Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Receptai pagal ingredientą „Agurkai“ 8 puslapis

Agurkai, marinuoti su citrinų rūgštimi

Agurkai, marinuoti su citrinų rūgštimi 6 asm.

Agurkus nuplaukite ir sudėkite į švarų litrinį stiklainį. Įmeskite česnako skiltelę ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po 10–15 minučių vandenį nupilkite į puodą, įberkite druskos, cukraus (galima vartoti ir kitų prieskonių). Užvirusį vandenį vėl už...
Saldžiarūgščiai agurkai su krapais

Saldžiarūgščiai agurkai su krapais 6 asm.

Į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, pipirus, sumeskite nuluptus ir žiedais supjaustytus svogūnus. Užkaiskite ir maišydami, kad ištirptų cukrus, užvirkite. Palikite atvėsti. Krapus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurkus nuplaukite, supjaustykite...
Agurkai, marinuoti su garstyčiomis

Agurkai, marinuoti su garstyčiomis 6 asm.

Agurkus nuplaukite, didelius, jei reikia, nulupkite ir supjaustykite storesniais griežinėliais, tada sukiškite į stiklainius. Jei mėgstate, į stiklainius galite įdėti česnakų, krapų, pipirų. Iš likusių recepto produktų užvirkite marinatą, atvė...
Saldi agurkų mišrainė

Saldi agurkų mišrainė 6 asm.

Agurkus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su smulkintais krapais. Užvirinkite vandenį, įmeskite citrinos griežinėlių, įberkite druskos, cukraus ir maišykite, kol ištirps. Supilkite actą. Marinatą atvėsinkite, užpilkite ant agurkų...
Agurkai, marinuoti su mineraliniu vandeniu

Agurkai, marinuoti su mineraliniu vandeniu 6 asm.

Ant stiklainio dugno storu sluoksniu pridėkite juodųjų serbentų lapų, ant jų – česnakų skiltelių ir vieno–dviejų centimetrų storio krieno šaknies griežinėlį. Agurkus nuplaukite ir kuo tankiau sukiškite į stiklainį. Į tarpus prikaišiokite krapų...
Agurkų, morkų ir svogūnų mišrainė

Agurkų, morkų ir svogūnų mišrainė 6 asm.

Nuplautus neluptus agurkus supjaustykite griežinėliais, sumaišykite su druska, smulkintais krapais, apšlakstykite actu, praskiestu puse stiklinės vandens. Palikite keturioms– šešioms valandoms, kartkartėmis vis pamaišykite. Nuluptas ir stambiai...
Burokėlių ir kopūstų sriuba su pomidorais

Burokėlių ir kopūstų sriuba su pomidorais 6 asm.

Daržoves nuplaukite, kurias reikia, nulupkite. Į užvirintą aliejų sudėkite tarkuotas morkas ir burokėlius. Troškinkite dešimt minučių. Tada sumeskite smulkintus svogūnus, kai ims kunkuliuoti – smulkintus kopūstus, agurkus, pomidorus (pastaruosius...
Salotos su šparagais

Salotos su šparagais 2 asm.

1. Šviežius šparagus išvirkite (apie 15 min.), ataušinkite ir supjaustykite gabaliukais. 2. Ridikėlius supjaustykite skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplaukite ir nuvarvinkite. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėkite į...
„Panzannela“ salotos su paprika

„Panzannela“ salotos su paprika 4 asm.

Supjaustykite batoną riekelėmis ir 5 minutėms pašaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po to įtrinkite riekutes keliomis skiltelėmis česnako, supjaustykite kubeliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dar kartelį paskudrinkite orkaitėje iki...
Žaliosios salotos su permezano sūriu

Žaliosios salotos su permezano sūriu 4 asm.

1. Rankomis suplėšykite icebergo salotas. Supjaustykite agurkus. Sudėkite į gilų indą.     2. Pasiruoškite padažą. Aliejų, balzamiką išmaišykite kartu su druska ir pipirais. Išspauskite citrinos sultis ir pilkite į padažą. Galiausiai dėkite kelis š...
Imbierinis limonadas su agurkais

Imbierinis limonadas su agurkais 4 asm.

1. Sutarkuokite imbierą. 2. Supjaustykite agurkus griežinėliais. 3. Sudėkite į ąsotį ledukus, imbierą ir agurkus. 4. Išspauskite 2-jų citrinų sultis ir supilkite į ąsotį. 5. Supilkite cukraus sirupą ir išmaišykite. 6. Griežinėliais...
Salotos su kuskusu ir petražolėmis

Salotos su kuskusu ir petražolėmis 2 asm.

1. Pagal pakuotės instrukciją paruoškite kuskusą. Pomidorą ir agurką supjaustykite nedideliais kubeliais. 2. Dubenyje sumaišykite kruopas su daržovėmis, užbarstykite pipirų ir pasūdykite. Išdėliokite į salotines, pabarstykite petražolėmis, papuoš...
Daržovių salotos su ikrais ir krapais

Daržovių salotos su ikrais ir krapais 4 asm.

1. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Visas daržoves  ir avokadą supjaustykite mažyčiais kubeliais. 2. Daržoves, avokadus ir salotų lapelius išdėliokite į keturias salotines, įdėkite po šaukš...
Tuno salotos

Tuno salotos 2 asm.

