienų.
- Indą su lašiša uždenkite maistine plėvele ir bent per naktį pamarinuokite.
- Kininį kopūstą išskirstykite lapais ir pakepinkite šaukšte aliejaus.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką, kiek pasmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Dar šaltus baravykus supjaustykite plonyčiais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi, berkite druskos, pipirų, jeigu norite, galite labai saikingai užspausti citrinos sulčių.
- Į lėkštes dėkite kininio kopūsto lapų, lašišų gabalėlių ir baravykų griežinėlių.
- Ant viršaus paskleiskite avokado griežinėlių.
- Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Lašišą nuplaukite, nusausinkite.
- Padalykite į tris dalis, įtrinkite aliejumi, maltais baltaisiais pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis.
- Iškepkite ant grotelių, laužo arba orkaitėje.
- Česnako skiltelę nulupkite ir smulkiai sukapojusi pakepinkite svieste.
- Špinatų kotelius nupjaukite, lapus susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kol suminkštės.
- Supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, sukrėskite pesto padažą, užberkite tarkuoto parmezano.
- Kai jis išsilydys, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir įmaišykite gerai nuvarvintus kaparėlius.
- Karštą lašišą išdėliokite į lėkštes, gausiai apliekite padažu.
- Apibarstykite skrudintais žemės riešutais.
- Lašišos filė (geriau su oda) supjaustykite norimo dydžio gabaliukais (bet esu tikra, kad skaniai iškeptų ir nepjaustyta).
- Įtrinkite juos žuvies prieskoniais ir citrinpipiriais.
- Palikite bent valandai, kad prieskoniai įsigertų.
- Tuomet sudėkite žuvies gabaliukus į skardą, išklotą kepimo folija.
- Ant kiekvieno gabaliuko dėkite supjaustytų česnakų ir labai plonų citrinų griežinėlių. Recepto autorė juos dėjo eilėmis: česnakai ir gabalėlis citrinos.
- Tuomet per visą skardą berkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir krapus.
- Galiausiai viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Uždenkite viršų kepimo folija ir kepkite apie 20 minučių.
- Jei mėgstate apskrudusią žuvį, tuomet po tų 20 min. nuimkite nuo viršaus foliją ir dar šiek tiek pakepkite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Indrė Daniutė
- Lašišų filė labai gerai nuplaukite, supjaustykite juostelėmis, apibarstykite kapotomis petražolėmis, pagal skonį pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
- Grūdėtąją varškę kiaurasamtyje labai gerai nuvarvinkite, sumaišykite su krienais, nutarkuotomis citrinų žievelėmis, galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
- Ant išskleisto lavašo lapo paskirstykite varškės kremą, ant jo išdėliokite lašišų juosteles.
- Suktinukus labai tvirtai susukite, kad neišsižiotų, suvyniokite į maistinę plėvelę ir apie 2 val. palaikykite šaldytuve.
- Tiekite supjausčiusi vidutinio dydžio kąsneliais.
- Kulinaro patarimas. Tokią užkandėlę gardu ruošti ir su kepta arba sūdyta lašiša.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Bulves išvirkite su lupenomis, bet nepervirkite. Česnakus nulupkite, sukapokite.
- Išvirtas bulves atvėsinkite, supjaustykite skiltelėmis, jas berkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą, apibarstykite paprikų milteliais, kapotais česnakais, pagal skonį berkite rupios jūros druskos ir bulvių skilteles apšlakstykite aliejumi. Paruoštas bulves pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min., kol dailiai apskrus. Atvėsinkite.
- Į salotų dubenėlius dėkite atvėsintų bulvių griežinėlių, berkite nuplautų ir nusausintų gražgarsčių, kaparėlių. Lašišų filė supjaustykite juostelėmis ir išdėliokite ant salotų.
- Paruoškite padažą: jogurtą išsukite su garstyčiomis ir citrinų sultimis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.Salotas teikite su paruoštu padažu.
- Žuvį nuplaukite, nusausinkite, padalykite į dvi dalis.
- Įtrinkite padažu, paruoštu elektriniu plakikliu suplakus smulkintus žalumynus, garstyčias, ančiuvius, česnakus ir alyvuogių aliejų, ir bent 30 min. palikite, kad pasimarinuotų.
