„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Receptai pagal ingredientą „Aitrioji paprika“ 3 puslapis

Afrikietiška išplota višta iš Makao

Afrikietiška išplota višta iš Makao 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Makao plačiai žinoma afrikietiška višta, portugališkai – galinha à Africana. Teigiama, kad šį kepsnį taip pakrikštijo portugalų šefas Americo Angelo, dirbęs mažame viešbutyje „Pousada de Macau“. Poną Angelo tokiam pavadinimui įkvėpė kelionė į kažkurią Portugalijos koloniją Afrikoje.

Rytietiškas avienos troškinys

Rytietiškas avienos troškinys 6 asm.

Šis ypatingas avienos troškinys iš nuostabos privers aikčioti net didžiausius šeimos gurmanus. Negana to, kad troškinys – sotus ir sveikas, jo sudėtyje yra daugybė produktų, kurie daugiau ar mažiau pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis – tai svogūnai, morkos, česnakai. 

Ispaniška chorizo sriuba

Ispaniška chorizo sriuba 4 asm.

Vytaras Radzevičius (“Pasaulio puodai”): Chorizo gabaliukų dedama į daugybę ispaniškų patiekalų. Vietoj šios dešros galima naudoti ir bet kurią kitą aštresnio skonio dešrą. Siūlomos sriubos receptas yra itin paprastas ir lengvai bei greitai pagaminamas – tereikia didesnėje parduotuvėje nusipirkti chorizo dešros.

Silkė su agurku, aitriąja paprika ir krapais

Silkė su agurku, aitriąja paprika ir krapais 4 asm.

Miško žvėrysSilkė gali būti ruošiama pagal tradicinius, įprastus receptus, o galima išbandyti ir šį tą įdomesnio, naujesnio, dar neragauto – kaip tik tokį receptą ir siūlome, išbandykite.

Pasta su pupelėmis pikantiškai

Pasta su pupelėmis pikantiškai 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Neapolyje vietiniai ruošia gana keistą žiemos patiekalą, kurio nevadina nei sriuba, nei makaronais. Pasta su pupelėmis – tai truputį sriuba, o gal ir ne sriuba. Kažkas ties viduriu! Na, ir dar kas tikrai keista ir gerokai prieštarauja itališkiems pastos ruošimo kanonams: pupelės ir pasta verdamos drauge – tame pačiame puode.

Kodėl taip daroma? Paaiškinimas galėtų būti toks: pastos ir pupelių išskirtas virimo metu krakmolas gerai maišosi į tvirtos konsistencijos kremą – padažą, kurį papildo pomidorų pasta ir tarkuotas sūris.

Bulvių paplotėliai su šonine ir avokadų kremu

Bulvių paplotėliai su šonine ir avokadų kremu 3 asm.

Miško žvėrysKai norisi paprasto, tačiau gardaus maisto, siūlome jums jaukumu alsuojančių bulvių paplotėlių. Beje, šis patiekalas puikiai tiks ir į priešpiečių dėžutes. O jei naudosite vakarykščių pietų ar vakarienės likučius, jį pagaminsite itin greitai!

Kiaulienos troškinys su pupelėmis

Kiaulienos troškinys su pupelėmis 4 asm.

Itin paprastas, tačiau gardus ir sotus patiekalas, kurį paruoš net virtuvės naujokas. 

Soti ir šildanti charčio sriuba

Soti ir šildanti charčio sriuba 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kai iš namų nesinori kišti nosies dėl darganoto oro, metas imtis kokio nors sotaus, šildančio patiekalo gaminimo. Charčio. Ši mintis nepaliko manęs ramybėje, kol vieną dieną neužkaičiau didelio katilo ir nesiėmiau šiek tiek mūsų namuose primiršto patiekalo.

Rudeninis kuskusas su moliūgu

Rudeninis kuskusas su moliūgu 4 asm.

Strelkabelka.lt: Tegul jūsų negąsdina ilgas šio patiekalo ingredientų sąrašas. Buvo dar ilgesnis, bet jį kiek sutrumpinau. Ir taip, tai yra dar vienas žinomo šefo Yotamo Ottolenghi šedevras iš knygos „Plenty“ (mano kiek adaptuotas), kuris bus gaminamas kiekvieną kartą, kai namie bus moliūgų. Arba žiemą be moliūgo.