1. Visas daržoves supjaustykite smulkiais kubeliais. 2. Tuną sudėkite į dubenį ir šakute sutrinkite. Įmaišykite daržoves. 3. Puodelyje sumaišykite citrinų sultis su aliejumi, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. 4. Užpilu apliekite salotas, sudė...
Makaronų salotos su rūkyta žuvimi

Makaronų salotos su rūkyta žuvimi 4 asm.

1. Sūdytame vandenyje išvirkite makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės. Žuvį supjaustykite gabaliukais. Nulupkite ir supjaustykite obuolį bei agurką. 2. Batono riekeles supjaustykite kubeliais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus bei traiš...
Kuskusas su avinžirniais  ir mėtų padažu

Kuskusas su avinžirniais ir mėtų padažu 4 asm.

1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite citrinų žieveles ir palaikykite uždengę 5 minutes.  Kol kuskusas išbrinks, pasiruoškite mėtų padažą – dubenyje gerai sumaišykite jam skirtus produktus. 2. Į išbrinkusį kuskusą sudėkite smulkintus...
Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)

Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“) 5 asm.

„Tarator“ – šalta agurkų sriuba, populiari Artimųjų Rytų šalyse.

Šiai sriubai gaminti naudojami labai paprasti ingredientai: agurkai, tirštas natūralus jogurtas, aliejus, krapai, graikiniai riešutai, česnakai, kartais ir citrinų sultys. Paprastai bulgariška šaltsriubė ruošiama ir valgoma vasaros metu. 

Nors teigiama, kad šios sriubos kilmės šalis yra Bulgarija, ji taip pat yra populiari Turkijoje, Irane, Makedonijoje, Kipre ir Albanijoje, Serbijoje, Izraelyje ir kitose šalyse. Daugelyje paminėtų šalių „tartor“ variacijos turi skirtingą pavadinimą ir šiek tiek skirtingas ruošimo tradicijas. Be to, skirtingose šalyse šis patiekalas gali būti tiekiamas ir kaip pagrindinis, ir kaip pirmasis patiekalas (sriuba), ir kaip garnyras ar padažas.

Pavyzdžiui, Kipre šis patiekalas vadinamas „ttalattouri“, o Irane – „raparyp“. Irane bulgariškai šaltsriubei pagaminti naudojamas bazilikas, mėtos, juodieji pipirai, porai, razinos ir ledas. Kartais, prieš patiekiant šį patiekalą, į dubenėlį įberiama sauja duonos skrebučių. Serbijoje „tartor“ vardu žinomesnės salotos nei sriuba. Turkijos virtuvėje po šiuo pavadinimu slepiasi padažas, dažnai tiekiamas prie keptos žuvies. Na, o Graikijoje populiarus prieskonių trintinys („tzatziki“) taip pat yra dar viena šios sriubos variacija, tik į jį papildomai pridedama petražolių ir mėtų.

Bulgarijoje ši šaltsriubė dažniausiai tiekiama kaip pirmasis patiekalas, t. y. sriuba patiekiama prieš pagrindinį patiekalą. Visuomet „tartor“ patiekiama šalta. Paruošus sriubą, ji kelias valandas šaldoma šaldytuve. Jei už lango itin karšta, prieš patiekiant į sriubą įmetami keli ledo kubeliai ar sauja smulkinto ledo. Kartais sriuba pilama ne į dubenėlius, o dideles stiklines kaip gaivinantis kokteilis. Visgi retkarčiais „tartor“ Bulgarijoje  ruošiama kaip salotos. Tokiu atveju gaminama pagal tą patį receptą, tik pasirenkamas kuo tirštesnis jogurtas ir visiškai atsisakoma vandens.

Sakoma, kad Bulgarijos gyventojai vasaros sezono metu šaltsriubę valgo beveik kiekvieną dieną. O kodėl ne? Ją itin lengva pagaminti, produktai yra sezoniniai ir nebrangūs, o tokia sriuba yra tiesiog idealus variantas karštiems vasaros mėnesiams.

Salotos su vytintu kumpiu ir džiovintais pomidorais

Salotos su vytintu kumpiu ir džiovintais pomidorais 2 asm.

1. Supjaustykite aisbergo salotą, agurkus, pomidorus ir džiovintus pomidorus. 2. Uždėkite vytinto kumpio, sudėkite kepintus kedro riešutus. 3. Sutarkuokite sūrį ir uždėkite ant salotų, pagardinkite druska ir pipirais. 4. Pagaminkite padažą: iš...
Salotos „Primulė“

Salotos „Primulė“ 2 asm.

1. Ryžius išvirkite, pridėkite konservuotų kukurūzų, smulkinto agurko ir saldžiosios paprikos. Pasūdykite pagardinkite pipirais, sumaišykite su majonezu. 2. Ant lėkštės iš salotų suformuokite kauburėlį, šonus apdėkite sausainiais. Viršų papuoškite...
Salotos „Vainikas“

Salotos „Vainikas“ 4 asm.

1. Virtus burokėlius sutarkuokite stambiai,pridėkite,pjaustyto svogūno,rauginto agurko ir porą šaukštų žaliųjų žirnelių. Pasūdykite, įberkite pipirų,pašlakstykite aliejumi. 2. Ant lėkštės sudėkite iš salotų vainiko formą,pabarstykite smulkintais...