- Marinuotos žuvies gabalėlius apsukite šoninės juostelėmis ir apie 10 min. kepkite ant grotelių vis apversdama. Užberkite parmezano ir dar kepkite apie 5 min., kol sūris taps traškus.
- Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite. Tada sutrinkite sudėkite į lėkštę, ant viršaus užberkite citrinos žievelių, kapotų česnakų, druskos, pipirų, žalumynų, užspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
- Ant viršaus dėkite keptą žuvį. Valgykite su mėgstamomis daržovėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Bulves nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis, dėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 10 minučių. Sutarkuokite sūrį. Į puodą su bulvėmis suberkite žirnelius ir virkite dar minutę. Nukoškite ir sudėkite į dubenį.
- Konservuotą lašišą nukoškite ir susmulkinkite šakute. Dėkite į bulves su žirneliais ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Masę suverskite į kepimo indą ir išlyginkite. Ant viršaus tolygiai sudėkite grietinę, pabarstykite sūriu ir šaukite į orkaitę 8–10 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Žuvį pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
- Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, tarkuotą parmezaną, suberkite petražoles, svogūnų laiškus, nutarkuotas žieveles, kubeliais pjaustytus pomidorus, išmaišykite ir paruošta mase užklokite žuvies filė, apšlakstykite aliejumi.
- Dėkite į įkaitintą iki 180–200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Iš citrinos ir apelsino išspauskite sultis, sumaišykite ir užpilkite ant žuvies. Pabarstykite pipirais ir palikite1 val. marinuotis.
2. Į elektrinio maišiklio indą supilkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, skiltelėmis supjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotas aitriąsias paprikas, įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite vandenį ir ištrinkite vienalytę masę. Ją perpilkite į puodą ir virkite ant labai mažos ugnies 15 min.
3. Du trečdalius košės nusemkite. Ant likusios išdėliokite žuvies gabalus ir sukrėskite nusemtą košę. Ugnį sumažinkite ir troškinkite maždaug 8 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, Provanso žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir bent valandą palaikykite šaldytuve, kad pasimarinuotų.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite karštame svieste. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite nesmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, padažą pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar apie 5 min. patroškinkite, tada sudėkite gabalėliais pjaustytą marinuotą žuvį, keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 10 min., kol žuvis suminkštės. Į padažą sumeskite smulkintą aitriąją papriką, supilkite vyną ir dar šiek tiek pakaitinkite.
3. Žuvį su saulėje džiovintais pomidorais sluoksniuokite į lėkštes, užpilkite padažu ir pagardinkite džiovintais čiobreliais.
1. Žuvies filė pabarstykite žuvies prieskoniais, išvoliokite kiaušinio plakinyje, susmulkintuose lazdynų riešutuose ir kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies.
1. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite pipirais, druska, šiek tiek apšlakstykite sojų padažu ir palikite pasimarinuoti 15 minučių.
2. Išplakite kiaušinio baltymą iki putų, užpilkite ant žuvies, įdėkite porą šaukštų kukurūzų krakmolo, viską gerai išmaišykite ir dėkite į stipriai įkaitintą aliejų. Kepkite, kol žuvis gražiai apskrus.
3. Padažo gaminimas: į pusę stiklinės vandens supilkite kečupą, actą, cukrų, druską – viską gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta rūgštumo/saldumo. Smulkiai pjaustytą česnaką pakepinkite, supilkite padažą ir kaitinkite, kol sutirštės.
4. Žuvį patiekite su virtais ryžiais, apšlakstykite padažu ir papuoškite šviežiai pjaustytais bazilikais.
Skanaus!
1. Pomidoro galus įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, o minkštimą susmulkinkite. Išvalytas paprikas kelioms minutėms įmeskite į verdantį vandenį, tada išgriebkite, pakiškite po tekančiu šaltu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
2. Keptuvėje su aliejumi ir rozmarinų šakele pakepinkite svogūną, suverskite smulkintas daržoves, supilkite vyną, pasūdykite, pagardinkite pipirais, bet neužvirkite.
3. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, padalykite į dvi dalis, įtrinkite druska ir pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite pasimarinuoti. Tada kepkite apie 10 min. uždengtoje keptuvėje karštame svieste.
4. Tiekite pašildytoje lėkštėje su daržovėmis ir troškintais špinatais. Puoškite šviežių žalumynų šakele.