Žiedinių kopūstų karis

Žiedinių kopūstų karis 4 asm.

Miško žvėrys: Rrudenį į virtuvę grįžta šiek tiek aštrumo, šiek tiek šiltesnių kraštų pažadų. Šį vegetarišką karį įkvėpė Meera Sodha knyga „Made in India“.

Ugningoji harisa

Ugningoji harisa 6 asm.

Harisa – aštrus prieskoningas padažas. Šio ugnimi alsuojančio padažo tėvyne laikomas Tunisas, bet jis plačiai paplitęs ir kitose Šiaurės Afrikos šalyse bei Pietvakarių Azijoje. 

Ruošdami harisą vieni paprikas parūko, kiti kepa, bet dažniausiai naudojami džiovinti pipiriukai. Pageidautina – kelių aštrumo lygių rinkinys.

Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba

Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba 4 asm.

Spalvinga ir švelniai pikantiška sriuba – ne tik skani, bet ir pakelianti nuotaika, sušildanti. 

Adžika su morkomis ir obuoliais

Adžika su morkomis ir obuoliais 4 asm.

Tradicinė gruziniška adžika gaminama tik iš saldžiųjų bei aitriųjų paprikų, česnako, graikinių riešutų ir gausaus prieskonių mišinio. Tačiau kiekviena tauta, be to, ir kiekviena šeimininkė, turi savitą šio pagardo variantą. Paprikos dažnai papildomos kitomis sezoninėmis daržovėmis: pomidorais, morkomis, svogūnais ar obuoliais.

Kalakutienos troškinys su džiovintomis slyvomis ir moliūgais

Kalakutienos troškinys su džiovintomis slyvomis ir moliūgais 4 asm.

Šiame nuostabiame patiekale susitinka 4 geri dalykai: liesa mėsa, aromatingas moliūgas, saldžios džiovintos slyvos ir šildantys prieskoniai. Šis ketvertukas sukuria tokią skonio ir aromato harmoniją, kad jai neįmanoma atsispirti. Kartą pagaminę ir paragavę, gaminsite vėl, vėl ir vėl...

Avinžirnių kukuliai falafeliai

Avinžirnių kukuliai falafeliai 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Falafeliai – aliejuje kepami kukuliai iš avinžirnių. Tai tradicinis arabiškas patiekalas, patiekiamas su pita arba lavašu, salotomis ir aštriais padažais. Falafeliai dabar populiarūs ne tik Rytuose, bet ir Vakaruose, o ypač mėgiami nevalgančių mėsos.

Marinuoti kiaulienos šonkauliukai su mėtų padažu

Marinuoti kiaulienos šonkauliukai su mėtų padažu 8 asm.

Nepakartojami apskrudę šonkauliukai, kuriuos lydi gaivus ir pikantiškas mėtų padažas. Idealus vakarėlio po vasaros dangumi patiekalas. 

Kepti vištos sparneliai su čiobreliais

Kepti vištos sparneliai su čiobreliais 4 asm.

Strelkabelka.lt:Tai receptas, kuris priklauso kategorijai „labai lengva“, todėl net nėra, apie ką daug rašyti, pagal jį reikia gaminti ir valgyti. 

Bulvės pagal indišką receptą

Bulvės pagal indišką receptą 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Mums įprastos bulvės ir neįprasta prieskonių gausa – išbandykite šį nesudėtingą receptą!

Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis

Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis 6 asm.

FeedMySister.com: Nuostabus vegetariškas troškinys iš įvairių lęšių. Valgykite jį vieną ar su natūraliu jogurtu. Jei turite, užbarstykite ir šviežių kapotų kalendrų.

Lašiša su sezamais ir klevų sirupu

Lašiša su sezamais ir klevų sirupu 2 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Išbandykite šį receptą, kai nenorite klasikinio skonio – bus smagu paįvairinti naminių patiekalų valgiaraštį. Sezamų sėklos orkaitėje įgauna traškumo, prieskoniai prideda ryškaus skonio, aitrumo, o klevų sirupas švelniai pasaldina. Jei prieš tai nesate naudoję saldžių priedų kepdami lašišą, turbūt šiek tiek neramu, kad pagrindinis patiekalas netaptų desertu. Nesijaudinkite, viskas su saiku. Šiuo atveju posakis „kuo daugiau, tuo geriau“ netinka.